Toamna se numara somerii

duminică, 19 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Toamna se numara somerii

In premiera absoluta, Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) a facut o evaluare a disponibilizarilor pe care le vor efectua intreprinderile sucevene pina la sfirsitul anului. Potrivit centralizarii, 15 societati comerciale din judet vor concedia pina in decembrie un numar de 1.767 de salariati, care se vor alatura astfel celor circa 27.000 de someri deja existenti. Cele mai mari concedieri le-au anuntat Sucursala Miniera Bucovina, care va pune pe liber 524 de angajati. Amintim ca incepind cu data de 1 septembrie alti 200 de mineri au luat drumul somajului. Sucursala Miniera Bucovina Vatra Dornei este urmata indeaproape de Dumbrava Falticeni, care a anuntat ca va concedia 400 de persoane. Din municipiul Radauti, Mobila va da afara 100 de salariati, Construct – 60, Rosar – 20 si Remat – 11 salariati. Municipiul Suceava va avea si el somerii lui. SPIT Bucovina va concedia 380 de persoane, INTERCOM – 94, Societatea de Servicii Informatice – 5, REMAT – 20, Transport Public si Servicii – 50. De asemenea, de la Trinconf Siret vor pleca 40 de persoane, de la ICART Gura Humorului – 29, de la MIC IND MINTEX Falticeni – 19 iar de la Complex Dornesti – 5. Aceste 15 societati care au anuntat disponibilizari, au deja programele de restructurare in curs de avizare. Acestora li se alatura si AVICOLA, al carei program de restructurare a fost aprobat, urmind sa fie disponibilizati 350 de angajati. Cei concediati au dreptul la salarii compensatorii, conform Ordonantei 98/1999. Se pare insa ca exista un risc foarte mare ca platile compensatorii sa nu se poata efectua. Aceasta deoarece singura sursa de plata a acestei firme de protectie sociala, Fondul de somaj, nu este alimentat de catre agentii economici.
"Noi platim ajutoarele de somaj, alocatiile de sprijin, salariile compensatorii si alte cheltuieli din Fondul de Somaj, care este obtinut din cotele de 5% si 1% din salarii, pe care le varsa agentii economici. Acestia au datorii mari la Fondul de Somaj si in consecinta, situatia in privinta platii salariilor compensatorii este confuza. Rugam agentii economici sa inteleaga ca dintre cele "n" impozite pe care trebuie sa le plateasca acesta este cel mai important, pentru ca se vad efectele imediat, spre deosebire de "sanatate", unde platesti o gramada de bani si nu iei un piramidon gratuit", a afirmat Elena Cirlan, director executiv al Agentiei de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP).
Ea spune ca lunar se fac plati de circa 30 miliarde de lei, in timp ce incasarile la Fondul de Somaj se situeaza undeva in jurul a 9 miliarde de lei.
"Pina la aparitia platilor compensatorii ne descurcam, reuseam sa avem un echilibru intre venituri si cheltuieli, insa dupa intrarea in vigoare a lor, ne-am dezechilibrat total", a precizat Elena Cirlan.
De la aparitia Ordonantei 9/1997, care dadea dreptul la salarii compensatorii, si pina in prezent s-au platit aproximativ 120 miliarde de lei, unui numar de 12.000 de persoane. (Tudor IONESCU)

Comentarii