De trei ani, cimpulungenii nu mai apa calda si caldura

miercuri, 08 martie 2000, 00:00
2 MIN
 De trei ani, cimpulungenii nu mai apa calda si caldura

Inca de la intrarea in municipiul Cimpulung, te intimpina imaginea blocurilor innegrite de fum, marturie a improvizatiilor de tot felul la care recurg localnicii pentru a-si incalzi apartamentele. Cei mai multi si-au spart peretii prin locuinte pentru a-si construi sau monta sobe. Cel mai adesea ii vezi carind cite un brat de lemne pe care le sparg in curtea blocului, intr-un gest disperat de adaptare la conditiile vitrege impuse de cei care gospodaresc orasul in asa fel incit l-au intors la conditia de sat. Caloriferele, simple obiecte de decor in stil postmodernist, devin iarna cei mai aprigi dusmani, furind cu raceala lor putina caldura pe care si-o procura cimpulungenii pe cont propriu.
Cimpulungenii nu au mai avut parte de caldura in apartamente de mai bine de trei ani. Apa calda este de asemenea o raritate, ultima data cind locuitorii blocurilor din Cimpulung Moldovenesc au reusit sa se imbaieze a coincis cu numirea noului manager al regiei de distributie, actualul ACET, adica in toamna lui 1999. Pentru incalzirea in apartamentele cimpulungenilor s-a alocat o suma marunta, iar in iarna aceasta, ca si in cele trei din urma, locuitorii din blocuri au inghetat de frig. Si ingheata in continuare, pentru ca iarna la munte domneste sase luni pe an.
La jumatatea lunii octombrie a anului trecut, Consiliul Judetean Suceava a repartizat diverse sume pentru echilibrarea bugetelor consiliilor locale municipale, printre care si municipiului Cimpulung Moldovenesc. Cimpulungul a primit insa cea mai mica suma, respectiv 2,2 miliarde de lei, in timp ce Gura Humorului a primit 5,2 miliarde lei, iar Falticeni si Radauti, cite 4,5 miliarde lei. Repartizarea acestor sume s-a facut in urma analizei fiecarui buget si a adreselor inaintate de primarii pentru rectificarea bugetelor. S-a mai tinut cont de capacitatea financiara a fiecarei unitati administrativ-teritoriale, de datoriile inregistrate la obiectivele de investitii ce se afla in executie din anii precedenti, de restituirea imprumuturilor din fondul de tezaur si de numarul de localitati si scoli.
Din cele relatate de viceprimarul Viorel Catargiu reiese ca, pentru aprobarea rectificarii bugetului local, primarul Octavian Piticari nu a convocat Consiliul Local in sedinta ordinara in timp util.
In contractul cu Cimpulungul din perioada alegerilor locale din 1996, la punctul 2, Octavian Piticari promitea repararea centralelor si canalelor termice si darea lor in folosinta (termen 5 luni).
La inceputul anului trecut primarul cimpulungean a intocmit o "dare de seama" catre populatie care a purtat titlul "Informare adresata locuitorilor municipiului Cimpulung moldovenesc cu privire la principalele obiectivele realizate in primii doi ani din perioada mandatului primarului Octavian Piticari".
In acest raport, la punctul 3, sta scris "au fost obtinute acordul Ministerului Finantelor si Hotarirea Guvernului Romaniei cu privire la obiectivul-redimensionarea centralelor si retelelor termice din Cimpulung Moldovenesc-lucrare in valoare de peste 36 miliarde lei ce va incepe in anul 1999". Nici o centrala termica nu a fost insa redimensionata si modernizata in Cimpulung Moldovenesc, iar anul 1999 a trecut si el, de doua luni. (Liliana SOIMAN)

Comentarii