Trei solutii pentru CET

luni, 28 iunie 2010, 23:12
6 MIN
 Trei solutii pentru CET

Termocentrala ieseana se pregateste de o iarna fara precedent. Ingropata in datorii, avind conturile blocate de Fisc si fara combustibil, CET are toate sansele sa-i lase in frig pe ieseni in aceasta iarna. Conducerea societatii si cea a Primariei incearca in aceasta perioada sa evite un adevarat dezastru. Solutiile gasite pina acum nu rezolva insa decit punctual problemele cu care se confrunta CET. Investitiile absolut necesare in retehnologizarea uzinei din oras au fost aminate de autoritati, dar discutiile au fost reluate dupa ultima criza a gazului. Se poate spune ca viitorul sistemului centralizat de incalzire se poate desfasura in doua directii. In cazul in care se opteaza pentru modernizare, se poate apela la un parteneriat public-privat, la unul cu Romgaz sau la o alta solutie in care banii vor fi alocati de la bugetul local. Daca insa nici una din aceste variante nu va fi pusa in practica, termocentrala are toate premisele sa nu treaca de aceasta iarna. Primarul Gheorghe Nichita a avansat deja o idee care presupune declansarea procedurilor de faliment.

Romgaz poate prelua CET I in contul datoriilor

Modernizarea instalatiilor de la CET I pare a fi singura varianta de viitor pentru termocentrala. Sefii Primariei cauta un partener care sa fie dispus sa investeasca in jur de 20 de milioane de euro si apoi sa recupereze investitia din vinzarea de energie electrica. Cele mai mari sanse de a moderniza uzina din oras le are in acest scenariu Romgaz. Furnizorul de gaz metan are de recuperat in jur de 35 milioane de lei de la CET. In contul datoriilor, Romgaz ar urma sa preia echipamentele de la CET I si sa le modernizeze. Apoi, furnizorul de gaz ar putea recupera investitia prin vinzarea de energie electrica, iar Consiliul Local ar primi partea de energie termica. Propunerea este agreata atit de primarul Gheorghe Nichita, cit si de alesii PDL. „La cite datorii are CET catre Romgaz, cred ca se poate face transferul fara probleme. Trebuie de vazut exact care este situatia de la CET I. Romgaz nu poate investi decit daca preia patrimoniul. Terenul stiu ca este al Consiliului Local. Cred ca se pot gasi solutii de concesionare sau pot prelua si terenul pe care se afla constructiile", a declarat viceprimarul PDL, Gabriel Grigore. El a mai spus ca va discuta la Ministerul Economiei pentru a vedea care sint pasii necesari pentru preluarea CET de Romgaz. „Stiu ca trebuie facut un studiu de fezabilitate, sa se vada cam la cit s-ar ridica investitiile. Studiul va fi realizat de institutul de proiectare din subordinea Ministerului. Eu cred ca solutia cu Romgaz este cea mai buna pentru oras. Se scapa si de datoriile catre furnizorul de gaz, iar retehnologizarea se va face rapid. Din cite am inteles, Romgaz are fondurile necesare pentru lucrari. Se va lucra tot cu o unitate a statului si astfel, cred ca s-ar gestiona mai bine problema pretului la gigacalorie. In plus, Romgaz este furnizor de gaz, iar combustibilul are o pondere insemnata in costul de productie al unei gigacalorii", a explicat viceprimarul Grigore.

CET Giurgiu a fost preluat de o firma privata

O alta varianta pentru modernizarea CET I este identificarea unui partener privat. Sefii termocentralei au demarat saptamina trecuta procedurile pentru selectarea unui investitor. Sistemul gindit de municipalitate este similar cu cel propus pentru Romgaz. Diferenta ar fi ca partenerul ar fi unul privat. De o privatizare sau preluare a CET s-au aratat interesati in ultimii ani mai multi investitori. E.ON Moldova, Global International 2000 sau gigantul AES din Statele Unite ale Americii au vrut sa investeasca in baza de productie a termocentralei. Pina acum insa, nu s-a concretizat nimic. In functie de vointa autoritatilor, investitorii s-au aratat interesati in continuare de colaborari pe zona de producere a energiei electrice si termice. „Este posibil sa participam la licitatie. Nu stiam de acest anunt. Ma voi interesa. Trebuie vazut ce este in caietul de sarcini. Depinde de ceea ce se cere. Si ideea unui parteneriat public-privat este buna", a declarat ieri Boris Golovin, reprezentantul firmei Global International 2000. Aceasta societate tocmai a achizitionat de la Consiliul Judetean Giurgiu toate actiunile de la Uzina Termoelectrica din resedinta de judet. Si aceasta termocentrala foloseste in principal huila energetica pentru producerea de energie electrica si termica, la fel ca Iasul si Suceava. Firmele interesate de un parteneriat cu CET trebuie sa depuna oferte pina pe data de 6 august. Acestea trebuie sa indeplineasca mai multe criterii precum o cifra medie de afaceri in ultimii trei ani de minimum 50 milioane euro pe an, experienta de minimum zece ani in domeniul energetic.

