Siretul a rupt digurile

marți, 29 iulie 2008, 00:14
9 MIN
 Siretul a rupt digurile

In doar citeva ore, furia apelor a macinat digul intr-o portiune aflata la aproape 100 de metri de locul in care acesta a fost consolidat si apele s-au revarsat catre casele din Rachiteni. Siretul a inghitit pe rind drumurile comunale, ajungind in jurul dupa-amiezii la intrarea in localitate. Satenii spun ca nu au mai vazut asemenea urgie de aproape 40 de ani. "Barajul s-a spart dimineata, pe la ora 9. La ora 1, apa a ajuns la intrarea in localitate si a inceput sa mature tot. De atunci tot creste. Au inceput de ieri (duminica – n.r.) sa ii evacueze si i-au dus la deal, in satul Izvoarele. Si-a luat fiecare ce a apucat, actele si bani care a mai avut prin casa si gata. Ce-or mai gasi cind se retrag apele. Dumnezeu stie daca va mai fi ceva de gasit. In ‘69 au mai fost inundatii aici, dar atunci nu a fost asa de mare apa", povesteste Gheorghe Grumazescu, unul dintre localnici.

"Lasa-ma sa mor in casa mea!"

Echipele de salvatori, peste 140 de jandarmi, dintre care jumatate veniti de la Bacau, si aproape 30 de pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, au inceput inca de duminica dimineata sa evacueze gospodariile aflate in apropiere de zona inundabila. In cursul zilei de ieri, intreg satul a fost evacuat si s-a inceput construirea unui dig de aparare din saci cu nisip la mijlocul satului.

Fortele de ordine spun ca, la fel ca si in celelalte zone in care a fost necesara evacurea localnicilor, au avut probleme. "Unii erau beti si nu intelegeau de ce trebuie sa iasa din case. S-a mers la toate casele. Unele aveau portile incuiate si dadusera drumul la ciini, ca sa nu intram sa ii luam din casa. Am incercat sa batem la geamuri si in momentul acesta cred ca nu mai este nimeni in zona de pericol", a povestit unul dintre jandarmii care au participat la evacuarea satenilor.

Salvatorii spun ca au fost si cazuri in care echipele s-au dus de trei-patru ori, pentru ca, dupa ce erau scosi din zona de pericol, oamenii se intorceau in gospodarii. "Mai bine mor inecat in casa mea decit sa plec! Unde vrei sa ma duc? Lasa-ma sa mor in casa mea!", le striga un barbat jandarmilor, in timp ce echipele de interventie incercau sa il scoata din zona inundata. Jandarmii au trebuit sa duca munca de lamurire cu unii. "In general, problema este la persoanele in virsta, care nu vor sa isi lase casele. Unii dintre ei s-au ascuns prin poduri. I-am scos de acolo cind nu era inca apa venita si s-au intors. A trebuit sa mergem cu barcile dupa ei", a adaugat un alt jandarm.

Ieri-dimineata, dupa ce s-a anuntat fisurarea digului, autoritatile au inceput evacuarea in forta a gospodariilor. Mare parte dintre sateni s-au refugiat din calea apelor la rudele sau cunostintele care locuiesc in satul Izvoarele, aflat linga Rachiteni, dar situat mai sus de nivelul Siretului. "Am lasat tot acasa si am plecat. Ne-am suit in caruta si am venit incoace. In anii ‘70 am mai fost o data in apa. Si atunci ne-a distrus tot, dar n-a fost asa de tare ca acum. Am avut puterea sa refacem ce-am pierdut. Acu’ nu mai putem, ca sintem batrini. Dumnezeu stie cit mai dureaza. A venit apa abia de vreo trei ore si uite ce-a facut. Si mai este de venit inca", spune Valeriu Dobos, cu privirea pierduta spre gospodaria inghitita de ape.

"Cred ca am sa crap cind am sa vad ce e in casa, daca da Dumnezeu si mai gasim ceva"

Neputinciosi, oamenii adunati in centrul satului stateau aseara la citiva metri de locul in care echipele de interventie lucrau la ridicarea digului de aparare. Unii dintre ei si-au gasit adapost la rude sau cunostinte din Izvoarele.

Ceilalti, aproape jumatate din satul Rachiteni, au ramas adapostiti in scoala din comuna. In curtea institutiei au fost trase mai multe carute ale satenilor fugiti din calea apei. Autoritatile au impartit aseara pachete cu mincare si au pus saltele pe holurile scolii si in salile de clasa.

