Imbulzeala la adeverinte pentru obtinerea venitului minim garantat

joi, 10 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Imbulzeala la adeverinte pentru obtinerea venitului minim garantat

Un numar foarte mare de persoane isi intocmesc in aceste zile dosarele pentru obtinerea venitului minim garantat, potrivit Legii nr. 416 /2001. Aceasta forma de ajutor social se acorda pe baza de adeverinte si acte doveditoare privind veniturile membrilor de familia titularului.
Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca trebuie sa prezinte adeverinte de la AJOFM din raza teritoriala a localitatii de domiciliu, adeverinte din care sa rezulte ca sint in evidenta si nu au refuzat nejustificat un loc de munca oferit sau participarea la un program de pregatire profesionala. Aceste adeverinte se elibereaza din 3 in 3 luni. In ultimele zile, un numar impresionant de persoane s-au prezentat la toate agentiile locale din judet solicitind luarea in evidenta ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Din cauza aglomeratilor create, solicitantii au fost programati pe zile si asta pentru ca, pentru fiecare persoana, un lucrator al AJOFM trebuie sa-si ofere serviciile. „Fiecaruia trebuie mai intii sa i se ofere un loc de munca sau o posibilitate de recalificare, iar numai in masura in care nu se gasesc astfel de posibilitati, persoana este luata in evidenta si i se elibereaza o adeverinta. Cei mai multi dintre solicitanti fie ca nu au mai lucrat niciodata, fie ca nu au nici o calificare si nici nu vor fi angajati nicaieri din diverse motive", a declarat Mihaela Ichim, director executiv al AJOFM Suceava. Ce-i drept, 90% din cei ce asteapta la usile AJOFM sint romi, alcoolici, analfabeti si altii asemenea acestora, pentru care personalul agentiei isi va bate capul de pomana incercind sa-i aduca in rind cu lumea. Efectul insa va fi in defavoarea agentiei care in urmatoarele luni va inregistra o crestere vizibila a ratei somajului si deci in favoarea beneficiarilor venitului minim garantat. De mentionat este faptul ca nu au obligatia de a face dovada ca sint in cautarea unui loc de munca, persoanele care au in ingrijire unul sau mai multi copii in virsta de pina la 7 ani, persoanele care urmeaza o forma de invatamint la cursul de zi, pina la implinirea virstei de 25 de ani sau 26 de ani in cazul in care persoana urmeaza studii superioare cu durata mai mare de 5 ani, cei care indeplinesc conditiile de pensionare sau dovedesc cu acte medicale ca se afla in incapacitate de munca.
Beneficiarii venitului minim garantat pot pierde acest drept daca nu presteaza lunar 72 de ore de munca in folosul comunitatii, primariile antrenind aceste persoane in actiuni sau lucrari de interes local. Aceasta obligatie nu poate fi transferata altor persoane si, dupa toate probabilitatile, peste citeva luni numarul solicitantilor de venit minim garantat se va reduce substantial. (Florentina PATRAS)

Comentarii