Un detinut din 130 a facut facultatea

Subtitlu

luni, 30 august 2010, 12:02
5 MIN
 Un detinut din 130 a facut facultatea
Sorin Horia, fost om de afaceri: "Aici esti considerat fraier daca ai facut o facultate sau daca ai muncit toata viata si ai platit taxe si impozite la stat"

"Ai carte, ai parte!", spune o zicala romaneasca. Insa exista si exceptii de la regula. Acest lucru este dovedit chiar de catre datele reprezentantilor Penitenciarului Iasi, din care reiese faptul ca si persoanele care au studii superioare pot ajunge dupa gratii. Potrivit conducerii inchisorii iesene, in acest moment, in Penitenciar se afla 11 detinuti cu studii superioare, aproape cit o grupa de facultate. Reprezentantii puscariei spun ca detinutii nu au venit cu diplomele la ei si ca nici nu li se cere acest lucru, datele statistice existente fiind bazate doar pe declaratiile persoanelor private de libertate.

"Infractiunile celor care sustin ca au facut studii superioare sint diverse, insa, in mare parte, sint de inselaciune – pe primul loc, iar pe locul doi se afla cea de omor. Nu avem acte doveditoare ca aceste persoane au urmat studii superioare, ci ele au declarat ca au absolvit cursurile unei facultati (unul dintre detinuti a declarat ca era student in momentul savirsirii faptei si nu a absolvit facultatea, mai este unul care a spus ca era bucatar cu studii superioare, iar altul – electrician). Ca meserii, predomina cea de inginer. Printre cei 11 detinuti sint care executa pedepse de 3 luni de inchisoare, de 6 ani, dar sint care au si condamnari de 15 si 20 de ani", a precizat Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvint al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi. Aceasta a adaugat ca, dintre cei 1.400 de detinuti aflati in inchisoarea ieseana, 725 au absolvit studiile gimnaziale.

Absolventii de facultati comit infractiuni economice

Judecatorii ieseni afirma ca persoanele cu studii superioare care ajung sa comita infractiuni se axeaza, in general, pe cele cu profil economic. "Nu exista date statistice care sa ne arate cu exactitate citi dintre cei condamnati la pedepse cu executare in regim de detentie au absolvit cursurile unei facultati sau alteia. Insa, din experienta mea profesionala, pot sa va spun ca sint destule persoane cu studii superioare care ajung in fata instantelor de judecata. Cele mai multe de acest gen sint acuzate de comiterea unor infractiuni cu caracter economic, precum inselaciune sau evaziune fiscala", a declarat judecatorul Aurel Dublea, din cadrul Curtii de Apel Iasi. Magistratul a precizat ca putini dintre cei cu studii superioare comit infractiuni cu violenta. "Este adevarat ca marea masa a celor care sint condamnati la inchisoare cu executare e alcatuita din persoane fara studii superioare. In acelasi timp, cei care au absolvit cursurile unei facultati sau alteia si ajung in inchisoare pentru infractiuni cu violenta reprezinta cazuri rare, fiind exceptiile care intaresc regula", a spus Dublea.

"Cea mai mare greseala este sa spui ca ai o facultate!"

