Viata intre pumni si palme

marți, 11 iulie 2006, 22:32
3 MIN
 Viata intre pumni si palme

Pentru multi dintre romascani, dar si dintre locuitorii din satele din zona Roman, familia nu mai inseamna locul unde fiecare ar trebui sa gaseasca liniste si intelegere. Violenta intrafamiliala creeaza victime, atit din cauza suferintelor fizice, cit si psihice. In multe cazuri, un cuvint spus la nervi sau un pahar de bautura consumat in plus sint principalele motive care duc la scandaluri, certuri, lovituri sau chiar la crima. Din statisticile Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Roman rezulta ca, in 2005, numai in Roman au fost inregistrate sase lucrari penale privind violenta intrafamiliala, in toate cele sase cazuri fiind vorba despre femei batute de soti. Tot in aceeasi perioada, au fost inregistrate trei cazuri in care parintii au fost victime ale propriilor copii. In primul semestru al acestui an, politistii romascani au cercetat patru cazuri in care femei din Roman au fost victime ale sotilor. In toate aceste cazuri este vorba despre persoane care au fost lovite cu violenta de cei din familie, necesitind internarea in spital pentru a primi ingrijiri medicale.
In plus fata de aceste cazuri, in primul semestru al acestui an, politistii romascani au intervenit in aplanarea a 110 stari conflictuale intrafamiliale. „De cele mai multe ori, conflictele pleaca de la consumul de alcool, de obicei consumat de catre barbat. Insa sint si situatii in care ambii soti consuma alcool, ajungind, apoi, la agresiuni fizice. De asemenea, sint destul de multe situatiile in care partea vatamata isi retrage plingerea, probabil ajungind sa se impace cu cel care a lovit-o. Au fost cazuri in care, la anumite intervale de timp, aceste persoane reveneau la spital pentru ca erau, din nou, victime ale violentei in familie”, a declarat comisarul Mihai Sorlescu, seful Biroului de Ordine Publica Roman.
De multe ori, femeile sint cele care indura lovituri necrutatoare din partea celor care le-au jurat credinta si iubire vesnica. Pentru ca au copii, dar si pentru ca nu au unde sa locuiasca daca si-ar parasi casa, femeile string din dinti si incaseaza lovituri din partea unor soti violenti. De partea cealalta, sint si barbati care sint victime ale sotiilor. Recent, in comuna Doljesti, un barbat de 35 de ani a fost ucis de sotie. „Scandalul a plecat de la niste bani pe care sotul i-a cerut nevestei, pentru bautura. Pentru ca a refuzat sa-i ofere banii ceruti, sotul a pus mina pe un topor si a vrut sa-si loveasca consoarta. In acelasi timp, si femeia a gasit la indemina un par cu care s-a aparat. Dupa ce si-a lovit sotul, femeia l-a ridicat de jos si l-a asezat in pat, in casa. Abia a doua zi dimineata si-a dat seama ca lovitura pe care i-a aplicat-o i-a fost fatala. In prezent, femeia este cercetata in stare de libertate, sub acuzatia comiterii infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte”, a declarat comisarul Cristian Malei, adjunctul comandantului Politiei Roman.
Din practica de zi cu zi, politistii amintesc si de cazurile in care copii isi agreseaza fizic parintii. Este si cazul lui Cristian B., din Roman, care, pe fondul consumului de alcool, si-a lovit mama cu un scaun, provocindu-i o fractura la o mina. Dupa ce cazul a fost preluat de Politie, femeia si-a retras plingerea.
Pe linga suferintele fizice rezultate in urma unor astfel de agresiuni, specialistii apreciaza ca, dintr-un astfel de comportament, sufera foarte mult copii. „Acesti copii cresc cu o problema psihica, pe care o pot dezvolta mai tirziu. Totul depinde de modul in care copilul suporta ceea ce se intimpla in familii. Daca unii sint mai putin afectati de climatul din familie, pentru cei mai multi violenta in familie reprezinta o trauma extraordinara. Aceasta mai ales in cazul in care victima este mama”, a declarat Cleopatra Andries, medic primar psihiatru, doctor in medicina. In unele cazuri, violenta in familie se rezolva in instanta, divorturile avind drept motiv agresiunile la care sint supusi sotii.

Comentarii