Pompierii militari, acuzati ca ar fi transportat cianuri de la METADET

miercuri, 24 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Pompierii militari, acuzati ca ar fi transportat cianuri de la METADET

Ancheta privind conditiile in care s-a produs accidentul ecologic de la METADET Falticeni, a scos la iveala un element surpriza, care ridica noi semne de intrebare asupra responsabilitatii factorilor de raspundere in modul in care a fost tratata problema poluarii cu cianuri a riurilor Somuzul Mare si Siret, provenite de la societatea comerciala falticeneana.
Procurorul general de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amariei, ne-a declarat ca resposabilitatea asupra producerii catastrofei ecologice de la Falticeni ar putea sa revina inclusiv pompierilor militari de la subunitatea din Falticeni, apartinind Grupului de Pompieri Suceava. "A intervenit un element nou, privind masura in care exista o implicare in aceasta cauza a pompierilor militari de la subunitatea din Falticeni care, in perioada in care s-au inregistrat deversari de substante, ar fi participat, cu masinile din dotare, la un transfer de substante toxice din incinta METADET. Parchetul Militar Bacau efectueaza o ancheta pentru a verifica aceasta implicare, un procuror militar fiind prezent incepind de astazi la Falticeni". Procurorul general Ioan Amariei ne-a mai declarat ca, pina in cursul zilei de ieri, nu fusesera inca puse la dispozitia anchetatorilor rezultatele analizelor probelor de laborator de la Protectia Mediului si Regia Autonoma Apele Romane. "In plus, asteptam si rezultatele anchetei Parchetului Militar Bacau, cele doua elemente fiindu-ne necesare pentru finalizarea dosarului si implicit, stabilirea vinovatilor", a mai declarat procurorul general Ioan Amariei.
Comandantul Grupului de Pompieri Suceava, colonel Eugen Gaitan, declara insa ca, din cercetarile proprii efectuate la subunitatea din Falticeni la sfirsitul saptaminii trecute, nu a reiesit implicarea in vreun fel al pompierilor militari falticeneni la o actiune de acest gen. "Am facut cercetari, iar din constatarile noastre nu rezulta ca ar fi fost implicate autospeciale ale pompierilor militari intr-un transfer de substante toxice din incinta METADET. Trebuie remarcat faptul ca autospeciale de acest fel detin nu numai pompierii militari, ci si cei civili, de la unitatile economice din municipiul Falticeni. Nu exclud posibilitatea ca asemenea autovehicule, apartinind insa formatiunilor civile de pompieri, sa fi fost folosite in scopul luat in discutie", a declarat colonelul Eugen Gaitan. Seful grupului de Pompieri Suceava a declarat ca a ordonat reluarea cercetarilor, in conditiile date. In acelasi timp, el interpreteaza ca implicarea in caz a autospecialelor pompierilor militari ar putea fi legata de faptul ca, in seara zilei de 17 ianuarie, pompierii de la brigada din Falticeni au desfasurat, conform planului pregatirii de lupta, instructie in zona METADET.
Prin masuratorile efectuate s-au gasit cianuri deversate in amontele statiei de epurare Falticeni
Cazul "METADET", a capatat o noua turnura dupa ce a fost depistata prezenta cianurilor in apa riului Somuzul Mare in amonte de gurile de deversare a apelor tratate de Statia de Epurare Falticeni. Directorul SGA Suceava, Octavian Foit a fost cel care a afirmat ca masuratorile efectuate de SGA Suceava au confirmat prezenta de cianuri in amonte de statia de epurare. "Desi acestea erau in cantitate mica, prezenta lor nu este
justificata, ceea ce inseamna ca au fost deversate intentionat. Asteptam oricum rezultatele anchetei in curs de efectuare. Consider ca actiunea de blocare a canalelor care curg de la platforma Metadet si-a demonstrat
eficienta, cantitatile de cianuri in apa Somuzului fiind in scadere. Sint de parere insa ca masura instituita de Directia de Sanatate Publica, de interzicere a consumului de apa din fintinile situate in apropierea cursului apei sa fie mentinuta. Ar putea aparea in continuare infiltratii care sa puna in pericol sanatatea oamenilor", a declarat Octavian Foit.
Inginerul sef al SGA Suceava, Florin Boeru, a prezentat si o alta explicatie a prezentei cianurilor in amontele statiei de epurare. "Nu este exclus ca sa existe o conducta care sa se scurga direct in piriul tirgului, sa ocoleasca statia de epurare, stiut fiind ca pentru neutralizarea unor asemenea substante taxele sint foarte mari, dar in acelasi timp, nu este exclus sa se fi produs infiltratii din canalizare in piriul tirgului, atit timp cit, pe o anumita portiune, reteaua de canalizare insoteste acest curs de apa", a declarat Florin Boeru.
