Spargatorii au dat o gaura de 4 miliarde, in noua luni

marți, 23 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Spargatorii au dat o gaura de 4 miliarde, in noua luni

In ultimele 9 luni ale anului, pe raza judetului Suceava au fost comise 2.411 fapte de furt, cu un prejudiciu de 4.340.945.000 de lei. "Sucevenii se tem foarte tare de criminalitate, dar in acelasi timp nu-si modifica conduita, nu-si iau masuri adecvate de prevenire, asteapta sa fie protejati de forta publica". Conform Legii 18/1996 privind paza obiectivelor bunurilor si valorilor, conducatorii marilor agenti economici, patronii societatilor comerciale private sau cu capital majoritar de stat sint obligati sa-si asigure din toate punctele de vedere securitatea spatiilor si valorilor si implicit a personalului. Serviciul de Securitate si Paza Suceava, 100% privat, este o societate constituita in municipiul nostru, pe principiul asigurarii in totalitate a necesitatilor de securitate a oricarei unitati si reprezinta pentru judetul nostru o alternativa de diminuare si posibila eradicare a fenomenului furturilor si spargerilor.
In judetul Suceava, furturile sint pe primul loc in topul infractiunilor comune
In ultimele 9 luni ale anului, pe raza judetului Suceava au fost comise 2.411 de fapte de furt, numar care reprezinta 20% din totalul general al faptelor comune si care situeaza furtul pe primul loc in top. In ceea ce priveste numarul infractiunilor de furt constatate, acesta este 1.788 din care 1.004 au fost comise in mediul urban si 784 in mediul rural. Din numarul total al infractorilor, 994 il reprezinta tinerii si 411 minorii. De asemenea, din numarul total 2.082 al participantilor la fapte de furt, 1.346 sint infractori, din care 696 tineri si 201 sint minori.
Prejudiciul creat in urma faptelor de furt comise pe raza judetului Suceava in ultimele 9 luni este de 4.340.945.000 de lei, recuperindu-se 65,7% din valoare.
In ce priveste ponderea faptelor de furt in mediul urban , aceasta este de 564 de furturi in municipiul Suceava, 147 in Falticeni, 104 in Cimpulung Moldovenesc, 101 in Radauti, 57 in Vatra Dornei, 56 Gura Humorului, 29 Siret.
Faptele de furt inregistrate la posturile comunale de Politie au totalizat un numar de 728, din care 185 din zona comunala a Sucevei, 186 – zona Radauti, 148 – zona Falticeni, 55 – zona Cimpulung Moldovenesc, 57 – Gura Humorului, 47 – zona Vatra Dornei.
Politia feroviara a inregistrat, in ultimele 9 luni, 49 de fapte de furt.
Revenind la situatia statistica pe judetul Suceava, amintim ca 467 de fapte de furt au fost comise la societati comerciale, din care 236 la cele cu capital majoritar de stat si 231 la cele cu capital privat. In ce priveste modul de operare in scopul furtului la societati comerciale, acesta se constituie din spargeri – 416 si folosind chei potrivite – 341. Numarul furturilor din locuinte s-a ridicat la 333, din care 202 au fost comise prin spargeri si 101 folosind chei potrivite.
Ponderea cea mai mare in volumul criminalitatii o au infractiunile impotriva proprietatii
"Sucevenii au inceput sa-si doreasca multe lucruri materiale, dar au tot mai putini bani pentru a le achizitiona. Foarte multi «inoveaza», mai ales tinerii, apelind cel mai adesea la furturi, pe care, de obicei, le comit prin spargeri. Studiul statistic de la nivelul Inspectoratului Judetean de Politie Suceava arata ca ponderea cea mai mare in volumul criminalitatii o au infractiunile impotriva proprietatii", apreciaza Anton Curic, maior in cadrul Serviciului Politiei de Ordine Publica al IPJ Suceava.
"Sub aspect criminologic, intreprinzatorii particulari reprezinta mai degraba «tinte suplimentare» pentru potentialii infractori decit modele pozitive de urmat. Si aceasta in situatia in care goana rapida dupa cistiguri ilicite nu-i transforma si pe intreprinzatori in «actori». Putem vorbi, la ora actuala, de un mecanism de refugiu specific acelor indivizi care au incercat sa urmeze o cale ilicita de atingere a scopurilor si au esuat in mod repetat", declara maior Anton Curic.
In fata riscurilor si amenintarilor, sucevenii sint nepregatiti si asteapta protectia politiei
"Sucevenii se tem foarte tare de criminalitate, in general si in special se tem sa nu le fie sustrase bunurile si banii «agonisiti»", declara Vasile Baetu, maistru militar in cadrul Serviciului Politie de Ordine Publica al IPJ Suceava. "Dar, in acelasi timp, paradoxal, sucevenii nu-si modifica conduita, nu-si iau masuri adecvate de prevenire, ei nu invata sa se apere si sint indiferenti la ceea ce se intimpla semenilor lor. Asteapta sa fie protejati de forta publica". Acest tip de comportament nu este specific numai sucevenilor. El este, de asemenea, prezent in toate tarile foste comuniste. In fata riscurilor si amenintarilor sintem nepregatiti si asteptam protectia altora. Departe de noi gindul de a sugera ca in anumite limite, acest tip de asteptare nu este firesc sau ca amploarea actuala a fenomenului s-ar datora lipsei de reactie adecvate a potentialelor victime. Asigurarea ordinii publice revine, in primul rind, organelor special create in acest scop. Nu mai putin insa in lumea contemporana, amploarea, gravitatea si complexitatea fenomenului infractional reclama o participare activa a comunitatii in activitatea de prevenire.
Trebuie sa ne asiguram singuri bunurile si valorile inainte de a reclama spargerile si furturile
In ciuda fricii tot mai crescute a populatiei fata de criminalitate nu se inregistreaza modificari notabile in comportamentul indivizilor. Cu exceptia plimbarilor nocturne, sucevenii isi iau putine masuri de aparare impotriva eventualilor infractori. Spre deosebire de agentii economici care s-au adaptat mult mai rapid noilor cerinte, dar chiar si acestia intr-un mod superficial. Desigur, un rol destul de important il joaca aici si lipsa de informatie, precum si costul foarte ridicat al unor mijloace de protectie. "Conform Legii 18/1996 privind paza obiectivelor bunurilor si valorilor, conducatorii marilor agenti economici, patronii societatilor comerciale private sau cu capital majoritar de stat sint obligati sa-si asigure din toate punctele de vedere paza si securitatea spatiilor, valorilor si implicit a personalului. Neluind masuri in acest sens sau luindu-le superficial, nu vedem cum am putea reclama nepromptitudinea activitatii Politiei in prinderea infractorilor si recuperarea bunurilor", declara maior Anton Curic. (Liliana SOIMAN)

Comentarii