O vulpe turbata a panicat un sat intreg

vineri, 11 mai 2001, 23:00
2 MIN
 O vulpe turbata a panicat un sat intreg

Cu putin inainte de sarbatorile de Paste, citiva sateni din Recea au vazut o vulpe care se indrepta spre sat. Ingrijorati ca animalul poate ataca gainile din sat, oamenii au ucis vulpea cu o furca si au dus-o la dispensarul veterinar pentru efectuarea analizelor. Medicul veterinar a trimis probe la Inspectoratul Sanitar – Veterinar. Analizele au confirmat faptul ca vulpea suferea de turbare. Medicii din cadrul Compartimentului Teritorial de Sanatate Publica Roman nu au aflat despre acest caz decit vineri, 4 mai, dupa ce au fost informati de catre Directia de Sanatate Publica Neamt. "Medicul veterinar din sat nu a spus absolut nimic despre vulpea turbata nici macar medicului din dispensar. Noi am primit un telefon de la DSP, prin care eram informati ca virusul rabic a fost izolat. Sectiile veterinare ar trebui sa ne anunte din prima faza de suspiciune. Astfel vom putea lua masuri eficiente si in timp util", a precizat doctor Ana Andrici, medic primar epidemiolog din cadrul Compartimentului de Sanatate Publica Roman.
Exista posibilitatea ca, prin contactul cu animalul turbat, oamenii care au dus vulpea la Dispensar sa fie infectati cu virusul rabiei. Cele 17 persoane care au fost prezente la locul incidentului s-au prezentat zilele trecute pentru a fi vaccinate antirabic. Aceasta masura a fost luata pentru a preveni turbarea in masa. Pina in acest moment, nici unul dintre sateni nu prezinta simptomele infectarii cu rabie. Este de retinut faptul ca tratamentul cu vaccin antirabic este extrem de costisitor. Desi nimeni nu a fost atins de virusul rabic, in continuare exista pericolul turbarii, deoarece vulpea turbata putea sa fi atacat un animal din sat, iar orice contact cu acesta poate provoca infectarea cu virusul rabic.
Turbarea sau rabia, cum mai este denumita, este o boala infectioasa acuta, produsa de virusul rabic. turbarea se caracterizeaza prin tulburari grave ale sistemului nervos central si evolueaza intotdeauna spre paralizie si deces, atit la animale cit si la om. Cele mai multe cazuri de rabie se depisteaza primavara si toamna, perioada ce corespunde cu timpul de imperechere a carnivorelor.
Virusul rabic se transmite prin muscatura sau zgirietura animalelor bolnave. Toate animalele depistate ca purtatoare a virusului rabic sint arse in crematorii speciale.
La om, perioada de incubatie a bolii este, in medie, de doua-trei luni. Primele simptome pe care omul le simte dupa ce a fost afectat de turbare sint: dureri, amorteli, mincarimi in jurul muscaturii sau portiunii care a intrat in contact cu animalul turbat, dureri de cap, ameteli, insomnii, lipsa poftei de mincare, greturi, varsaturi, modificari de caracter. Medicii specialisti recomada, in cazul in care un om este muscat de un animal suspect, sa se prezinte de urgenta la cel mai apropiat Spital sau dispensar. (Claudia MATEI)

Comentarii