Ziua scadentei: primarul Sofroni fata in fata cu "Monitorul"

joi, 04 decembrie 1997, 00:00
8 MIN
 Ziua scadentei: primarul Sofroni fata in fata cu "Monitorul"

Nimeni nu putea proba ca oamenii din fotbalul sucevean care ne-au dat declaratii, antrenori, membri fondatori ai FC Bucovina Suceava sau unii consilieri locali ar fi mercenari in slujba unei conspiratii nationale impotriva fotbalului sucevean. In realitate, ei nu sint decit niste oameni cu simt civic, care doresc sa elimine partile intunecate ale fotbalului sucevean, mai ales de cind sint in joc sume mari din banul public. Am primit si noi o scrisoare din anturajul echipei de fotbal Foresta II in care se fac afirmatii fanteziste, fara a fi probate, de genul: "Desi in campania electorala Mircea Crainiciuc obligase jucatorii si familiile acestora sa fie PD-isti, acum el si-a dat mina cu un acolit PDSR-ist al lui Hrebenciuc in Moldova si au pus bazele mafiei sucevene". In spiritul tolerantei specifice democratiei, atit autorul anchetei jurnalistice cit si primarul Constantin Sofroni au acceptat un dialog, pentru a pune capat unei situatii aparent fara iesire, fiind constienti amindoi ca nu avem dreptul sa scindam opinia publica. Daca primarul Constantin Sofroni a fost vexat de unele afirmatii, acestea sint riscurile libertatii de opinie, la care si noi sintem expusi.
– Exista argumente serioase pentru o posibila conspiratie nationala impotriva fotbalului din Moldova?
– Mai intii doresc sa imi cer scuze fata de poetul Constantin Severin, dar consider in continuare ca ziaristul cu acelasi nume face uneori greseli. Au fost niste neintelegeri si o serie de subiectivisme, care au generat o atmosfera negativa, pe care nu o merita Suceava. Noi sintem in momentul de fata, cu mina pe inima v-o spun, mai cinstiti decit altii din alte localitati care fac fotbal, poate Resita, poate Piatra Neamt. In tara, echipele candidate la retrogradare abia au asteptat ca un luptator din Divizia A sa fie ranit si acesta a fost Foresta. La Pitesti am pierdut pe mina arbitrului, dupa cum am pierdut pe mina arbitrului la meciul cu Piatra Neamt.
– Daca exista o mafie a arbitrilor, se poate generaliza ca exista o conspiratie nationala impotriva fotbalului sucevean?
– Nu poate fi numai a arbitrilor, din moment ce la TVR se discuta seri la rind si se plinge despre lipsa fotbalului din Ardeal si in care oamenii vorbesc despre faptul ca exista prea multe echipe de Divizia A in Moldova. Eu nu inteleg, s-a infiintat planul national unic cu Ceausescu, care spune ce echipe sa joace in Divizia A? Atunci ii rugam pe cei care fac comentarii despre necesitatea fotbalului in Ardeal sa dispuna ce echipe joaca in Divizia A si, daca tot am cistigat pe merit un loc in aceasta divizie, sa ne lase sa jucam. Noi nu putem fi pusi acum pe o balanta in care, ca sa reechilibram fotbalul in Romania, doua echipe din Moldova trebuie sa cada. Care sint acestea? Bacaul, pentru ca s-a certat cu Mircea Sandu si pentru ca exista o atitudine negativa, si Suceava. Sint suficiente elemente care sa te duca la concluzia ca Foresta Falticeni este nedorita. Daca mai punem in balanta si faptul ca reprezentantul clubului din Falticeni nu este ales in nici una din comisiile de analiza de pe linga Liga Profesionista de Fotbal, ca Falticeni si Suceava nu au nici un reprezentant in comisiile de specialitate, iti dai seama ca este ceva. Daca vorbesc despre o anumita conspiratie sint elemente pregnante, care dovedesc ca celelalte echipe si-au facut deja o serie de cooperative. Rapid da jucatori la Farul, iar Farul este sponsorizat de procuratorul Becali. In Farul se investeste un milion de dolari si nu va cadea. Piatra Neamt da antrenorul de fotbal la National, iar Nationalul va sprijini Piatra Neamt pentru a ramine in Divizia A. Pitesti da antrenorul la Tirgoviste, iar aceasta echipa cistiga in mod nejustificat, aproape, meciul cu Otelul acasa si ia puncte in deplasare. Pitestiul vrea sa sprijine o echipa aflata foarte aproape si cu care vrea sa faca o cooperativa. Numai Falticeni nu intra deocamdata intr-o cooperativa, pentru ca si noi am avut intentia sa realizam o unitate intre echipele moldovene, dar aceasta nu se mai poate face, pentru ca jumatate sint vizate pentru retrogradare. In mod normal, Otelul si Piatra Neamt nu vor cadea si atunci ramin sa cada Bacaul si Suceava. Nu se poate ca o echipa care joaca meci de meci mai bine sa piarda mereu in minutul 90, 93, sa piarda prin lovituri de la 11 metri si sa-si cistige toate meciurile pe merit. Suceava nu are puterea economica de a influenta anumite decizii si atunci aceasta echipa nu poate juca decit pe propria ei forta.
