Mosierii mileniului III

marți, 16 mai 2006, 19:28
2 MIN
 Mosierii mileniului III

In zona Roman sint peste o suta de societati agricole sau asociatii cu dimensiuni ce-si merita numele de mosie avind suprafete de la 500 la peste 1.500 de hectare. Dupa ’90, unii au cumparat zeci de hectare de teren, fie au infiintat societati agricole, un fel de CAP-uri in varianta democratica, administrind in prezent exploatatii agricole cu sute de hectare de teren. Conform unei situatii inregistrate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Neamt, in comunele din zona Roman functioneaza 95 de exploatatii agricole, acestea fiind infiintate sub forma unor asociatii familiale, persoane fizice, societati comerciale sau societati agricole.
Cele mai mari suprafete apartin Statiunii de la Secuieni – 1.834 de hectare; Societatea Agricola Moldoveni, cu 1.480 hectare, administrata de Elena Costea; SC Comcereal, cu 1.185 de hectare in comuna Valea Ursului, societate al carei proprietar este Adrian Porumboiu, din Vaslui, proprietarul clubului de fotbal FC Vaslui; Societatea Agricola Trimonex, din Trifesti, cu 1.185 hectare; Societatea Agricola „Trei Sate”, din Ion Creanga, cu 1.163 hectare de teren; SC Lactoprod, din Trifesti, administrata de Gheorghe Lupu, cu 960 hectare; SC Satem Impex, din Icusesti, administrata de Elena Talmacel, cu 898 hectare; SC Mihoc Driks, din Faurei, cu 990 hectare; SC King 2002 Impex, din Faurei, cu 532 hectare; SC Marsat SA, din Poienari, administrata de Vasile Balcan, cu 692 hectare; Societatea Agricola Poienari, administrata de Romel Carp, cu 540 hectare de teren.
„Noi am infiintat societatea agricola la sfirsitul anului 1991, avind 830 de membri asociati. Societatea functioneaza in sediul fostului CAP, preluind cladirile CAP-ului. In societate sint membri din cele trei sate ale fostei comune Averesti. In fiecare an, functie de realizarile societatii, actionarii primesc produse. De asemenea, in fiecare an, societatea a inregistrat profit, banii fiind investiti in achizitionarea de utilaje”, ne-a declarat Gheorghe Cenusa, administratorul Societatii Agricole „Trei Sate”, din comuna Ion Creanga.
Cum multi dintre locuitorii de la sate sint oameni in virsta care nu pot sa-si munceasca paminturile, ei prefera sa-l dea in arenda unor societati sau asociatii. Pe linga acestia, sint multi oameni de afaceri care au cumparat suprefete de teren de ordinul a zeci de hectare, devenind mosieri ai mileniului trei.

Comentarii