"Nu va jucati cu focul"

sâmbătă, 16 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 "Nu va jucati cu focul"

„Nu preluati CET-ul, inchidem si va asigurati singuri caldura pentru iarna 2002-2003", a afirmat ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca in videoconferinta de ieri cu prefectii. Dupa ce presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza a prezentat situatia de la Suceava, amintind de protestele celor de la CET, Cozminca a rabufnit, varsindu-si supararea pe sindicalistii care au indraznit sa ridice glasul impotriva unei hotariri de guvern.
„Unii cred ca prin presiuni se pot rezolva problemele. Nu le place sa piarda ceea ce au avut ani de zile, salarii nejustificate", a spus furios ministrul Administratiei Publice Locale, care nu a uitat sa adauge „va atentionez, nu va jucati cu focul". Pozitia dura a lui Octav Cozminca i-a luat graiul liderului sindicatului „Prometeu" de la CET, Iordanel Secrieru, care a fost de fata la videoconferinta. Aflat inca sub efectul loviturii aplicate de Cozminca, Secrieru nu a putut da o replica sanatoasa ministrului. Dupa videoconferinta, el a spus ca ii va raspunde ministrului Administratiei locale, doar dupa ce se va consulta cu oamenii.
Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca, a solicitat presedintilor consiliilor judetene sa prezinte situatia regiilor si societatilor comerciale care asigura servicii pentru populatie. El a subliniat faptul ca o atentie deosebita trebuie acordata incasarii datoriilor de la consumatori, precizind ca cel mai insemnat procent al acestora apartine agentilor economici. „Sa nu lasam impresia ca cea mai mare vina o poarta populatia", a spus Octav Cozminca. Totodata, el a relevat faptul ca salariile directorilor acestor unitati, care opereaza servicii publice, trebuie sa se incadreze in limitele legale prevazute de ordonanta emisa de Guvern. „Aceste salarii nu pot sa depaseasca salariul unui secretar de stat", a accentuat Octav Cozminca. Presedintele Consiliului Judetean, Gavril Mirza si-a prezentat raportul pe fundalul fluieraturilor si huiduielilor sindicalistilor de la Sindicatul „Prometeu" care picheteaza de ieri Prefectura Suceava. El a spus ca, la nivelul judetului Suceava, exista 11 unitati care furnizeaza servicii publice, precizind ca salariile conducerilor se incadreaza in limitele ordonantei.
Videoconferinta cu prefectii, perturbata de protestele sindicalistilor de la CET
Videoconferinta cu prefectii, organizata ieri de premierul Adrian Nastase si ministrul Administratiei Publice – Octav Cozminca, a fost perturbata de protestele sindicalistilor de la CET Suceava. Peste 60 de salariati, de la ambele sindicate existente in unitate, au pichetat, pentru a doua zi consecutiv, sediul Prefecturii judetului in speranta ca vor convinge Guvernul sa nu puna in aplicare hotarirea privind transferul CET Suceava catre Consiliul Local municipal. Ca si in ziua precedenta, sindicalistii au venit pregatiti cu fluiere, fluturasi, portavoce, insa manifestarea a fost ceva mai anemica decit cea de acum doua zile. Dupa o ora de pichetare, oamenii au plecat acasa dezamagiti de faptul ca nu i-a bagat nimeni in seama. Miscarile de protest ar putea continua si saptamina viitoare. Liderul sindicatului „Prometeu", Iordanel Secrieru, a declarat ca o decizie in acest sens va fi luata la sedinta Consiliului de conducere a Sindicatului, care va avea loc luni dimineata. E posibil ca oamenii sa inceteze definitiv lucrul, iar municipiul Suceava sa ramina fara caldura si apa calda.
Liberalii se opun trecerii CET la Primarie
Liberalii suceveni au anuntat intr-o conferinta de presa ca se opun transferului CET catre Consiliul Local. Ei considera ca aceasta masura luata deja de Guvern „sufera de mari inexactitati de legalitate, oportunitate si economicitate". In opinia liderului judetean al PNL, senatorul Gheorghe Flutur, transferul nu este legal din cauza ca a fost dispus fara consultarea autoritatilor locale, fara corelarea influentelor economice cu bugetul local, fara o strategie privind preturile si tarifele. In privinta oportunitatii masurii, vicepresedintele PNL Suceava, consilierul local Ion Lungu, considera ca nu e cazul ca municipalitatea sa ia in proprietate si sa administreze un colos de interes national cu pierderi care se compenseaza tot la nivel national. In fine, in legatura cu economicitatea transferului, liberalii cred ca bugetul local nu poate acoperi pierderile cauzate de diferenta de pret de livrare la energia electrica (65 de dolari la Suceava, fata de 40 de dolari, pret mediu national), suma totala neacoperita fiind estimata la 125 de miliarde de lei anual. „Executivul local nu este capabil sa asigure ritmicitatea platilor; este restant cu peste 72 de miliarde de lei la plata subventiei la diferenta de tarif, persoane defavorizate si scoli. A asigurat numai 1,5 miliarde de lei din cele 20 aprobate pentru investitii, deci nu are capacitatea de a sustine plata investitiilor si nici pe cea a subventiilor" a declarat secretarul coordonator al PNL Suceava, consilierul local Constantin Sofroni. In consecinta, liberalii propun ca solutie alternativa, preluarea CAF-urilor din zona industriala ce pot asigura orasul integral pe timp de vara si peste 50% pe timp de iarna, iar restul de energie termica sa fie produsa de centrale termice pe gaz metan, in cartierele Obcine, George Enescu, Zamca si Centru. In opinia liberalilor, activitatea de termoficare ar urma sa fie concesionata unei societati prin licitatie. Consilierii liberali au anuntat vor vota impotriva preluarii CET de catre Primarie. Pozitia liberalilor vine dupa cele exprimate deja de PNTCD si PRM care, de asemenea, nu agreeaza trecerea CET in ograda Consiliului Local. (Tudor IONESCU, Tiberiu COSOVAN)

Comentarii