– Nu credeti ca este normala opinia celor care solicita mai multa transparenta la clubul Foresta, din moment ce este in joc banul public?
– Toata lumea a cerut in Suceava transparenta si legalitate in fotbal. Ani de-a rindul a existat o suspiciune asupra fotbalului sucevean, cine, cum cheltuieste, de unde au venit banii. Mentionez ca nu am facut parte din Consiliul de Administratie. In momentul in care a venit Aursulesei am plecat din Consiliul de Administratie, pentru ca echipa era o afacere personala. Modul in care s-a derulat contractul cu Aursulesei a fost de competenta Consiliului Local si a vechiului primar. Nu este frumos ca dl. Toma sa vorbeasca despre fotbal, din moment ce a semnat un contract pe 9 ani privind Hala de Carne. Acum vine toata lumea si cere actualului primar sa faca lumina. Eu vreau sa fac lumina, dar lucrurile trebuie sa mearga in mod legal si oficial. FC Bucovina este o asociatie si nu este controlata de Primarie.
– Cind s-a infiintat aceasta asociatie si care a fost perioada cea mai dificila prin care a trecut?
– Fotbalul sucevean este creat pe o asociatie de tip fundatie, care a functionat incepind din 1992 si al carei membru fondator sint. In pragul iernii trecute, nimeni nu a mai vrut sa dea bani la fotbal si echipa era spre desfiintare. Atunci Suceava putea sa retrogradeze si sa ajunga in Divizia C. Prin efortul unor oameni de bun simt s-a facut o sponsorizare in pragul Craciunului, fiindca toti fotbalistii vroiau sa plece, si asa am putut incheia campionatul. La sfirsitul campionatului era clar ca Suceava nu va mai exista in Divizia B, fiindca nimeni nu o va mai finanta. Este clar ca nimeni nu vrea sa finanteze o echipa de divizia a doua, fara perspective si fara spectacole. Un meci care se juca cu 50 de spectatori platitori era, de fapt, un fiasco. Aducerea unei echipe de prima divizie la Suceava a insemnat, in primul rind, o crestere a interesului pentru fotbal si posibilitatea de a crea o noua fundatie.
– Cum este organizat clubul Foresta?
– Echipa de fotbal Foresta Falticeni este organizata tot dupa modelul asociatiei si atunci, prin acordul membrilor fondatori de la FC Bucovina Suceava (n.r. – nu s-a solicitat acordul tuturor membrilor fondatori) si cu membri fondatori de la Foresta Falticeni s-a creat o noua fundatie prin absorbtia celor doua, care cuprinde 15 membri fondatori de la Falticeni si 15 de la Suceava. Conducerea acestei fundatii este asigurata de un Consiliu de Administratie, al carui presedinte este Eugen Hutu, iar vicepresedinti Marian Ionescu de la Suceava si Constantin Arion de la Falticeni si inca doi membri, eu fiind un simplu membru. Initial nu am dorit sa fac parte din Consiliul de Administratie, dar pentru imaginea sa am acceptat sa fiu membru. L-am rugat pe dl. Vasile Ilie (prefectul judetului – n.r.) sa fie presedinte onorific. In aceasta structura noi nu sintem salarizati, nu primim bani. Fundatia se ocupa de fotbal pe trei nivele: fotbal de Divizia A, fotbal de Divizia B, tineret si zece echipe de juniori (5 la Divizia A si 5 la Divizia B). Aceasta fundatie are scopul de a mentine fotbalul si atunci cind acest scop nu este atins, ea se dizolva.
