Un medic si un procuror, in plasa escrocilor imobiliari

Subtitlu

duminică, 05 decembrie 2010, 23:49
8 MIN
 Un medic si un procuror, in plasa escrocilor imobiliari

Sase membri ai retelei au fost arestati simbata noaptea. Un al saptelea a fost lasat in libertate, dar cu interdictia de a parasi tara. Procurorii DIICOT au prezentat pe larg modul de operare in cazul a 10 terenuri din zone "bune" ale Iasului. In retea a fost implicata pina si strabunica unuia din membri, pe numele acesteia incheindu-se mai multe acte de proprietate false. 

Sase persoane au fost arestate simbata seara in dosarul escrocheriilor cu terenuri. In jurul orei 22, judecatorii au emis mandatele de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Cosmin Ciprian Radu, Ovidiu Cristian Plesescu, ambii functionari in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Emanuel Osoianu, Ioan Constantin Mihu, Mihai Mitrica si Mihaela Nicoleta Volosciuc. Un al saptelea membru al gruparii, Ciprian Gheorghe Maftei, retinut si el vineri noapte de procurori, a fost lasat in libertate, magistratii interzicindu-i sa paraseasca tara. Dupa pronuntarea sentintei, toti avocatii celor arestati au declarat recurs in sala de judecata. "In sarcina clientului meu s-a retinut ca ar fi avizat niste lucrari care aveau la baza niste acte de proprietate false. Nu intra in atributiile lui sa verifice daca aceste acte sint legale sau nu. El le verifica din punct de vedere tehnic", a spus avocatul Valentin Secrieriu, unul dintre aparatorii lui Ovidiu Cristian Plesescu. "In ceea ce il priveste pe clientul meu, consider ca atit din probele administrate in cursul urmaririi penale, cit si la instanta, nu rezulta ca este vinovat. Ma refer in primul rind la infractiunea de constituirea unui grup infractional organizat, cit si la cea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave", a spus avocatul Constantin Ilas, aparatorul lui Emanuel Osoianu.

Cum actiona reteaua

Pentru destructurarea retelei, anchetatorii s-au folosit inclusiv de ofiteri sub acoperire si de supravegheri operative ale membrilor gruparii. Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost initiata de Emanuel Osoianu, sotul Violetei Osoianu, grefiera la Parchetul de pe linga Tribunal. Alaturi de Osoianu, Bogdan Ionut Raduc era cel care se ocupa de identificarea terenurilor ce urmau sa fie vindute cu acte false. Membrii gruparii erau, in majoritate, rude intre ei. Astfel, alaturi de sotii Osoianu, in retea au intrat si Nuta Borcea (sora lui Emanuel Osoianu), Mihai Raduc (tatal lui Bogdan Ionut Raduc), Marin Dumitru Dumitras (varul lui Raduc), sotii Petru Florin si Dana Paraschiva Sterea (cumnatii lui Raduc), sotii Mihai si Ioana Gradinariu (parintii Mihaelei Volosciuc), Victoria Vintila (strabunica lui Bogdan Ionut Raduc), Ioan Constantin Mihu (paznicul vilei lui Emanuel Osoianu). In ce priveste modul de operare al gruparii, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spun ca Emanuel Osoianu si cu Bogdan Ionut Raduc identificau terenuri aflate in proprietatea Consiliului Local din centrul orasului, care nu erau ocupate si intabulate. Ulterior, documentatia cadastrala era executata de Bogdan Ionut Raduc si Maria Raduc, ambii angajati ai SC Promix SRL. Actele facute de acestia erau certificate de Codru Valentin Condurache, persoana fizica autorizata ca expert topometrist. Dosarul ajungea apoi la Cosmin Ciprian Radu si Ovidiu Cristian Plesescu, ambii consilieri la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), care-l receptionau si il trimiteau la registratorul Ciprian Gheorghe Maftei care dispunea intabularea dreptului de proprietate.

