Primariile se vor putea imprumuta de la banci

marți, 04 mai 1999, 23:00
2 MIN
 Primariile se vor putea imprumuta de la banci

In curind, primariile din Romania nu vor mai putea invoca lipsa banilor ca motiv pentru a nu repara drumurile sau a reabilita retelele de utilitate publica: autoritatile publice locale vor putea contracta imprumuturi la banci fara garantii guvernamentale. Aceasta idee este subiectul unui program pilot propus de agentii neguvernamentale americane si a fost dezbatuta recent la Sinaia, intr-un seminar la care au participat directorii economici ai consiliilor judetene.
Teoretic, autoritatile locale vor putea contracta imprumuturi chiar de la banci internationale fara a prezenta garantii guvernamentale. Problema e ca in momentul de fata Romania prezinta un rating scazut, asa ca bancile internationale probabil ca nu vor parea interesate sa acorde imprumuturi autoritatilor administrative . Singura solutie ramine pina la urma contractarea de imprumuturi de la bancile romanesti. Consiliiile judetene, municipale, orasenesti sau comunale vor gira cu veniturile proprii pe care prognozeaza ca le vor realiza intr-un an. Conform proiectului pilot al acestui program, suma solicitata nu poate depasi 20% din totalul veniturilor ce se prefigureaza a se incasa, iar ratele lunare si dobinzile aferente nu vor depasi nici ele acest plafon.
Proiectul spune ca un Consiliu Judetean poate imprumuta sume cuprinse intre 2 si 80 de miliarde de lei, un consiliu municipal de la 2 la 45 de miliarde de lei, unul orasenesc, de la 2 la 35 de miliarde de lei, iar un consiliu comunal poate cere un imprumut cuprins intre 2 si 25 de miliarde de lei. Veniturile anuale din taxe si impozite locale, plus cotele defalcate din impozitul pe salariu trebuie sa acopere ratele lunare, dobinzile si comisioanele.
Recuperarea imprumutului constituie la rindu-i o problema. Programul pilot prevede ca aceasta sa se faca prin emiterea de catre autoritatile locale a unor bonduri sau titluri de valoare, care sa fie cumpatrare de cetateni. Varianta aceasta pare sa nu fie agreata deocamdata, intrucit aceasta emisie va absoarbe putini bani de pe piata. La toate aceste aspecte se adauga si modificarea aproape la 3 luni a actelor normative in domeniul fiscal. (Ovidiu CONSTANTINESCU)

Comentarii