Prefectul Ioan Cusnir a dispus, prin ordin, inventarierea tuturor depozitelor cu substante chimice periculoase din judet
Prefectul Ioan Cusnir a emis ieri Ordinul nr.29/2001, referitor la masurile instituite pentru paza rezervoarelor cu cianuri de la Metadet Falticeni. Potrivit acestui ordin, primarul Falticeniului si conducerea Goscom vor bloca temporar alimentarea cu apa potabila a Metadet Falticeni, pentru a nu fi alimentata reteaua interna de ape uzate si scurgerile de cianuri catre canalizarea municipiului. Totodata SGA Suceava si Goscom Falticeni au sarcina de a executa, pina la data de 31 ianuarie a.c. blindarea cu beton a retelei de canalizare interna a Metadet, inainte de a intra in reteaua de canalizare ce deverseaza la Fintex Falticeni. Agentia de Protectia Mediului Suceava va monitoriza calitatea apei din Piriul Tirgului, prin analize fizico-chimice. Prefectura Suceava, prin serviciile publice descentralizate ale Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, va urmari promovarea unei cai de ecologizare a zonei. Un alt articol din ordinul prefectului prevede ca Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Suceava va inventaria toate depozitele cu substante chimice periculoase, solicitindu-se proprietarilor ca, impreuna cu Corpul Gardienilor Publici si Jandarmeria Suceava, sa asigure paza acestor depozite.
Concentratia de cianura din riul Siret a inceput din nou sa creasca
Concentratia de cianura din apele riului Siret a depasit din nou limitele admise in judetul Iasi. Conducerea judetului Iasi dadea asigurari la sfirsitul saptaminii trecute ca lucrurile incep sa reintre in normal, iar concentratia de cianura a scazut pina aproape de limitele admise. Aceiasi reprezentanti ai judetului au fost insa nevoiti ieri sa admita ca lucrurile nu stau asa. "Concentratia de cianura din Siret, in loc sa scada constant, are valori variabile. Au reinceput sa apara pesti morti. Putem vorbi de aparitia unor noi valuri de poluant", a declarat prefectul judetului Iasi, Corneliu Rusu Banu.
Prefectul considera ca fluctuatiile concentratiei de cianura se datoreaza celor doua firme banuite a fi la originea accidentului. Pe linga poluarea Siretului, autoritatile judetului Iasi se confrunta acum cu numarul din ce in ce mai mare de bolnavi. Timp de trei zile, Politia a asteptat ca satenii sa predea de buna-voie pestele strins din Siret. Abia acum s-a ajuns la concluzia ca trebuie intervenit in forta. "Oamenii se gindesc ca n-a murit inca nimeni, fara sa constientizeze pericolul la care se expun. In zilele urmatoare, Politia va trece la confiscarea si incinerarea pestelui pe care localnicii l-au pus la pastrare. Daca acest peste nu este distrus, el poate face victime si peste o saptamina, si peste o luna", a avertizat subprefectul de Iasi, Valentin Soroceanu.
Secretarul de stat in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Florin Stadiu, a explicat ca puseurile de crestere a concentratiei de cianuri in apa, pe anumite sectiuni ale Siretului, sint cauzate fie de faptul ca respectiva proba de apa este luata dintr-o zona unde amestecul de apa si cianura nu a fost complet omogenizat, fie pentru ca, in primele doua zile de la producerea accidentului ecologic, cele doua unitati poluatoare au descarcat in apa substante toxice, pentru a scapa de raspundere.
Persoanele afectate de poluarea cu cianuri de pe riul Siret pot cere despagubiri societatilor poluatoare
Persoanele afectate de recenta poluare cu cianuri a riului Siret, inclusiv cele care au consumat peste infestat cu aceste substante toxice, se pot constitui parte civila in dosarul aflat pe rolul Parchetului Curtii de Apel Suceava pentru a obtine despagubiri de la cele doua societati poluatoare, a declarat, luni, secretarul de stat in Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, Florin Stadiu.
Florin Stadiu a mai precizat ca, pentru oprirea definitiva a poluarii, tronsoanele de canalizare menajera de pe platformele societatii Metadet SA din Falticeni, unde s-a produs avaria, au fost betonate, iar lichidul poluant scurs in canalizare este colectat si depus in butoaie metalice sigilate, in prezenta inspectorilor de mediu din Suceava.
"La ora actuala, o comisie de specialisti evalueaza pagubele produse florei si faunei din cursurile de apa afectate de poluare, iar fenomenul este monitorizat permanent, pe toata lungimea Siretului, si in fapt, in tot bazinul hidrografic Siret. In doua-trei zile, valoarea concentratiei de cianuri in apa va ajunge, aval de Bacau, la limita normala prevazuta de legislatia europeana in domeniu", a mai spus secretarul de stat din MAPM. (Neculai ROSCA, Gabriela HOSTIUC)

Comentarii