Greva, somaj si salarii mici la Spital

luni, 25 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Greva, somaj si salarii mici la Spital

Dupa ce, timp de mai bine de o saptamina, conducerea Spitalului Municipal Roman a negociat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Neamt, luni, 25 iunie, s-a semnat fila de buget. Desi directorul Spitalului sustine ca a cerut o suma justificata in raport cu necesarul, conducerea CJAS a considerat ca cererea nu poate fi onorata. "Am purtat o discutie cu toti directorii de Spitale din judet. O parte din acestia au semnat fila de buget, iar o parte au dorit sa se consulte cu Consiliile de Administratie, urmind sa semneze. Si noi am cerut o suma, dar ni s-a aprobat o alta, deoarece acesta este bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate", a declarat doctor Ioan Lazar, directorul CJAS Neamt.
Directorul Spitalului Municipal Roman, doctor Dan Arvatescu, este nemultumit de suma pe care a primit-o. Desi a solicitat 8 miliarde de lei, suma suficienta in raport cu cheltuielile, nu a reusit sa obtina decit 6 miliarde de lei: "Am semnat pentru ca nu am avut de ales. Ne-au oferit o suma cu doua miliarde de lei mai putin decit primeam pina acum. Este o intreaga tevatura si se va termina, probabil, cu o greva! Cred ca sindicatele vor intra in greva, deoarece situatia este de asa natura incit trebuie sa scadem cheltuielile de personal. Miine avem intilnire cu sindicatele si cu sefii de sectii si o sa vedem ce solutii vom putea gasi. Prioritare nu sint necesitatile de sanatate, ci banii si pentru ca nu sint bani, nu vom putea tine spitalele! Vom intra intr-o situatie de colaps! Exista riscul sa fim nevoiti sa disponibilizam o parte din personal. Nu avem bani decit de salarii, dar si pe acestea trebuie sa le micsoram, ca sa fie 50% din cit ni s-a dat".
Bugetul pe care Spitalul Municipal Roman l-a primit va aduce institutia in imposibilitatea de a-si achita datoriile pe care le are catre furnizori. Aceasta situatie va da peste cap intreaga activitate medicala din Spital. Datoriile catre furnizori ii va determina pe acestia sa nu mai asigure medicamente, materiale sanitare si alimente institutiei spitalicesti. Cu alte cuvinte, desi asiguratii platesc lunar cei 7% catre fondul de asigurari, ei nu vor putea beneficia de asistenta medicala la un nivel decent, daca nu multumitor. (Claudia MATEI)

Comentarii