Operatiunea "carnetul de asigurat", la ultima strigare

joi, 10 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Operatiunea "carnetul de asigurat", la ultima strigare

Mai bine de jumatate dintre romascani au intrat deja in posesia carnetului de asigurat. Data limita in care se mai pot prezenta pentru ridicarea carnetelor de asigurat de la medicii de familie este 31 mai. In caz contrar, romascanii vor fi nevoiti sa scoata putinii banuti din buzunar pentru a avea acces la asistenta medicala.
Pasaport pentru sanatate
In luna august 2000, in judetul Neamt a demarat operatiunea "carnetul de asigurat". Pina in luna decembrie a aceluiasi an au fost distribuite catre medicii de familie romascani, carnete in proportie de 35-40%. Din acest total, doar 25-30% dintre carnete au intrat in posesia asiguratilor pina la sfirsitul anului 2000.
Pina in acest moment, carnetele de asigurat au fost tiparite si trimise catre medicii de familie in proportie de 90%. Din informatiile primite de la CJAS reiese faptul ca doar 60% dintre carnete au ajuns in buzunarele asiguratilor. Fiecare persoana inscrisa la un medic de familie trebuie sa ia in considerare faptul ca, fara aceste carnete de asigurat, asistenta medicala trebuie platita in totalitate.
De mentionat este faptul ca o zi de spitalizare costa peste 300 de mii de lei, iar efectuarea analizelor poate scoate din buzunare mai mult de un milion de lei.
Neintelegerea notiunii de medic de familie creeaza probleme
Din nefericire, multe persoane nu au inteles ce este un medic de familie si care este rolul acestuia. Acest lucru este dovedit de numarul mare de romascani care nu apar pe listele vreunui medic de familie. Astfel, din cei 193.250 de locuitori ai municipiului Roman si ai satelor arondate acestuia, numai 168.047 s-au inscris la un medic de familie. Este de retinut faptul ca medicul de familie a devenit unul dintre cei mai importanti factori a actului medical. Un bilet de trimitere de la medicul de familie te scuteste de plata unei consultatii. Tot medicul de familie este cel care poate prescrie medicamente in regim compensat sau gratuit. Cu alte cuvinte, acesta este persoana care ii scuteste pe oameni de la plata multor servicii medicale.
Principalul motiv pe care il invoca unii romascani, care nu si-au ridicat, inca, carnetele de asigurat este teama de a nu fi pusi in situatia de a plati vreo taxa. Este de retinut faptul ca toate cheltuielile cu tiparirea si distribuirea sint suportate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, iar asiguratii nu sint obligati sa plateasca medicilor de familie. Cu toate acestea, exista citiva medici care au fixat o suma simbolica pentru munca depusa la corectarea datelor incrise pe carnete. Asiguratii care vor pierde sau deteriora carnetele vor fi nevoiti sa plateasca o suma minima pentru a putea beneficia de un nou carnet.
Care sint problemele cu carnetul de asigurat
Trebuie mentionat si faptul ca banii cu care romascanii contribuie la fondul de asigurari (cei 7% platiti lunar) este mult mai mic decit costul ce trebuie suportat de cei care se vor imbolnavi si nu vor fi in stare sa dovedeasca ca beneficiaza de calitatea de asigurati.
Multe persoane nu pot beneficia inca de aceste carnete deoarece nu au fost tiparite. O alta problema este a persoanelor care, desi stau in municipiul Roman, nu pot intra in posesia carnetului de asigurat, deoarece acesta a fost trimis de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la judetul in care asiguratul are domiciliul stabil.
In unele cazuri, medicii de familie au constat ca trebuie sa dea carnete de asigurat unor persoane care au decedat. In astfel de cazuri, medicii returneaza CJAS respectivele carnete.
De la 1 iunie, va incepe actiunea de lipire a vignetelor care atesta calitatea de aigurat. Fara acest timbru, carnetul nu are nici o valoare. Conform informatiilor primite de la CJAS reiese faptul ca actiunea de tiparire a vignetelor a fost deja inceputa. "In lunile iulie-august 2000 am inceput sa tiparim vignetele pentru copii cu virste intre 0-16 ani. Acestia primesc o singura vigneta. Am primit un ordin de la CNAS si am sistat actiunea. Acum sintem in etapa de reincepere a tiparirii vignetelor", ne-a declarat doctor Doina Cretu, sef Serviciu Acreditare si Statistica Servicii Medicale, din cadrul CJAS Neamt.
Vignetele vor veni de hac datornicilor
Lipirea vignetelor pe spatele carnetelor de asigurat va pune mari probleme salariatilor agentilor economici care au datorii catre CJAS. Romanul se situeaza pe primul loc in topul debitorilor. Desi datoriile se ridica la citeva sute de milioane, exista agenti datornici care, lunar, platesc Casei cei 7% din salariul personalului. Salariatii acestor firme se afla printre norocosi, deoarece ei pot beneficia de drepturile de asigurat.
Pentru a se evita falsificarea vignetelor, fiecare timbru care atesta calitatea de asigurat, va fi personalizat prin inscriptionarea numelui, codului numeric personal al asiguratului si luna aferenta platirii fondului la asigurarile de sanatate. Pe masura ce vor fi tiparite, vignetele vor intra in posesia agentilor economici care lunar cotizeaza la CJAS.
Si taranii se pot asigura
Daca cei care lucreaza cu acte in regula, somerii sau cei care primesc ajutor de somaj sint asigurati si au dreptul la servicii medicale gratuite, cu oamenii de la tara este cu totul altceva.
Daca au pamint, vor trebui sa plateasca 7% din veniturile realizate anual pe suprafata detinuta. Ei vor merge la Primarie, isi vor declara veniturile, vor primi o adeverinta in care sint trecute sumele realizate. "Daca merg la Primarie si primesc o adeverinta cu veniturile realizate, se pot prezenta la noi si primi personal vignetele", a declarat doctor Ioan Lazar, directorul CJAS Neamt.
Medicii de familie vor fi platiti in functie de numarul de asigurati
In cazul in care asiguratii nu vor veni sa-si ridice carnetele de asigurat, medicii de familie pe a caror liste sint inscrisi vor avea de suferit. Potrivit unui ordin al CNAS medicii de familie vor fi platiti nu in functie de pacientii inscrisi pe liste, ci in functie de numarul de asigurati. "Conform legii, carnetul si vigneta atesta calitatea de asigurat. Am inceput prelucrarea listelor medicilor de familie in functie de numarul de asigurati inscrisi pe liste. In listele medicilor vor ramine numai persoanele cu drepturi de asigurat. Veniturile vor fi raportate la numarul de asigurati", Doina Cretu, sef Serviciu Acreditare si Statistica a Serviciilor Medicale.
Desi data limita pentru distribuirea carnetelor de asigurat este 31 mai, potrivit unei adrese primite de la CNAS, acest termen poate fi prelungit. Reprezentantii CNAS au luat aceasta masura deoarece, la nivel national, actiunea de distribuire a carnetelor de asigurat se face intr-un ritm lent. (Claudia MATEI)

Comentarii