Vrajitoare cu autorizatie

miercuri, 08 august 2001, 23:00
4 MIN
 Vrajitoare cu autorizatie

Urcind trei etaje in blocul turn de pe Bulevardul Republicii, ai surpriza sa constati ca vrajitoarea este o fata tinara si frumoasa, care impresioneaza mai mult prin scenografie decit prin magie.
Ea iti asculta pasul si isi gaseste o "fereastra" in care sa te cheme la "interviu". Chiar daca nu are prea multa scoala, tinara este destul de isteata. Sustine ca citeste "carti de specialitate" si este la curent cu noutatile in "domeniul" in care lucreaza. Cu oarece mindrie, marturiseste ca pe 15 august este invitata la Pitesti, unde un grup format din cele mai "tari" vrajitoare din tara au de "rezolvat" un caz greu. Este enigmatica si nu ofera prea multe amanunte. Nu o sperie concurenta, pentru ca isi cunoaste valoarea. De altfel, Romanul nu este singurul oras in care Irina ghiceste. Nu de putine ori a fost solicitata de oameni din Constanta, Pitesti sau Buzau. Curiosi sa afle ce le rezerva viitorul, acestia au chemat-o pe Irina sa le spuna ce li se va intimpla in viata.
Magia neagra este refuzata
Din capul locului, vrajitoarea iti atrage atentia ca ea nu lucreaza cu "raul", magia neagra este departe de ea. "Nu lucrez cu raul! Nu de mult, am avut in caz in care o femeie mi-a cerut sa fac ceva ca sa-i omor fratii. Le murise mama si se certau de la casa si de la pamint. Am refuzat-o categoric!", marturiseste Irina, admirindu-si unghiile date cu lac sclipitor.
Chiar daca provine dintr-o familie foarte bogata, Irina nu a dorit sa intre in afaceri. A vrut sa se axeze pe comert, dar cartile nu o lasau in pace, o atrageau ca un magnet. "Simteam ca pot sa fac bine oamenilor! Dezleg cununii si farmece, vindec epilepsii si oameni posedati. In cazurile mai dificile, la 12,00 noaptea, ma duc la riu, unde intonez niste descintece speciale. Vi le-as spune si dumneavoastra, dar ca sa se indeplineasca dorintele trebuie sa ai har. Ieri a fost la mine cineva din Ardeal si asta noapte am facut un astfel de descintec", tine sa spuna Irina.
Taxe dupa punga fiecaruia
"Munca" de vrajitoare, este, se pare, destul de obositoare. Noaptea ai de "lucru" la balta, iar in cursul zilei trebuie sa raspunzi la toate solicitarile. "Femeile sint cele care ma cauta cel mai des pentru ca ele isi fac mai multe probleme legate de casnicie si de familie. Unele vor ca barbatii sa nu mai bea, altele vor sa-i faca sa le uite pe amante, iar cele tinere doresc sa-si gaseasca si ele un ursit. Barbatii care vin la mine la ghicit sint interesati mai mult de cariera si de bani. Multumirea cea mai mare este sa vad ca fac bine omului. Tocmai a plecat de la mine o femeie din Sabaoani, care are o fata in Italia si care o ducea tare greu. Dupa ce a venit pe la mine de citeva ori, vrajile s-au implinit. Fata o duce bine acum: si-a gasit un serviciu bun si se intilneste acolo cu un baiat", a spus vrajitoarea.
Cit priveste tarifele, ghicitoarea Irina declara foarte convingator ca nu are preturi fixe pentru "consultatie". Cum la ea vin oameni din toate categoriile sociale, o "partida" de Tarot sau zodiac costa intre 20.000 si 100.000 lei. "Eu nu traiesc din ghicit. M-am maritat anul trecut cu un tigan bogat din Buzau. De la socri am mostenit o casa care sa-mi ajunga pentru toate zilele. Si parintii mei sint foarte bogati!", a spus Irina.
Primarul va trebui sa autorizeze vracii si vrajitoarele
Vracii, astrologii, chiar si agentiile matrimoniale, vor putea sa-si desfasoare activitatea abia dupa ce obtin autorizatia de functionare, inclusiv cea sanitara. Aceasta reglementare este prevazuta de Hotarirea de Guvern nr.625/13 iulie 2001, care impune existenta unei astfel de autorizatii la toate societatile care desfasoara o activitate, inclusiv cele prezentate mai sus. "Mi se pare normal ca in orice loc unde vin mai multi oameni sa existe conditii de igiena elementara. Daca la societati – cum ar fi casele de schimb valutar sau agentiile imobiliare – obtinerea acestei autorizatii era prevazuta si de vechea legislatie, in ceea ce priveste vrajitoarele, astrologii sau agentiile matrimoniale nu exista nici o reglementare de acest fel", ne-a declarat doctor Emanuel Nazaretian, din cadrul Laboratorului de Sanatate Publica (LSP) Roman. Deocamdata, nici inspectorii LSP nu stiu prea bine ce au de facut in cazuri de acest fel, nefiind eleborate niste norme metodologice privind aplicarea hotaririi. In aceeasi situatie se afla si primarul municipiului Roman. "Inca nu am citit Monitorul Oficial in care este publicata aceasta Hotarire de Guvern. In momentul in care ma voi documenta, voi lua masurile prevazute in acest act normativ", a declarat inginerul Dan Ioan Carpusor, primarul municipiului Roman. (L. CRAINICU)

Comentarii