Unul dintre cei 11 detinuti din Penitenciarul Iasi care afirma ca au studii superioare a fost condamnat la 6 ani de inchisoare. El a declarat ca, in inchisoare, nu este indicat sa recunosti ca ai absolvit cursurile unei facultati. "Cea mai mare greseala a sistemului penitenciar este amestecarea celor cu studii cu cei care nu au studii. In plus, cea mai mare greseala pe care o poti comite aici este sa afirmi ca ai terminat o facultate sau ca ai avut vreo functie cit timp ai stat «afara». Esti considerat fraier daca ai facut o facultate sau daca ai muncit toata viata si ai platit taxe si impozite la stat. Aici, unul dintre motivele de discriminare este ca ai muncit!", a afirmat Sorin Horia. Barbatul in virsta de 49 de ani a adaugat ca a absolvit cursurile Facultatii de Finante-Banci-Contabilitate, din cadrul Universitatii „Petre Andrei", din Iasi. "Am facut parte din promotia 2000 a universitatii. Am urmat cursurile facultatii respective pentru ca aveam nevoie – eram broker la Societatea de Valori Mobiliare. Studiile economice completau cunostintele mele de brokeraj. Am terminat liceul in 1981 si, cind am inceput cursurile la facultate, era foarte tirziu pentru mine, astfel incit am ales o facultate particulara, ca sa pot face cursuri la frecventa redusa", a precizat acesta. Sorin Horia, fost om de afaceri in Birlad, sustine ca a facut cursurile prin corespondenta ale Bursei din Londra, insa ca facultatea urmata la Iasi nu i-a placut. "Am iesit din facultate o «masina de copiat», un adevarat «xerox»! Copiam cursurile dupa dictare, dar nu discutam, nu dezbateam problemele respective. Am invatat toata viata si consider ca o sa invat in continuare, dar ar fi fost mult mai bine daca am fi discutat acele probleme atunci", a precizat cel care a ajuns in inchisoare dupa o acuzatie de trafic de persoane. Acesta a adaugat ca ii vine greu sa se obisnuiasca in sistemul de detentie, mai ales pentru ca se considera nevinovat. "Ma obisnuiesc greu cu sistemul penitenciar, iar faptul ca eu ma consider nevinovat probabil ca este vazut ca o forma de revolta. Eu am fost condamnat numai pe baza declaratiilor unei fete. Au spus ca am dus-o in Franta si ca as fi facut trafic de persoane. Nu a fost nimic adevarat, dar am dezvaluit niste afaceri necurate si, pentru ca n-am vrut sa ma cumintesc, m-au legat cu declaratiile fetei. Mi-au ascultat telefonul vreme de opt luni, dar degeaba, pentru ca n-au gasit nimic incriminator", a incheiat Sorin Horia.

"Gunoaie", "albine" si lideri ai detinutilor

Specialistii spun ca si in inchisori exista ierarhii, cladite de multe ori pe aceleasi criterii ca in societate. "In orice penitenciar exista o reflectare grotesca a ceea ce se intimpla in tara respectiva. Pentru ca, daca ne uitam, persoanele care au putere si bani nu au studii superioare, uneori nici scoala nu au. Dar ajung sa aiba putere si bani. Exact la fel se intimpla si acolo. Ierarhiile din penitenciar se realizeaza in functie de structura psihica a fiecaruia. Unele persoane cu studii superioare care au inteligenta emotionala si forta psihica de a conduce pot ajunge in virf. Dar altii sint marginalizati si considerati paria acolo, exact ca in societate. In primul rind, in penitenciare se respecta forta fizica, iar, abia apoi forta intelectuala. Si nu este apreciata neaparat inteligenta sau bagajul de cunostinte, cit capacitatea de a manipula, de a fi lider", a declarat dr. Octavian Bivol, psihoterapeut in cadrul Centrului de Terapii Complementare "Optima". Acesta a precizat ca, in penitenciarele din Republica Moldova exista o ierarhie foarte stricta si organizata. "Nu stiu cu exactitate cum stau lucrurile in penitenciarele din Romania, dar, in cele din Republica Moldova, de exemplu, detinutii stau toti la un loc, iar studiile superioare nu te protejeaza de delincventa. In penitenciare exista o mare parte care joaca rolul de albine, cei care lucreaza deci, este o alta parte, aceea a elitei pentru care lucreaza «albinele», iar elita nu face nimic. In acelasi timp, exista o ierarhie foarte stricta si in aceasta elita. Mai este o parte, cea a «gunoaielor», care, desi lucreaza si ei, nu fac parte din cercul «albinelor», ci fac munca «de jos»", a adaugat dr. Octavian Bivol. (Nicoleta Bunduc)

Comentarii