– Daca Foresta I va retrograda, nu trebuie sa retrogradeze in mod automat si Foresta II? Doua echipe ale aceluiasi club nu pot face parte din aceeasi divizie.
– In aceasta situatie, fundatia dispare si cele doua fundatii revin la forma initiala, FC Bucovina ramine a Sucevei si Foresta se duce la Falticeni. Pentru a face cheltuieli pe aceasta fundatie, legea prevede ca ea poate fi sponsorizata de o societate comerciala. In aceasta asociere toate elementele de patrimoniu, Bazarul si spatiile comerciale ramin in proprietatea Primariei, SC CLUB BUCURESTI BAVARIA 2000 SRL fiind un simplu administrator. Este eronata ideea care a aparut ca jumatate din oras a fost vinduta. Daca Consiliul Local a votat aceasta asociere, inseamna ca a existat consensul consilierilor, iar in acest contract au fost stipulate o serie de clauze care puteau duce la nulitatea sa, daca acestea nu erau respectate. Acum vorbim despre banul public, pentru ca incasarile facute de aceasta asociere merg in cote parti 25 % catre Primarie si 75% catre fotbal. De fapt, cei 75% care merg prin firma lui Hutu catre fotbal vin tot in interesul Primariei, pentru ca noi nu facem fotbal pentru societatea care functioneaza in Bucuresti, ci pentru publicul sucevean, cu jucatori si juniori suceveni.
– Exista opinia ca actele contabile provenite de la FC Bucovina nu sint in regula. De ce nu are clubul un director economic pina la ora actuala?
– Asociatia Foresta are un Consiliu de Administratie alcatuit din persoane care muncesc benevol si organe executive, care sint salariati. Directorul tehnic Mircea Crainiciuc se ocupa de problemele tehnice ale fotbalului, organizari de competitii, deplasare, loturi etc. Pentru ca orice organizare presupune o separare a factorilor tehnici de cei economici, initial am vrut sa numim un director economic, un om de specialitate, care sa urmareasca problema financiara in asa fel incit sa nu mai existe dubii. Pentru aceasta functie l-am propus pe dl. Gheorghe Arhire, pentru ca are citeva calitati: este un om cinstit, un contabil cu pregatire in domeniul economic, fiind seful Serviciului Pensii la Directia Muncii si in al doilea rind este un foarte bun cunoscator al fotbalului, ca fost fotbalist de performanta. Dl. Arhire a venit si a solicitat un bilant si o balanta de verificare in momentul asocierii. Toti stim ca inainte nu am avut o situatie clara si ca am dat dispozitie ca situatia fostului club care, de fapt, nu ar trebui sa ne intereseze, sa fie pusa la punct. Aceasta operatiune dureaza, trebuie adunat din urma si de facut disciplina pe ce a fost inainte. Sa lasam analiza sa vorbeasca si daca vor fi lucruri care vor antrena raspundere materiala, civila sau penala, legea isi va face simtita prezenta. Daca va fi ceva de indreptat, vom indrepta.
Dl. Arhire a cerut acest termen, dupa care va intra in functie. Intre timp, cred ca si influentat de tenta negativa care s-a dat sportului si datorita faptului ca are foarte multe probleme la serviciu, a renuntat. In legatura cu cel de al doilea contabil, noi am rugat un contabil care n-a avut contact cu clubul sa vina si sa faca operatiuni de contabilitate. Omul a plecat pentru ca a crezut ca intra intr-un joc fara sfirsit, pentru ca fotbalul a devenit un joc fara sfirsit, la Suceava. Din lipsa unor oameni care sa vina sa lucreze salarizat pe acest post, si noi in continuare tinem oferta deschisa, poate prin ziarul dvs. va veni cineva, am dispus ca 6 salariati de la Primarie sa se duca sa faca toate socotelile care tin de contabilitatea asocierii. Acest lucru era in mod exclusiv sarcina executivului, a viceprimarului si a mea. Comisia economica a Consiliului Local nu are menirea decit de a primi raportul nostru si de a-l verifica, daca considera necesar. Atunci cind am infiintat un Consiliu de Administratie, la asociere, am stabilit, tot prin votul Consiliului Local, o Comisie de Cenzori. Comisia de Cenzori nu trebuie invitata, ci este obligata sa-si faca treaba. Eu nu pot sa invit pe cineva si nu pot sa dau dispozitii unui consilier municipal sa faca treaba. (A consemnat Constantin SEVERIN)
top Local news    

Comentarii