Catedrala Ortodoxa asteapta ca oamenii cu bani sa-si intoarca fata spre Dumnezeu

duminică, 09 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Catedrala Ortodoxa asteapta ca oamenii cu bani sa-si intoarca fata spre Dumnezeu

Anul acesta se implinesc 10 ani de cind s-au pus bazele unui maret proiect crestinesc: construirea Catedralei Ortodoxe. Catedrala Ortodoxa Episcopala din Suceava se doreste a fi cea mai reprezentativa constructie de acest gen din Moldova. Ea va reprezenta, prin dimensiuni si structura, una din cele mai impresionante catedrale din Romania. Constructia bisericii va avea 65 m lungime si 67 m inaltime, de la nivelul solului pina la virful crucii. Pina in prezent a fost definitivata numai temelia constructiei, ce contine un demisol pe toata suprafata, situat pina la patru metri adincime. Pentru realizarea fundatiei si a temeliei proiectate cu demisol de patru metri adincime, Parintele Petru Argatu ne-a declarat ca au fost necesare 110 tone de fier beton, aproape 400 de tone de ciment, 100 metri cubi masa lemnoasa, 1 tona de cuie. Hidroizolatia temeliei a fost realizata din doua rinduri de pinza bitumata, cu strat de carton si numai zidul de protectie din caramida a depasit costul a 200 milioane lei.
Toate demersurile, precum si tot ceea ce s-a construit pina in prezent s-a realizat prin contributia exclusiva a credinciosilor. Nici o firma prospera din judet sau din tara nu a contribuit cu vreun ban pentru ca monumentul de cult sa poata fi ridicat. Chiar si administratia locala si Ministerul Cultelor au lansat doar promisiuni, fara sa le onoreze. "Singura sansa pentru ca proiectul sa fie realizat este aceea ca oamenii cu bani sa intoarca si ei fata catre Dumnezeu, fara de care nimic nu se poate, si sa contribuie cu doar o infima parte din ceea ce le-a daruit pentru inaltarea Catedralei Ortodoxe din Suceava", spune preotul paroh Petru Argatu.
Catedrala Ortodoxa Episcopala din Suceava, la bilantul unui deceniu
In anul 1990, un grup de credinciosi si preoti din Suceava au avut ideea construirii in municipiul nostru a unuia dintre cele mai impresionante lacase de cult ortodox din Romania. Dorindu-se a fi, atit ca dimensiuni cit si ca structura, una din cele mai impozante constructii de gen din tara, initiatorii s-au constituit intr-o societate – Societatea Credinciosilor Ortodocsi din Bucovina – si au realizat, pina in 1998, toate demersurile in ceea ce priveste amplasamentul, proiectarea si inaltarea locasului.
"Desi au existat unele probleme in legatura cu terenul, de 9.500 metri patrati, pina in prezent au fost ridicate Capela Nasterea Domnului, ca lacas liturgic si de rugaciune, luminararul – respectiv un magazin de luminari, icoane si carti – si , ceea ce este mai important, temelia cu demisolul bisericii catedralei", a declarat preotul paroh Petru Argatu. "Trebuie sa mentionez ca tot ceea ce s-a reusit sa se realizeze in acesti ani – poate in ochii multora pare foarte putin – s-a realizat numai prin contributia credinciosilor de rind, oameni obisnuiti, multi dintre ei facind sacrificii materiale pentru a da din prea putinul lor pentru aceasta mareata Casa a Domnului ce se doreste a fi Catedrala Ortodoxa din Suceava. Desi, intelegind semnificatia deosebita a ridicarii la Suceava a catedralei, fiecare suflet de om din judetul nostru ar trebui sa contribuie cu cite ceva la inaltarea ei, numai oamenii simpli si – de ce sa nu recunoastem – saraci au inteles acest lucru pina acum. Cei cu care Domnul a fost foarte darnic – fie ei patroni, directori de banci, ministri si chiar fete bisericesti si primari n-au inteles ca Lui ii sint indatorati in primul rind pentru ceea ce au. Nu am vazut pe nici unul dintre acestia din urma sa dea ceva pentru ridicarea acestui lacas, proiectat ca nici un altul din tara si care urmeaza sa fie inaltat in orasul lor. Este mare pacat", spune preotul paroh Petru Argatu.
In demisolul catedralei au fost construite o cantina pentru saraci, o biblioteca prevazuta cu sala de lectura, centrala tremica, diferite alte incaperi ce vor avea diverse utilitati crestinesti. Cu alte cuvinte, Catedrala Ortodoxa din Suceava a fost constrita pina la nivelul 0, cel al temeliei – binecuvintata la 28 mai 2000.
Inaltarea catedralei pina la nivelul de 8 metri, necesita o contributie de 2,5 miliarde lei
"Sarcina ridicarii catedralei revine in prezent parohiei noastre, bineinteles prin contributia din partea tuturor sucevenilor", a declarat Preot Paroh Petru Argatu. "Anul acesta ne-am propus sa construim biserica pina la nivelul de 8 metri inaltime. Acest obiectiv nu este deloc simplu de realizat, deoarece am estimat cheltuielile la circa 2,5 miliarde de lei, bani pe care, daca ar fi sa fie proveniti numai din donatiile credinciosilor simpli cetateni ai Sucevei sau din vinzarea de carti si luminari, nu se va realiza aproape deloc".
Pentru realizarea acestui obiectiv pe anul in curs este nevoie de o cantitate de 80 tone de fier armat, peste 200 tone de ciment si peste 100 metri cubi de material lemnos. Este nevoie de asemenea de o mare cantitate de caramida – numai 500 metri cubi sint necesari pentru construirea zidului bisericii, diafragma acestuia urmind sa fie realizata din beton captusit cu caramida in afara si in interiorul zidului. Posibilitatile sint foarte limitate, tinind cont de preturile foarte ridicate ale materialelor de constructie la ora actuala.
Oamenii cu bani sint datori sa se implice in realizarea acestui unic obiectiv
"Intotdeauna credinciosii nostri au contribuit cu putinul pe care l-au mai avut, donind pentru construirea catedralei din Suceava", declara Preot Petru Argatu. "Ei vin cu multa dragoste sa puna umarul si se implica, insa sint saraci si fara putere, nu au cu ce sa sprijine un asemenea proiect. Un alt aspect, care zic eu ca este dureros, este faptul ca, in zece ani de zile de cind ne straduim sa-l punem in opera, nu am beneficiat de nici un fel de sponsorizare din partea nici unei firme sau institutii financiare precum bancile. Or, oamenii cu bani nu inteleg ca ei sint datori sa se implice in acest sens, desi nimeni nu-i poate obliga sa o faca. Eu, ca preot si paroh, sint dator sa le transmit ca fara ajutorul lor nu vom putea construi aceasta catedrala. De aceea apelez la inima si ratiunea celor care sint in masura sa ne ajute sa terminam de inaltat Casa Domnului".
Inafara de biserica propriu-zisa se vor ridica paraclisul, clopotnita si aghiazmatarul, toate la dimensiuni impresionante. Tot edificiul va fi construit dupa cele mai inalte canoane ale traditiei in arhitectura. Biserica va fi pictata in interior iar inafara vor fi realizate scene biblice asemanatoare cu cele de la Manastirea Voronet, de data aceasta folosindu-se tehnica mozaicului. Prin maretia si prin trainicia sa, Catedrala Ortodoxa din Suceava isi va demonstra unicitatea doar daca va putea fi terminata, acest lucru fiind posibil doar prin "spargerea zidului financiar" de care se loveste in prezent. (Liliana SOIMAN)

Comentarii