Nimeni nu se ofera sa dea carbune la schimb cu energie electrica

Dupa ani buni de discutii si promisiuni de investitii la CET, primarul Gheorghe Nichita a anuntat recent ca se analizeaza posibilitatea ca lucrarile de modernizare sa fie realizate cu fonduri proprii. In acest caz, cele 20 de milioane de euro ar trebui sa fie imprumutate de municipalitate. Efortul financiar ar fi recuperat extrem de repede. Conform sefilor CET, pierderile de la uzina care functioneaza pe gaz sint de aproximativ zece milioane euro pe an. Retehnologizarea si redimensionarea instalatiilor ar diminua la minimum aceste pierderi, iar unitatea ar putea intra pe profit in scurt timp. Pe de alta parte, in cazul in care situatia societatii nu se va ameliora, exista si varianta falimentului. Primarul Gheorghe Nichita a dat ca exemplu situatia trermocentralei de la Pitesti. Termocentrala din localitate a intrat in faliment, iar Primaria a infiintat un nou serviciu de termoficare.
In depozitele CET se afla acum mai putin de 10.000 de tone de carbune, cantitate total insuficienta pentru viitorul sezon rece. „Tragem de acum un semnal de alarma, pentru a evita problemele din iarna. Am cerut si eu hotaririle emise de Consiliul de Administratie de la CET si fundamentarea acestora. Vreau sa vad cum de s-a ajuns la decizia de a renunta la achizitia de carbune. Sa vad si eu parerile expertilor care au spus ca in acest an vor fi asa de multe oferte pentru procesarea de carbune. Este deja luna iulie si nu este semnat nici un contract, nu este demarata o licitatie pentru carbune si stim cu totii cit de grea este aceasta procedura", a adaugat viceprimarul Grigore. Procedura de procesare de huila energetica a fost anuntata din nou de conducerea CET. Ultimul anunt a fost publicat ieri, iar ofertele ar urma sa fie depuse pina pe data de 1 iulie. „Anuntul a stat de foarte mult timp pe site, dar nu a venit nimeni. Acum ne-am consultat cu reprezentantii ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei n.r.) si am facut mai atractiv anuntul. Oferim energie electrica, dar si energie termica. Anuntul a stat foarte mult pe site, iar cei care participa la licitatii au toate documentele necesare pregatite. Nu putem astepta foarte mult", a declarat Dorin Ivana, directorul CET. Conform anuntului, termocentrala are nevoie de 150.000 de tone de huila care sa fie procesata iarna viitoare.

Sindicalistii CET cer ajutor

Situatia de la CET ii ingrijoreaza si pe sindicalistii unitatii. Acestia au afirmat ca au in plan trimiterea de memorii atit la nivel local, cit si la nivel central pentru a trage un semnal de alarma cu privire la sistemul centralizat. „E o problema in tot ceea ce inseamna sistemul centralizat. Aproape toate centralele sint pe minus acum", a declarat Gelu Popa, presedintele Sindicatului CET I Iasi. Sindicalistii sustin ca de la Guvern nu a mai fost primit nici un sprijin pentru achizitionarea de combustibil. O problema o reprezinta la Iasi si functionarea in continuare a CET I. „Este adevarat ca s-a facut o esalonare a datoriilor catre Romgaz, dar trebuie platite facturile lunare. In conditiile in care salariile vor scadea, ne putem astepta si la scaderea incasarilor. Or, in aceste conditii, ne putem afla in imposibilitatea de a plati facturile lunare la gaz", a mentionat Popa. Acesta a adaugat ca vor face adrese si catre Guvern pentru a vedea daca si care este strategia in ceea ce priveste termocentralele si sistemul centralizat care asigura apa calda si caldura. (Cristian Albu)

Comentarii