"Am plecat din sat si ne-am oprit aici. Unde sa ne ducem mai departe? Ne-au obligat sa plecam, noi nu am vrut. Poate miine mergem acasa. Ne-au zis ca nu mai dureaza mult, o zi, cel mult doua. Si ieri ne-au spus ca astazi putem sa ne intoarcem acasa, dar tot satul e plin de apa", povesteste Filominia Dobos, una dintre femeile care au ramas peste noapte in scoala.

"Sa dea Dumnezeu sa se retraga apele la noapte, sa ne putem intoarce acasa. Am lasat totul acolo. Hainele noastre, ale copiilor, tot, tot, tot. Pasarile le-am urcat in pod. Tot ce-am adunat o viata e acasa. Cred ca am sa crap cind am sa vad ce e in casa, daca da Dumnezeu si mai gasim ceva", a adaugat Valeria Gogu, o alta femeie care a ramas peste noapte cu copiii in scoala din localitate.

Vestul judetului, maturat de ape

Tabloul inundatiilor produse in judetul Iasi pare tot mai sumbru. Zeci de case distruse, sute de imobile si gospodarii inundate, peste 300 de poduri si podete avariate. Sute de kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale au fost inundate, peste zece mii de hectare de culturi agricole afectate si mii de animale moarte. Toate aceste date reprezinta evaluarea partiala a pagubelor raportate pina ieri catre autoritatile centrale de catre sefii Prefecturii. Vestile proaste insa nu se opresc aici. Avertizarea hidrologica cu cod rosu a fost prelungita din nou pina miine la ora 16 pentru cursul mijlociu al Siretului si pentru Prut. Astfel, se mentine riscul producerii de viituri majore si depasiri ale cotelor de pericol.

Desi nu s-au mai inregistrat precipitatii, apele nu contenesc sa mature vestul judetului. Dupa ce, in cursul zilei de duminica, viitura a trecut de Lespezi si Pascani, aceasta a lovit puternic ieri la Rachiteni. Satul Rachiteni a fost evacuat inca de ieri-dimineata. "Viitura este asteptata din clipa in clipa. S-a decis evacuarea totala a satului, ne vom retrage spre satul Izvoarele, care este ferit de ape", au anuntat reprezentantii Primariei Rachiteni ieri-dimineata la in jurul orei 10.

Dupa inca alte zece ore, situatia era cu totul alta in localitatea grav afectata de inundatii. "Intre Rachiteni si Izovarele este o apa de un kilometru, nu se poate trece. Cele 550 de case din Rachiteni sint afectate de inundatii, dar nu stim in ce proportii. Asteptam sa se retraga apa ca sa putem face o evaluare. Viitura a lovit pe la ora 18, a venit la inceput putin, dar intr-o ora a acoperit totul. Aici e numai apa. De joi tot muncim, am facut doua diguri, am evacuat oameni, am facut totul ca sa nu existe pierderi omenesti", a spus un cetatean al comunei Rachiteni care la ora 20 se afla inca in sediul primariei din localitate.

4.200 de persoane au fost evacuate din calea puhoaielor

Sefii Prefecturii au anuntat ieri ca la nivelul judetului inca sint evacuate mii de persoane. "La nivelul judetului au fost evacuate 4.200 de persoane. Ca urmare a diminuarii efectelor inundatiilor si a descresterii nivelului apelor riului Siret, am dispus revocarea masurii de evacuare pentru locuitorii din Pascani si Lespezi, in jur de 3.000 de persoane se pot intoarce la locuintele lor. Ramine valabila masura pentru persoanele evacuate din Stolniceni-Prajescu, 24 de oameni, Mircesti, 11 persoane, Mogosesti-Siret, 71 de sateni si la Rachiteni, unde sint raportate 1.000 de persoane evacuate", a anuntat subprefectul Vasile Etcu.

Desi se pot intoarce la casele lor, cei mai multi sateni din satul Heci, comuna Lespezi, stau tot la rude, deoarece acestia si-au gasit locuintele pline cu apa. "Oamenii s-au intors acasa, acum actionam la scoaterea apei din locuinte. Sint cinci case distruse, iar proprietarii sint cazati intr-un alt loc. Mai avem si oameni care au case din chirpici. Chiar daca nu sint distruse casele, satenii nu pot locui in ele, si mai stau pe la rude. Miine (n.r. – azi) vom incepe o evaluare a pagubelor sa vedem ce mai sta in picioare", a anuntat viceprimarul comunei Lespezi, Laurentiu Caba.

