O banda de spargatori de locuinte a pus in alerta Politia

miercuri, 14 martie 2001, 00:00
4 MIN
 O banda de spargatori de locuinte a pus in alerta Politia

O banda de spargatori de apartamente a pus in alerta politistii suceveni. Numai luni, 12 martie a.c., la orele diminetii, in municipiul Suceava au fost sparte 5 apartamente din care s-au furat bani si bijuterii. Nu atit numarul spargerilor ii ingrijoreaza de politisti, ci modul de operare, identic in toate cele 5 cazuri, care arata clar ca este vorba de o banda de profesionisti.
In dupa-amiaza de 12 martie, intr-un interval foarte scurt de timp, patru suceveni au anuntat Politia ca apartamentele lor au fost calcate de hoti. Mihai Nechita, de 52 de ani, inginer, care locuieste in centrul Sucevei, pe strada Dimitrie Onciu, a reclamat ca din casa i-au fost furate bijuterii din aur, in valoare de 3,2 milioane lei, alte bunuri si bani, in suma totala de 9 milioane lei. A doua reclamatie a venit din partea unui vecin de scara a lui Mihai Nechita, Ioan Sava, de 62 de ani, pensionar. Acesta a spus ca si-a gasit casa ravasita, dar nu i-a fost furat nici un obiect.
Adriana Doina Curca, de 32 de ani, profesoara, a declarat ca i-au fost furate doua verighete din aur si suma de 200.000 lei, iar Ovidiu Lazariuc, de 32 de ani, ofiter la Politia de frontiera, a reclamat ca din casa i-au disparut bijuterii in valoare de 6 milioane lei, acestia din urma locuind in zona intersectiei bulevardului George Enescu cu strada Marasesti. Primele verificari efectuate au stabilit ca toate aceste fapte au fost comise intre orele 6.30 si 11.30, in acest interval de timp proprietarii fiind plecati la serviciu sau in oras.
A cincea reclamatie a fost depusa marti, 13 martie, de catre Dorel Mindru, de 41 de ani, functionar la Aeroportul Salcea, care locuieste pe Calea Obcinelor. Dorel Mindru lucreaza in ture de cite 24 de ore, iar in dimineata de 13 martie, cind a venit de la serviciu a constatat ca locuinta i-a fost sparta, iar din interior i s-au furat 800 de dolari si 2 milioane lei.
Dupa cum ne-a declarat lt. col. Victor Tauciuc, seful Politiei Municipiului Suceava, modul de operare in cazul celor 5 spargeri este mai deosebit, in sensul ca au fost folosite echipamente speciale cu care yalele usilor au fost sparte fara a se produce zgomot, iar timpul de operare a fost foarte scurt, astfel incit hotii nu au atras atentia celorlalti locatari. "Hotii, care sint cel putin 2 la numar, au folosit un dispozitiv special care forteaza butucul yalei. Operatiunea nu produce zgomot si poate dura citeva secunde. Acelasi mod de operare pentru spargerea apartamentelor a fost folosit in Suceava in anul 1999, de o banda formata din 3 indivizi, care au fost condamnati pentru faptele comise", a precizat lt. col. Victor Tauciuc. Banda anihilata in 1999 actiona tot in timpul zilei, cind proprietarii erau plecati la serviciu si de regula in blocurile turn in care lifturile erau functionale, in acest fel riscul de a fi surprinsi de alti localari fiind mult diminuat. Ca si hotii care sint acum cautati de Politie, banda care a actionat in 1999 fura doar bani si obiecte mici cu valoare mare, in special bijuterii din aur.
Echipa operativa a Politiei Suceava a ridicat amprentele din cele 5 apartamente sparte, iar dupa prelucrarea lor se va face confruntarea cu amprentele care exista in baza de date a Politiei. In acelasi timp se verifica daca cei trei indivizi condamnati in 1999, cu modul de operare identic ca in aceste 5 cazuri, au fost pusi in libertate intre timp si daca s-au apucat din nou de "treaba". De asemenea, se va lua legatura cu Politiile din judetele vecine pentru a se stabili daca au fost inregistrate fapte similare, fiind luata in calcul si ipoteza conform careia autorii ar fi din alte judete. Politistii suceveni spera ca in scurt timp sa existe un cerc de suspecti.
Lt. col. Victor Tauciuc a spus ca sucevenii ar trebui sa-si ia mai multe masuri de precautie, avindu-se in vedere faptul ca spargatorii de locuinte devin din ce in ce mai tupeisti, actionind chiar si in miez de zi si se specializeaza, in sensul ca au ajuns sa foloseasca echipamente speciale, care le usureaza mult "munca". "In primul rind usile de la intrare trebuie sa fie dodate cu yale mai solide, cetatenii care locuiesc la parterul blocurilor sa nu-si lase niciodata geamurile deschise, chiar daca lipsesc de acasa chiar numai citeva minute, iar cetatenii care lipsesc mai mult timp de acasa ar trebui sa roage un vecin sa le supravegheze apartamentele. Este recomandabil ca la fiecare scara de bloc sa fie instalate interfoane, sau un alt mijloc de securitate, astfel incit accesul necunoscutilor in scara blocului sa fie imposibil. In cazul in care unii locatari observa persoane suspecte in apropierea blocurilor, noi ii rugam sa ne anunte. De asemenea, le recomandam cetatenilor sa-si puna banii si obiectele de valoare in locuri cit mai ascunse, astfel incit persoanele necunoscute care ar patrunde in apartament sa nu le gaseasca", a declarat seful Politiei Suceava. (Dana CHIHAIA)

Comentarii