Pielea ursului din padurile Bucovinei costa 125-150 milioane de lei

marți, 06 martie 2001, 00:00
2 MIN
 Pielea ursului din padurile Bucovinei costa 125-150 milioane de lei

Salbaticiunile padurii n-au prea avut de suferit in aceasta iarna din cauza frigului, cel putin la nivelul judetului nostru, specialistii estimind o crestere a efectivelor de vinat nerapitor, fata de valoarea anilor precedenti. Pentru sezonul de vinatoare la ursi, care se va deschide la 15 martie a.c., Directia Silvica Suceava are aprobata o cota de recolta de 3,5% din efectivele stabilite in urma evaluarilor. Ca in fiecare an, o parte din aceasta cota se recolteaza cu vinatorii straini. Vasile Dobrovolschi, responsabil cu vinatoarea in cadrul acestei unitati, ne-a declarat ca exista deja solicitari pentru citeva piese din partea firmei comisionare ABIES din Harghita. Capriciile vremii au bulversat putin planurile pentru vinatoarea la urs, in sensul ca, din cauza zapezii cazute in ultimele saptamini, ursii nu mai frecventeaza punctele de hranire, asteptindu-se incalzirea vremii si aparitia acestora la punctele de hranire. Un urs de marime medie, vinat cu strainii, ajunge la 5-6.000 de Euro, adica aproximativ 125-150 de milioane de lei.
Tot in perioada imediat urmatoare, la 1 aprilie a.c., incepe si sezonul de vinatoare la cocosi de munte unde, apreciaza Vasile Dovrovolschi, "exista posibilitatea recoltarii cu strainii circa 10-12 bucati, dar si acest lucru este dependent de starea vremii si de grosimea stratului de zapada din zona de munte". Pentru un astfel de exemplar, in cazul in care are norocul si iscusinta sa-l obtina, un vinator strain trebuie sa plateasca Directiei Silvice Suceava 1.000 de Euro (circa 25 de milioane de lei).
In alta ordine de idei, in momentul de fata este in plina desfasurare lucrarea de evaluare in teren a efectivelor de vinat, pentru anul cinegetic urmator, care incepe la 1 iunie si se incheie la 31 mai. Evaluarile se fac la nivelul tuturor fondurilor de vinatoare din judet, in conformitate cu precizarile primite de la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Faza de teren trebuie sa se finalizeze pina la 20 martie a.c., dupa care urmeaza centralizarea datelor la nivel de ocoale silvice si asociatii ale vinatorilor. In perioada 1-10 aprilie, datele se vor centraliza la nivel de judet, dupa care, pe 17 aprilie, lucrarea va fi sustinuta la ministerul de resort. (Gabriela HOSTIUC)

Comentarii