A aflat de la mica publicitate ca i se vinde terenul

Pina la acest moment al anchetei au fost identificate zece terenuri care, potrivit DIICOT, au fost introduse in circuitul civil si vindute cu acte falsificate. Unul dintre terenuri, o suprafata de 1.000 de mp, situat pe strada Moldovei nr. 30, a fost identificat in primavara acestui an de Osoianu si Raduc. Au intocmit in fals actul de proprietate pe terenul respectiv pe numele strabunicii lui Raduc, Victoria Vintila (95 de ani) din care reiesea ca femeia ar fi cumparat suprafata in 1992. La sfirsitul lunii martie, femeia s-a dus la un biroul notarial din Vaslui si a intocmit o imputernicire pe numele lui Mitica Raduc. Dupa cinci zile, Raduc s-a dus la acelasi notariat si a facut un contract de vinzare a terenului catre sotii Petru Florin si Dana Paraschiva Sterea, care l-au intabulat pe numele lor dupa citeva zile. In mai, terenul a fost vindut unei alte persoane pentru suma de 50.000 de euro. Anchetatorii spun ca sotii Sterea au primit un avans de 25.000 de euro, bani pe care i-au dat lui Emanuel Osoianu. La sfirsitul lunii septembrie, proprietarul de drept al suprafetei de teren a aflat ca terenul este scos la vinzare dintr-un anunt postat intr-un ziar local. Anchetatorii sustin ca pretul cerut era de 200.000 de euro. "Dupa ce partea vatamata a depus plingere la OCPI, a fost cautat la domiciliu de catre invinuitii Raduc Bogdan Ionut si Raduc Maria care i-au propus sa renunte la denunturi, oferindu-se sa rezolve ei la OCPI problema suprapunerii terenurilor, precum si ca vor discuta cu sotii invinuitii Sterea sa renunte la intabulare", precizeaza DIICOT.

Doua terenuri ale Primariei, vindute

Un alt teren tot in suprafata de 1.000 de mp a fost identificat de Osoianu si Raduc in vara anului 2010 pe strada Ciurchi, nr. 68A, suprafata fiind in proprietatea Consiliului Local. Procurorii spun ca cei doi s-au decis sa se foloseasca de Mihai Dumitru Dumitras ca persoana interpusa pentru achizitionarea de terenuri. S-au folosit din nou de Victoria Vintila, pe numele careia au falsificat un contract de vinzare cumparare datat 1992 intre ea si sotii Ioan si Maria Florescu. Potrivit procurorilor, sotii Florescu nu exista in realitate, datele acestora de stare civila trecute in contract fiind fictive. In iunie 2010, Victoria Vintila l-a imputernicit pe Ionut Albu (persoana de incredere a lui Emanuel Osoianu) sa vinda suprafata de teren. O luna mai tirziu terenul este vindut lui Mihai Dumitru Dumitras, iar ulterior acesta l-a intabulat pe numele sau. Un alt teren de 1.000 de mp situat pe strada Ciurchi, tot din proprietatea Primariei, a fost acaparat de grupare in acelasi mod prin intermediul Mihaelei Volosciuc si al parintilor acesteia, sotii Mihai si Ioana Gradinariu. Pe numele sotilor Gradinaru a fost falsificat un contract din 1992 in care vinzatorii sint persoane fictive. In aprilie 2010, cei doi soti au imputernicit-o pe fiica lor sa vinda terenul, care in iunie 2010 ajunge la Mihai Dumitru Dumitras, care il intabuleaza pe numele sau.

"Prin folosirea actelor false, inculpatul este si in prezent «proprietar»"

Tot in primavara acestui an, reteaua a intrat in posesia unui teren de 600 de mp pe strada Mocanului nr.14, aflat in vecinatatea celor de pe strada Ciurchi. Pe contractul de vinzare cumparare falsificat apare drept cumparator Ioan Constantin Mihu, iar terenul ar fi fost achizitionat de acesta in 1993. In iulie 2010, Mihu a incheiat o procura speciala prin care Raduc este mandatat sa vinda terenul cu 20.000 de lei, iar o luna mai tirziu Raduc a depus cererea de intabulare a terenului care este insa respinsa. "Prin folosirea actelor false (…) inculpatul Mihu Ioan este si in prezent «proprietar» al acestui teren", sustine DIICOT. Tot pe strada Mocanului, la numarul 14 A, Osoianu impreuna cu sotia au achizitionat un alt teren de la proprietarul de drept al acestuia. Potrivit DIICOT suprafata initiala era de 250 mp, avind alaturi inca o suprafata de 250 mp care se afla in posesia aceleiasi persoane, insa fara acte. Anchetatorii spun ca Osoianu, prin procura, a reusit intabularea unei suprafete de 250 mp, dar pe alt amplasament decit cel real. Ulterior, l-a contactat pe proprietar si i-a spus ca de fapt, suprafata de teren fara proprietar pe care poate face intabularea este de 800 de mp si i-a cerut sa incheie o alta procura. Dupa intabulare au incheiat un contract de vinzare cumparare prin care proprietarul ii vindea suprafata de teren de 250 mp si ii ceda dreptul de posesie a celeilalte suprafete pentru care nu detinea acte (550 mp). Prin intermediul firmei Promix, care a intocmit in fals documentatia, sotii Osoianu au solicitat rectificarea intabularii facuta anterior, iar la jumatatea lunii septembrie a acetui an, cei doi soti au intabulat pe numele lor suprafata de 800 mp. Un alt teren obtinut de sotii Osoianu pe strada Mocanului la nr. 16 are 331 mp si figura ca teren nationalizat in proprietatea Primariei. Osoianu l-a contactat pe mostenitorul terenului si i-a promis 10.000 de lei in schimbul unei imputerniciri pentru dezbaterea mostenirii, intabularea si vinzarea terenului. Suprafata a fost intabulata in mai anul acesta, dar pe alt amplasament si cumparata in iunie de sotii Osoianu. In august, acestia au vindut terenul si le-au cedat cumparatorilor si dreptul de posesie a unei suprafete de 659 mp, despre care au sustinut ca se afla in posesia lor, dar fara acte.

