Carne de cal, pe post de carne de vita

miercuri, 14 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Carne de cal, pe post de carne de vita

Directia Sanitar Veterinara Suceava avertizeaza ca pe piata suceveana este comercializata carne de cal, pe post de carne de vita. Seful institutiei, dr. Vasile Cimpan ne-a declarat ca acest fapt a fost sesizat de doua angajate ale fabricii de confectii STAR MOD SA Suceava.
Femeile au reclamat ca, de mai multa vreme, o colega de-a lor, Mariana Potoroaca, era complicele unui individ din Hintesti, care le vindea carne pretinzind ca este de vita, dar care, in urma analizelor de laborator s-a dovedit a fi de cal. Marfa era comercializata chiar din portbagajul masinii. Vasile Cimpan a afirmat ca certificatul sanitar-veterinar de transport eliberat de Circa Veterinara din localitatea Veresti, firmei SC MIDAS SRL Suceava, dar detinut de Florin Netbai, comerciantul de carne de cal, este un fals grosolan. Directorul DSV a mai afirmat ca va fac cercetari pentru a descoperi cum a intrat Netbai in posesia acestui certificat de la abatorul din Veresti, precum si in ce loc si in ce conditii au fost sacrificati caii. Din punct de vedere juridic, DSV nu are pirghii legale de sanctionare a faptelor constatate, dar a fost sesizata politia, pentru anchetarea cazului. Daca vinzatorul ambulant ar fi fost prins in flagrant, el putea fi amendat pentru substituire de specie sau pentru taiere si comercializare de produse alimentare in conditii neigienice. Dr. Vasile Cimpan recomanda populatiei sa cumpere carne numai din halele sau magazinele autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar. „Atragem atentia populatiei sa nu cumpere carne din portbagaje sau pe la colturi de bloc. Cine are carne buna o vinde la hala. Se apropie sarbatorile si cumparatorii, care prefera carnea ieftina de la comerciantii ambulanti, s-ar putea sa aiba surpriza de a cumpara carne de cal in loc de vita sau chiar de ciine in loc miel", ne-a spus seful DSV. Carnea de cal este comestibila, dar cabalinele trebuie sacrificate doar in abatoare autorizate din punct de vedere sanitar veterinar si comercializarea trebuie facuta in standuri separate, iar cetateanul trebuie avertizat ca acolo se vinde carne de cal, pentru a sti ce cumpara. Pe de alta parte, carnea de cal este a doua sursa de infestare, dupa cea de porc. Consumatorii de carne de cal, in situatia in care aceasta nu este verificata din punct de vedere sanitar veterinar, sint expusi unor periculoase boli cum ar fi turbarea, trichinoza sau anemia infectioasa.
Carne de „vita", la jumatate de pret
Faptul ca un kilogram de carne de vita costa la hala intre 100.000 si 130.000 lei, i-a determinat pe multi dintre salariatii SC STAR MOD SA Suceava sa cumpere aceasta carne de cal la un pret de chilipir, de 70.000 lei/kg. Unul dintre aspectele care le-a pus in garda pe gospodine ca nu au cumparat carne de vita a fost faptul ca dupa trei ore de fierbere carnea a ramas cruda, sau dupa tocare s-a innegrit. Ieri, inca doua salariate de la SC STAR MOD s-au prezentat la Circa Sanitar-Veterinara nr. 2 (Piata Mica) cu probe de carne, pe care o cumparasera din apropierea fabricii. Probele au fost trimise Laboratorului de Expertiza a Alimentelor din cadrul DSV Suceava care a constatat ca probele de tesut muscular prelevate sint de origine cabalina. Din afirmatiile persoanelor care au adus probele a reiesit faptul ca Mariana Potoroaca era intermediarul dintre Florin Netbai din Hintesti si cei care doreau sa achizitioneze carne ieftina. Cumparatorii erau trecuti pe o lista, urmind ca la salariu sa se incaseze contravaloarea carnii. In momentul in care salariatele SC STAR MOD SA Suceava au aflat ca au fost inselate, cumparind de citeva luni pachete a cite 5 kg carne de cal in loc de minzat, s-au dus la colega lor si au luat-o la intrebari. Aceasta, pentru a se justifica, a adus de la persoana care o rugase sa fie intermediar un certificat sanitar veterinar de transport pentru cantitatea de 560 kg carne, eliberat de Circa Veterinara de la Veresti. Certificatul avea o stampila care nu era lizibila. De asemenea, actul avea facute modificari ale cantitatii totale de carne transportata, iar pe certificat, pe linga carnea de minzat erau facute completari cu un alt pix, adaugindu-se sortimentul de carne de porc si carcasa vita.
Pina ieri, la DSV s-au prezentat patru persoane cu probe de carne pentru determinarea speciei careia ii apartin. Seful Laboratorul de Expertiza a Alimentelor din cadrul DSV Suceava, dr. Constantin Ciotau, analizind cele patru probe de carne aduse, a eliberat buletine de analiza din care reiese ca ele provin tot de la cal.
Politia a intrat si ea pe fir
Colonelul Constantin Gavriliuc, seful cabinetului comandantului IJP Suceava, ne-a declarat ieri ca politia a demarat inca de luni cercetarile in acest caz. Una dintre persoanele cercetate este comerciantul de carne de cal. „Politia efectueaza cercetari asupra unui barbat din Hintesti iar in cazul in care vor fi intrunite elementele constitutive pentru o infractiune sau contraventie, se vor lua masurile legale. Actiunea se realizeaza in colaborare cu Directia Sanitar Veterinara si Directia de Sanatate Publica Suceava", a declarat Gavriliuc. In maxim doua zile se vor afla amanunte asupra modului cum a ajuns pe piata carnea de cal. (Carmen APOSTOL, Cristina SCORTARIU)

Comentarii