Salariatii Petrotub nu vor ramine fara asistenta medicala

sâmbătă, 16 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Salariatii Petrotub nu vor ramine fara asistenta medicala

Primul loc in topul datornicilor din judet catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) la fondul asigurarilor de sanatate, este ocupat de SC Petrotub SA. Datoria societatii este de 87,83 de miliarde de lei. "Recent, am fost in control la aceasta societate. Ei au avut un control si de la Curtea de Conturi, care ne-a verificat si noua modul ce calcul. In urma controlului, s-a constatat ca: debitul angajator este de 21, 5 miliarde de lei, debit asigurat – 20, 9 miliarde de lei, majorari angajator – 19, 9 miliarde de lei, majorari asigurat – 19, 2 miliarde de lei, penalitati stopaj la sursa – 4,4 miliarde de lei, penalitati de intirziere anagajator – 0, 9 miliarde de lei, penalitati de intirziere asigurat – 0,9 miliarde de lei", ne-a declarat economist Florin Neculaes, seful Departamentului de Executare Silita al CJAS.
Pentru a recupera datoriile de la Petrotub, CJAS a emis un titlu executoriu. Daca in 15 zile societatea nu-si va achita datoria, casa va apela, conform legii, la: blocaj de cont, sechestru asigurator, sechestru cu ridicata, procedura de faliment.
Petrotub plateste lunar 4 miliarde de lei la CJAS
La data de 30 aprilie 2001, societatea inregistra un debit de 53,30 miliarde de lei, din care: debitul angajator – 27,20 de miliarde de lei, debitul asiguratului – zero, majoraririle – 24,30 de miliarde de lei, iar penalitatile – 1,80 de miliarde de lei. Din acel moment si pina acum, societatea Petrotub a acumulat datorii de 41 miliarde de lei numai pentru partea asiguratilor. La acea data, pentru recuperarea creantelor, CJAS a emis un titlu executoriu.
"La acea data, societatea avea partea asiguratilor platita, iar ulterior s-au inregistrat cu datorii. Ei au cerut aceste controale. Ultima verificare a fost solicitata tot de ei si noi am reactualizat titlul executoriu. Speram ca, in termen de 15 zile, sa isi plateasca datoria. Am fost sunati si de seful de la Sindicat si ne-au cerut date privind datoriile Petrotub, pentru a lua si ei masuri", a precizat Florin Neculaes.
Conform datelor primite, Petrotub plateste lunar 4 miliarde de lei la CJAS.
"Ei si-au stins numai contributia datorata. Pina pe 7 decembrie 2001 trebuiau sa fie stinse contributia, majorarea si penalitatea. Toate platile pe care Petrotub le-a facut pentru contributii s-au dus si pe majorari si pe penalitati. Dupa aceasta data, tot ce au platit ei s-a dus numai pe contributii. Asta i-a dezechilibrat. Daca toate incasarile ar fi fost duse numai pe contributii, intr-adevar, la asigurati, nu ar mai fi avut nimic de platit. Dar, facindu-se stingerea pe majorari si penalitati, i-a dezechilibrat. E firesc sa faca asa. Ei plateau doar contributia. Numai ca ar fi trebuit sa se inregistreze cu majoritati si penalitati la timp, la termene diferite fata de data lichidarii salariale, si, daca si-ar fi calculat majorari si penalitati, si-ar fi facut stingerea", a mai precizat economistul Florin Neculaes.
Directorul general al Petrotub, doctor inginer Dorel Birsan Romano, considera justificata situatia in care se afla societatea, deoarece, pe cit de multe probleme sint legate de asigurarea materiei prime si a productie, la fel de multe sint in plan social si economic: "Sintem singura societate din judet care a angajat, in ultimul an, peste doua mii de salariati. Facem mari eforturi pentru a asigura front de lucru, contracte si fond de salarii pentru cei 5000 de salariati. Am convingerea ca nici unul dintre salariatii Petrotub nu a avut si nu va avea probleme privind asistenta medicala, deoarece medicii romascani apreciaza rolul societatii noastre in comunitate".
Urmatoarele societati care inregistreaza debite catre fondul asigurarilor de sanatate sint: Romanceram, cu 9, 79 miliarde de lei si Goscom, cu 7,35 de miliarde de lei. Pentru recuperarea creantelor, CJAS a aplicat sechestru asigurator. (Claudia MATEI)

Comentarii