Un procuror DIICOT, printre clientii gruparii

DIICOT sustine ca membrii gruparii au falsificat inclusiv sentinte judecatoresti. Este cazul unei suprafete de teren situate pe strada Sipotel nr. 23. O suprafata de 405 mp este detinuta de Mihai Mitrica. Acesta impreuna Emanuel Osoianu au falsificat un contract de vinzare cumparare din 1930 din care reiesea ca parintii lui Mitrica achiztionasera doua loturi de teren – unul de 405 mp si inca unul de 1.530 mp. Ulterior, au falsificat certificatul de mostenitor al lui Mitrica si sentinta judecatoreasca prin care ii era atribuit terenul, suprafata de 1.530 mp fiind parcelata in trei loturi. In iulie 2008, Osoianu a fost mandatat de Mitrica sa vinda un lot de 500 de metri patrati. Acesta, in martie 2009, a depus cererea de intabulare la OCPI, care a fost insa respinsa. Judecatoria a respins plingerea formulata de Osoianu impotriva incheierii OCPI, dar in noiembrie 2009 Tribunalul a dispus intabularea terenului. Suprafata a fost vinduta in ianuarie 2010 de sotii Osoianu familiei lui Viorel Postica, procuror in cadrul DIICOT, care si-a construit o casa si a intabulat-o pe numele sau.

"Exista prezumtia cumparatorului de buna credinta"

Un alt lot de 506 de mp a fost cumparat de sotii Osoianu, care au solicitat si primit certificat de urbanism pentru ridicarea unei constructii. In februarie 2009 au cerut intabularea, dar cererea a fost respinsa de OCPI. Osoianu a atacat in instanta incheierea si in octombrie 2009 a obtinut prin sentinta Tribunalului intabularea terenului. In decembrie 2009 terenul a fost vindut doctorului Mihnea Hurmuzache, fost manager al Spitalului de Boli Infectioase. "Acesta, in intentia de a construi un imobil, a solicitat si obtinut certificat de urbanism, ocazie cu care a fost nevoit sa refaca documentatia cadastrala, deoarece aceasta nu reflecta realitatea din teren", sustin procurorii DIICOT. Cel de-al treilea lot a ramas in proprietatea lui Mihai Mitrica, nefiind intabulat, dar avind pe el o constructie.

O alta suprafata de 1.200 mp, situata in aceeasi zona, a fost acaparata in acelasi mod. Mitrica si Osoianu au falsificat un testament prin care primul si sora sa ar fi primit mostenire suprafata de teren. Anchetatorii spun ca Mitrica si-a pastrat 600 mp patrati de teren, iar suprafata care i-ar fi revenit surorii sale a vindut-o lui Osoianu in baza unei procuri, terenul fiind ulterior intabulat.

Partile vatamate ar putea ramine cu terenurile cumparate daca se dovedeste ca au fost cumparatori de buna credinta. "Exista prezumtia cumparatorului de buna credinta. De exemplu, cineva scoate la vinzare un teren si actele sint falsificate. Cumparatorul il achizitioneaza, il ingradeste si construieste ceva pe el. El nu are de unde sa stie ca actele respective sint falsificate. In circuitul civil al actelor este foarte importanta «buna credinta». Trebuie demonstrat ca cel care a cumparat bunul respectiv stia de faptul ca documentele sint nereale ca sa rastorni «buna credinta»", a mentionat avocatul Liviu Bran.

Comentarii