Marti, profesorii suceveni leaga scoala de gard

vineri, 23 octombrie 1998, 23:00
5 MIN
 Marti, profesorii suceveni leaga scoala de gard

Marti, 27 octombrie, invatamintul sucevean, la fel ca cel din intreaga tara, va intra in greva generala, pe termen nelimitat. Acesta a fost subiectul discutat in cadrul conferintei de presa sustinuta ieri, la Liceul de Arta din Suceava de catre liderii sindicali din Suceava si Gura-Humorului ai Federatiei din Invatamintul Preuniversitar "Spiru Haret". Dupa cum au fost informati cititorii cotidianului nostru la vremea respectiva, pe 19 octombrie a avut loc, pe parcursul a doua ore, greva de avertisment, la care a participat numai personalul didactic afiliat Federatiei Sindicatelor Libere Independente "Bucovina", intrucit, cealalta federatie sindicala din invatamintul preuniversitar, si anume "Spiru Haret", a considerat aceasta etapa a conflictului ca fiind deja parcursa, in 25 februarie a.c. Marti, insa, toti cei care lucreaza in invatamintul preuniversitar sucevean vor participa la greva generala, indiferent daca sint membri de sindicat sau nu. "In listele care s-au constituit, 90% din personalul didactic a optat pentru greva, de la gradinite pina la licee", a declarat presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Constantin Cernica. Precizam ca la nivelul judetului Suceava invatamintul preuniversitar este afiliat la doua dintre cele trei federatii sindicale existente pe plan national. Din cele in jur de 12.000 de persoane care formeaza personalul didactic si auxiliar, un numar de aproximativ 5.200 sint membri ai federatiei "Spiru Haret" iar 2.700 fac parte din FSLI. Dupa greva de avertisment, la nivel national, s-au incercat negocieri intre reprezentantii sindicatelor din invatamint si cei ai Guvernului, dar pina in prezent nu s-a reusit rezolvarea conflictului de munca. "Marul discordiei" este reprezentat, in principal, de Legea 154, care prevede o serie de drepturi salariale suplimentare pentru sectorul bugetar, dar nu a fost aplicata decit pentru demnitari si parlamentari. Poate ca nu ar fi fost redeschis conflictul daca nu ar fi intervenit si masura de rectificare a bugetului, prin care invatamintului i se iau 1.050 miliarde de lei, revenirea asupra acestei situatii stind in capul listei revendicarilor.
In incercarea de a detensiona situatia creata, Guvernul a aprobat in cursul zilei de 22 octombrie articolul 49, aliniatul (2), din Statutul Personalului Didactic, in care se prevede ca pentru cei "cu resedinta sau domiciliul in mediul rural sau localitati izolate se acorda o indemnizatie de 5-80% din salariul de baza al functiei didactice indeplinite, in raport cu zona geografica respectiva". Sindicalistii nu s-au aratat multumiti de aceasta "retragere" initiata de guvernanti, continuind sa ramina pe baricade. "Nu cred ca aceasta reglementare va intra in vigoare mai devreme de 1 ianuarie anul viitor. In plus, este vorba doar despre un singur punct dintr-o intreaga lista, fiind ignorate in continuare acordarea primei de instalare pentru tinerii incadrati, decontarea transportului pentru cadrele calificate care fac naveta in mediul rural, s.a.", a precizat Constantin Cernica. O alta incercare a Guvernului de a media conflictul a fost hotarirea prin care se permite acordarea sporurilor salariale din surse extrabugetare, fapt considerat ca nerealizabil de catre sindicalisti. "Se pot gasi alte surse, reale, de finantare, cum ar fi de exemplu, atribuirea alocatiilor pentru copii aflati in scoli, care reprezinta 80% din total, direct si nu prin intermediul BANCPOSTcare percepe un comision de 10%. Asa s-ar face o economie care ar lasa in bugetul invatamintului in jur de 500 de miliarde", a adaugat liderul filialei judetene a Federatiei "Spiru Haret".
Totusi, dupa cum a mentionat reprezentantul sindicalistilor, acestia sint dispusi sa renunte la declansarea grevei generale, daca se vor face unele cocesii la masa negocierilor. Ca o ironie, grevistii sint dispusi sa renunte pentru moment tocmai la revendicarea aflata in "capul listei", diminuarea bugetului invatamintului, intelegind criza economica actuala. "Vom acccepta reducerea acestor fonduri, dar nu in totalitate, urmind a fi gasite resurse pentru cele in jur de 700 de miliarde ce ne-ar trebui pina la incheierea acestui an calendaristic. In schimb, nu vom renunta la greva pina nu vom obtine deblocarea Legii 154, rezolvarea unor puncte privitoare la Statutul Personalului Didactic, precum si aprobarea proiectului de buget pentru anul viitor, cu precizarea ca sumele ce revin invatamintului vor veni cu specificatie, astfel incit administratia locala in contul careia se transfera acesti bani sa fie obligata sa tina cont de aceasta repartizare", a mentionat Constantin Cernica. Sindicalistii sint insa sceptici in ce priveste rezolvarea pe calea dialogului a conflictului de munca existent, astfel incit, cel mai probabil, marti, la prima ora, "se vor pune lacate pe usile scolilor, asta in sens metaforic, intrucit cadrele didactice vor fi prezente in unitatile de invatamint pentru a indruma eventualii elvilor care vor veni la scoala, iar o treime din personal se va ocupa conform legii, de bunul mers al activitatii in internate si cantine, precum si de supravegherea copiilor", dupa cum a precizat liderul judetean al federatiei "Spiru Haret".
La Universitatea "Stefan cel Mare", in conditiile in care nu exista un sindicat al personalului didactic si auxiliar, nu poate fi privita problema grevei din acelasi unghi ca in alte centre universitare din tara. Decanul Facultatii de Inginerie Mecanica, prof. Ioan Ciornei este de parere ca in conditiile actual grev aeste justificabila, in schimb se pune din ce in ce mai acut problema infiitarii unui sindicat care sa lupte pentru drepturile cadrelor universitare. "In cursul zilei de luni, vom lua legatura cu celelalte universitati din tara, iar in cazul in care acestea vor declansa greva, noi ne vom solidariza cu acestea, macar printr-o greva de tip japonez", a precizat prof. Ioan Ciornei. Aceeasi stare de incertitudine domnea si in rindul studentilor care sint organizati, destul de firav, in Liga Studentilor. Liderul acesteia, Adrian Sorocaniuc, a mentionat ca "astepam venirea vicepresedintelui Cristi murariu de la Bucuresti, unde a partiocipat la reuniunea Consiliului consultativ al Studentilor, care functioneaza pe linga ministerul Educatiei Nationale. Acolo urma sa fie stabilite modalitatile de actiune ale studentilor in cazul declansarii grevei generale la nivel de tara." Chiar daca atunci cind sint intrebati, atit studentii cit si cadrele didactice din universitatea suceveana se declara ca fiind solidari cu miscarea de revendicare ce ameninta sa intrerupa activitatea normala a invatamintului, nu se poate spune ca exista vreo initiativa concreta in acest sens, asteptindu-se "indicatii" de la nivel central. Aceeasi situatie se reflecta si in sectorul de cercetare sucevean, reprezentat in principal prin Statiunea de Cercetari Agricole Suceava, unde de asemeni nu exista organizare sindicala. La nivel national, institutiile de cercetare s-au raliat la greva din invatamint, urmind sa declanseze tot marti, 27 octombrie, greva generala. (Adina CALDARUS, Sandrinio NEAGU)

Comentarii