Numarul alcoolicilor s-a dublat, in ultimii 10 ani

marți, 18 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Numarul alcoolicilor s-a dublat, in ultimii 10 ani

In ultimii zece ani numarul alcoolicilor in judetul Suceava, practic, s-a dublat. Specific judetului nostru este faptul ca alcoolismul agresiv a patruns si s-a extins masiv si in rindul femeilor si al tinerilor, si mai ales in rindul tuturor categoriilor sociale si la toate nivelurile de pregatire profesional-intelectuala.
De obicei, familiile ii trimit pe alcoolici la medic
"In observatiile pe care le-am facut in ultimii ani, in calitate de specialist psihiatru, am tras concluzia ca numarul cazurilor de alcoolism in judetul Suceava aproape ca s-a dublat, fata de perioada anterevolutionara. Si cauzele care determina aparitia bolii s-au schimbat", afirma Lorelei Hasovschi, medic specialist psihiatru in cadrul sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean Suceava. Specific alcoolicilor este ca acest subiect ii deranjeaza. Ei resping din start ideea ca au devenit alcoolici, neaga constient faptul ca au probleme privind consumul de alcool si nu se adreseaza medicului decit in situatii grave cind, de fapt, familiile lor sau alte persoane afectate de comportamentul lor actioneaza in acest sens.
"Consumul de alcool incepe ca un viciu si sfirseste ca boala"
"Potentialele persoane care incep sa consume alcool, regulat, trebuie sa stie foarte clar ce le asteapta. Pentru ca alcoolul, si in special cel de proasta calitate si ieftin, actioneaza mai devreme sau mai tirziu independent de vointa omului. Practic, omul pierde libertatea vointei fata de consumul de alcool, si persoana respectiva devine, pe intelesul tuturor, un bolnav grav care va pune in pericol, in primul rind, propria-i familie, apoi societatea si, in cele din urma, pe el insusi, prin comportamentul deosebit de violent generat de alcoolism", apreciaza Lorelei Hasovschi, medic specialist psihiatru.
Cunoscuta sintagma – "Lasa-l, e beat si nu stie ce vorbeste sau ce face!" – este foarte adevarata, cu un singur amendament: inainte de a lua primul pahar de tarie, alcoolicul stie perfect de bine ca nu trebuie sa bea, stie, din povestirile celorlalti, ce manifestari a avut pe perioada betiei, stie ca a urlat, a batut, a facut scandal, a speriat de groaza pe cei din jur. Alcoolicii care, in ultima instanta, ajung sa fie internati in sectia de Psihiatrie din Burdujeni – Suceava, reprezinta doar virful icebergului, pentru ca numarul persoanelor care au aceasta boala este cu mult mai mare, avind in vedere ca principala cauza care a determinat cresterea masiva a numarului de alcoolici in judetul nostru si, implicit, in tara noastra, este scaderea brusca si continua a nivelului de trai in rindul populatiei. Ca atare, refugiul din fata greutatilor se face cel mai adesea prin consumul alcoolului.
"Vindecarea" consta numai in a nu lua primul pahar
"Alcoolicul trebuie ajutat sa faca un efort de vointa in a nu da pe git primul pahar. Si am explicat la inceput ca, practic, alcoolicul isi pierde libertatea vointei si vointa cu totul in momentul in care devine dependent de bautura. Pentru el, bautura devine o necesitate fizica si psihica fara de care "nu poate trai". Singur, niciodata nu va reusi sa-si amelioreze situatia", declara Lorelei Hasovschi, medic specialist psihiatru.
Majoritatea specialistilor care au studiat si au cercetat alcoolismul au cazut de acord ca acesta este o boala pentru toata viata si ca cei apropiati alcoolicului, impreuna cu specialistii in domeniu, trebuie ei sa ia hotarirea de "vindecare" a pacientului, hotarire pe care acesta este incapabil de a o lua singur.
A nu ajunge la alcoolism tine in primul rind de educatie
Alcoolismul nu este o boala ereditara, insa familiile in care exista alcoolici risca sa ofere modele negative de urmat copiilor lor. De asemenea, anturajul nociv, asa-zis la moda, poate determina in mare masura aparitia fenomenului in rindul celor mai tineri care, pentru a putea fi acceptati in "rindul celor tari", se conformeaza "regulamentului de ordine interioara" impus de majoritate.
"Nu stiu daca pentru alcoolicii maturi se mai poate face ceva in ideea de a se putea intoarce la viata cotidiana reala care, in mintea lor tulburata, reprezinta un dezastru in lipsa "drogului cu multe grade". Insa pentru copiii nostri putem si trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru ca acestia sa nu guste din "primul pahar". Trebuie sa le explicam, si este in primul rind datoria parintilor care i-au adus pe lume, ca tot ce este "la moda" nu este neaparat de buna calitate. Nu putem pune exclusiv in spinarea celorlalti factori educationali sarcina de a prelua raspunderea celor sapte ani de acasa si nu avem voie sa uitam, ca parinti, ca propriii nostri copii au nevoie de cit mai multe dragoste din partea noastra, inainte de a le impune stilul nostru de viata care nu este "intotdeauna corect"", a apreciat Lorelei Hasovschi, medic specialist psihiatru. (Liliana SOIMAN)

Comentarii