Medici si asistenti au marsaluit ieri pe strazile Sucevei

marți, 25 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Medici si asistenti au marsaluit ieri pe strazile Sucevei

Prefectura – Casa de Asigurari. Protestatarii au cerut in special, majorarea salariilor si acordare sporurilor salariale. Revendicarile lor au avut un ecou favorabil atit la Prefectura cit si la Casa de Asigurari. Discutiile purtate nu au avut insa un rezultat concret
Circa 100 de oameni, asistenti si medici, reprezentanti ai Sindicatelor SANITAS din judet si ai Camerei Federative a Medicilor au marsaluit ieri pe strazile Sucevei, intr-un miting de protest. Cu 15 minute intirziere fata de ora propusa, 9.00, protestatarii au plecat din fata Spitalului Judetean Suceava spre Prefectura, avind ca destinatie finala Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate, unde au ajuns in jurul orei 11.00. Flancati de cinci jandarmi si patru politisti, sanitarii au agitat steaguri cu inscriptia SANITAS si au scandat atit pe drum cit si in fata Prefecturii lozinci precum "Sanatatea-i la pamint!", "Vrem respect, vrem salariu decent!", "N-ai nimic din toate fara sanatate!", "Vrem un trai decent ca in Parlament!", folosindu-se si de lozinca care a dus la succesul PDSR-ului in campania electorala: "Vrem fapte, nu vorbe!".
O delegatie formata din 12 oameni a stat apoi de vorba cu prefectul judetului, Vasile Ilie. Sanitarii i-au expus prefectului doleantele lor, cu rugamintea ca acestea sa ajunga mai departe, la Guvern. Pe parcursul unor discutii, care au durat aproximativ o jumatate de ora, sindicalistii au cerut rezolvarea problemelor lor, respectiv aplicarea Ordonantei 24/2000 privind salarizarea, acordarea sporurilor salariale pentru anumite specialitati cu risc crescut de imbolnavire, precum Pneumoftiziologie, Boli Infectioase, SIDA si nu in ultimul rind acordarea de bilete de odihna si tratament in regim compensat.
Una dintre propunerile avansate de sindicalisti ca o solutie la toate aceste probleme a fost dizolvarea actualului Consiliu de Administratie al Casei Judetene de Asigurari, acuzat de incompetenta si de faptul ca nu reprezinta cum trebuie interesele asiguratilor si ale personalului din reteaua sanitara, in ciuda faptului ca remuneratia fiecarui membru este de 3 milioane de lei pentru o sedinta.
In cadrul discutiilor purtate cu prefectul judetului a fost punctata si situatia dezastruoasa in care se afla la aceasta ora Spitalul de Copii Neuropshici Siret, cu angajati care nu si-au mai primit drepturile banesti de doua luni de zile si cu copii care de-abia au ce minca si, mai mult, risca ca din luna august sa ramina fara tratamentul de fond.
Anica Balta, liderul Sindicatului Sanitas din cadrul acestei unitati, a explicat prefectului judetului ca, in conformitate cu HGR 261/2000, de la 1 iunie a.c. unitatea trebuia preluata de Agentia Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Dupa lungi tergiversari, copiii pina la 18 ani au fost preluati de aceasta institutie, iar adultizatii, adica cei care au trecut de virsta majoratului, au ramas la Ministerul Sanatatii. Incepind cu 1 iunie, angajatii Spitalului de Copii Neuropsihici nu si-au mai primit salariile, neavind cine sa le plateasca, pina la aceasta data, salarizarea angajatilor fiind facuta de CJASS. Anica Balta a punctat faptul ca Consiliul Judetean refuza sa preia si sa salarizeze aceasta institutie, care are un total al datoriilor de 2,452 miliarde de lei, din care 1,370 miliarde de lei sint salariile pentru cei 244 de angajati.
In urma acestor discutii, Vasile Ilie a promis sa intervina la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru rezolvarea situatiei referitoare la biletele de odihna si tratament. Pe de alta parte,el a hotarit convocarea in cel mai scurt timp a unui Consiliu de Administratie al Casei de Asigurari, la care sa ia parte reprezentanti ai Sindicatelor, Colegiului Medicilor, Directiei de Sanatate Publica, Camerei Federative a Medicilor si in care sa se analizeze situatia economico-financiara a Casei. In functie de rezultatele acestei analize, vor fi luate si masurile de schimbare sau mentinere a actualului Consiliu de Administratie. In ceea ce priveste Spitalul Siret, Vasile Ilie a hotarit ca este inadmisibil ca Consiliul Judetean care a cumparat cu 3 miliarde de lei cabana de la Calinesti pentru copiii neuropsihici si a investit recent alte 3 miliarde de lei pentru dotari sa nu acorde sume modice pentru plata datoriilor si a salariilor.
"Consiliul Judetean este obligat sa preia Spitalul de Neuropsihici Siret si sa asigure desfasurarea unei activitati normale. Nu este posibil ca personalul sa fie lasat fara salarii, in timp ce se face o cabana de lux sub toate aspectele", a precizat prefectul judetului.
De la Prefectura, protestatarii s-au indreptat apoi spre Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate. Lozincile scandate aici au fost de aceasta data mai incisive. Sanitarii au strigat pe linga lozincile obisnuite: "Hotii!", "Nu stati cu coatele pe masa, noi avem copii acasa!". La problemele si revendicarile sanitarilor, conducerea CJASS s-a aratat de asemenea receptiva. Negocierile nu au avut insa nici un rezultat concret. Dupa mai bine de o ora si jumatate de discutii, s-a hotarit infiintarea unor echipe comune de control, care sa verifice modul in care sint colectate si distribuite fondurile si modul in care sint administrati banii de unitatile sanitare. Pina la urma, cele doua parti au cazut de acord ca exista imperfectiuni atit la nivelul Casei de Asigurari, cit si la cel al unitatilor sanitare.
La finalul protestului, Petru Protiencu, liderul Uniunii Judetene Sindicale Sanitas Suceava, a declarat ca va face un total a ceea ce au obtinut sindicalistii in urma acestor negocieri considerate preliminarii. El a precizat ca un rezultat concret nu se putea obtine numai dupa citeva ore de discutii si ca va insista pe aceasta cale. Pina una alta, joi, 27 iulie, vom avea un miting de protest si la Falticeni. (Cristina TURCU)

Comentarii