Si politistii mai iau bataie

duminică, 05 august 2001, 23:00
3 MIN
 Si politistii mai iau bataie

Numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru ultraj a crescut ingrijorator in ultimul timp, in primul semestru al anului in curs, 16 persoane fiind trimise in judecata pentru comiterea infractiunii amintite, fata de doar doua persoane trimise in judecata in perioada similara din 2000. Aceasta crestere a numarului infractiunilor de ultraj se datoreaza, pe linga alti factori, lipsei de respect a cetateanului fata de lege si fata de autoritatile care ar trebui sa aplice legea. Nivelul scazut de trai si lipsa mijloacelor materiale necesare unei existente decente, ii determina pe tot mai multi nemteni sa nesocoteasca prevederile legale si sa se opuna aplicarii acestora, pe considerentul ca, intr-o tara corupta, asa cum este considerata Romania, pentru a o duce bine, trebuie sa ocolesti legea, daca nu chiar sa o incalci. In consecinta, politistii care se amesteca in "afacerile" altora trebuie "pusi la respect", iar printre "argumentele" folosite, la loc de cinste sint injuriile si, nu de putine ori, agresiunile fizice.
Cel mai spectaculos caz de ultraj inregistrat in 2001, a fost cel petrecut pe 24 aprilie, in jurul orei 10, in comuna Cordun, cind doi politisti ce anchetau un banal furt, au fost amenintati de un comando format din rudele suspectului. Sublocotenentul Valentin Baetanu si plutonierul Catalin Dumitrascu, ambii de la Politia Municipiului Roman, s-au deplasat in Cordun, unde l-au identificat si condus la postul de politie pe Vasilica Musat, in virsta de 21 de ani, acesta fiind suspectat de comiterea unui furt. Incercind sa-si "ajute" fiul, Ioan Musat, in virsta de 57 de ani, din Cordun, a navalit in sediul postului de politie din localitatea amintita si i-a intrebat pe politisti care este motivul pentru care fiul sau a fost chemat la post. In timp ce politistii incercau sa-i explice ca este vorba despre o audiere si ca trebuie sa astepte afara, Ioan Musat l-a lovit cu pumnul in figura pe plutonierul Catalin Dumitrascu dupa care a parasit in fuga postul de politie.
Agresorul a fost prins dupa o urmarire de aproximativ 20 de
metri, insa, in timp ce politistii incercau sa-l incatuseze, linga ei a
oprit un ARO din care au coborit Gheorghita Musat, Constantin
Nedelcu si Jenita Musat, respectiv fiul, finul si sotia agresorului.
Acestia, amenintindu-i pe politisti cu o ranga de fier, l-au luat pe Ioan Musat in masina si au demarat in tromba, autorii disparind ulterior de la domiciliu. Seful de post din Sagna a cazut si el victima furiei unor scandalagii certati cu legea. Acesta fost batut de Daniel, Valentin, si Fabian Biliciuc, in ianuarie 2001, in timp ce incerca sa aplaneze un scandal izbucnit la un bar din localitate. Suparati ca au fost deranjati in timp ce o injurau pe vinzatoarea de la bar, fratii Biliciuc au tabarit asupra lui Constantin Jipa, seful de post din Sagna. In timp ce unul dintre frati s-a postat in usa barului pentru a-l impiedica pe Constantin Jipa sa iasa, ceilalti doi au tabarit asupra sefului de post. Acesta a reusit sa paraseasca barul, fiind insa ajuns de batausi si lovit in mod repetat cu pumnii peste fata, alegindu-se cu numeroase leziuni. Codul Penal pedepseste lovirea sau orice act de violenta exercitat asupra unui politist aflat in exercitiul autoritatii de stat cu inchisoare de la sase luni la 10 ani, sau, in cazul in care s-a produs o vatamare corporala grava, cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Numeroasele cazuri de ultraj inregistrate in ultima vreme dovedesc insa ca aceste pedepse nu sint in masura sa-i puna la adapost pe politisti de furia unor agresori care pun pret doar pe legea pumnului si a bunului plac. (C. F.)

Comentarii