Conducerea Prefecturii a  precizat ca s-au solicitat de la rezervele de stat produse alimentare destinate persoanelor sinistrate. "Noi am cerut de la rezervele statului produse de prima necesitate pentru 4.500 de persoane. Am solicitat apa minerala, piine, ulei, zahar, conserve, malai, paste si supe. Apa minerala a ajuns si deja a inceput sa fie distribuita la Pascani", a spus Etcu.

Amenintarea riului Prut

Hidrologii au prelungit avertizarea cu cod rosu pentru cursul mijlociu al Siretului, sectorul aval Lespezi – Dragesti, si pentru Prut. Reprezentantii Directiei Ape Siret au precizat ieri-seara ca in aceasta noapte nu mai sint anuntate viituri pe cursul Siretului care traverseaza judetul Iasi, dar ca debitul este inca foarte mare. "Debitul maxim pe Siret a trecut de Iasi, debitul la intrare in judet este in continuare mare, de 1.000 de metri cubi pe secunda la Lespezi, iar presiunea este in continuare foarte mare pe diguri", a afirmat Maria Razasu, ofiter de serviciu al Directiei Apelor Siret.

Probleme ar putea aparea si pe Prut, unde nivelul apei este in crestere. "In momentul actual, avem un debit evacuat din acumularea Stinca-Costesti de 659 metri cubi pe secunda (n.r. – duminica erau 620 metri cubi pe secunda), ceea ce nu creeaza probleme deosebite", a precizat purtatorul de cuvint al DAP, Dan Buruiana. Acesta nu a putut specifica daca in urmatoarele ore se va mari debitul evacuat din acumularea Stinca-Costesti.

Potrivit planului de combatere a inundatiilor, daca debitul evacuat din acumulare ajunge la metri cubi pe secunda, autoritatile vor fi nevoite sa evacueze persoanele aflate in albia minora si majora a Prutului. Practic, daca se decide cresterea debitului de iesire a apei din acumularea Stinca-Costesti, exista riscul sa fie evacuati mii de locuitori din comunele Bivolari, Trifesti, Probota, Victoria, Sculeni, Golaesti, Ungheni, Tutora, Prisacani, Grozesti si Gorban.

Pagubele in cifre

Din primele evaluari ale pagubelor produse de inundatii, reiese ca in judetul Iasi au fost distruse 29 de case, au fost avariate peste 670 de locuinte, iar in jur de 330 de poduri si podete au fost afectate.

Mai mult, au fost raportate stricaciuni pe 350 km de drum judetean si comunal. Peste 10.200 hectare de teren agricol au fost afectate de inundatii si 1.231 de fintini nu mai au apa potabila. Au mai fost raportate 826 de animale si in jur de 2.000 de pasari moarte.

Inundatiile inregistrate in ultimele zile au afectat si reteaua de furnizare a energiei electrice. Cu toate acestea, reprezentantii E.ON au raportat ieri probleme cu furnizarea energiei electrice doar in comuna Lespezi.

Sinistratii vor fi vaccinati impotriva hepatitei

Locuitorii zonelor afectate de ape vor fi vaccinati impotriva hepatitei A si antitetanic. Campania de vaccinare va incepe cu intirziere din cauza ca Iasul nu mai are suficiente doze de astfel de vaccinuri. Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a solicitat ajutorul altor autoritati, astfel ca flacoanele necesare vor fi aduse de la ASP Timis.

In zilele urmatoare, la Iasi vor ajunge 700 de doze de vaccin antihepatic A si 500 pentru imunizarea antitetanica. Conducerea ASP are in vedere vaccinarea a 1.100 de oameni din noua localitati in care s-au revarsat apele. Pe linga locuitorii din orasele Pascani si Tg. Frumos, vor mai fi imunizati si oamenii din localitati cum ar fi Lespezi, Mogosesti Siret sau Stolniceni-Prajescu.

"Avind in vedere ca in judetul nostru in ultima perioada s-au tot administrat aceste vaccinuri, stocul este pe terminate si am solicitat ajutorul altor judete. Astfel, vor fi vaccinate in jur de 1.100 de persoane din noua localitati cu vaccin antihepatic A si antitetanic pentru a se evita izbucnirea unor epidemii in zonele inundate", a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP.

De asemenea, medicii recomanda oamenilor sa nu consume apa din fintini. Reprezentantii ASP au inceput dezinfectarea zonelor si preluarea de probe de apa pentru monitorizare. "In perioada urmatoare se vor distribui si materiale sanitare dezinfectante si tot ce este nevoie pentru asigurarea populatiei din punct de vedere medical. Este de recomandat ca oamenii sa nu consume apa din fintini pina cind nu se constata ca este din nou potabila", a mai spus Hurmuzache.

Comentarii