Mai putine magazine second-hand in judet

miercuri, 24 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Mai putine magazine second-hand in judet

Numarul magazinelor cu haine second-hand din judet se va reduce drastic, a anuntat ieri prefectul Sucevei, Ioan Cusnir. El a spus ca acesta a fost unul dintre subiectele discutate luni dupa-amiaza in teleconferinta, Suceava fiind unul dintre judetele cu cele mai multe magazine de acest fel din tara. Limitarea comertului cu textile la second-hand va fi reglementata printr-o hotarire de guvern. Ioan Cusnir a mai spus ca "asistam la un fenomen necontrolat", in sensul ca volumul importurilor cu imbracaminte folosita a crescut atit de mult incit s-a pierdut, practic, controlul asupra a ceea ce intra in tara. Masura inchiderii magazinelor second-hand, care au aparut in ultimii ani ca ciupercile dupa ploaie, ar putea stirni nemultumirea numerosilor clienti ai acestora, pentru ca mai bine de 70% dintre romani, din toate categoriile sociale, cumpara in mod constant din aceste magazine. In viziunea Prefecturii Suceava, ideea insa nu este de a scoate din circuit comertul de acest gen, ci de a se institui un control riguros al produselor din punct de vedere al starii igienico-sanitare si de a limita numarul magazinelor.
In ultima perioada numarul magazinelor cu haine second-hand a crescut considerabil atit in tara cit si in strainatate. Populatia are o inclinatie spre aceste produse pentru ca pretul lor este aproape de patru ori mai mic decit al hainelor comercializate in alte magazine. Si sucevenii cumpara haine de la second-hand in cantitati mari, cauza fiind bineinteles saracia.
Cu toate ca s-a vehiculat mult ideea imbolnavirii de la hainele si incaltamintea second-hand Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu a primit nici o reclamatie de la populatie in aceasta privinta. Inspectorii ANPC au efectuat controale inopinate in toate magazinele cu haine la mina a doua, dar nu au gasit nici un agent comercial care sa nu posede actele de la Agentia Sanitar-Veterinara care sa ateste igenizarea lor. "In unele cazuri actele nu erau traduse in limba romana, dar acest fapt nu afecteaza cu nimic sanatatea cumparatorilor suceveni", ne-a declarat Doru Teodorescu, sef serviciu la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Suceava.
Din discutiile purtate cu cumparatori de haine si incaltaminte la mina a doua a reiesit faptul ca nu sint deloc nemultumiti de calitatea produselor achizitionate si ca niciodata nu au avut probleme de sanatate din cauza acestora. Desfiintarea sau limitarea acestor magazine nu li s-a parut deloc o idee buna, hainele achizitionate fiind "singurele pe care ni le putem permite in ziua de azi", dupa cum ne-a declarat o femeie care in momentul sondajului nostru de opinie se afla intr-unul din aceste spatii. "Am doi copii la scoala si daca nu le-as cumpara si imbracaminte de la second-hand nu stiu cum m-as mai descurca. Totul este atit de scump incit daca nu ar exista astfel de magazine nu as putea sa ma apropii de nimic", a continuat o alta cumparatoare. (Isabel BEDREAGA, Gabriela HOSTIUC)

Comentarii