Agricultura moderna, pierdere aproape sigura

duminică, 01 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Agricultura moderna, pierdere aproape sigura

Preturile mari ale lucrarilor agricole, carburantilor, erbicidelor, ingrasamintelor, transporturilor si chiar ale fortei de munca, pe de o parte, preturile mici la vinzare, lipsa unei piete sigure si permanente de desfacere, a unei subventionari consistente si la timp, pe de alta parte, duc, pentru cei care vor sa faca agricultura ca "la carte", de cele mai multe, la pierderi. Iar daca se mai pune la socoteala si influenta secetei, care de citiva ani bintuie prin judetul Vaslui, situatia devine tragica pentru agricultori. Dar cum pentru multi lucrul pamintului inseamna traiul de pe o zi pe alta, oamenii nu au alta solutie si spera ca, odata si odata, va fi si aceasta ramura rentabila. De multe ori ei fac agricultura dupa posibilitati, insa si productiile sint pe masura investitiilor facute.
Aproape toate tipurile de culturi au nevoie de urmatoarele lucrari: arat (plus grapat), discuit, lucrat cu combinatorul, semanat, fertilizat, erbicidat, combatere daunatori, tratament boli foliare. La acestea se adauga costurile pentru recoltat, transport, depozitat.
Costul de la "A la Z" al unui hectar cultivat si recoltat difera de la o cultura la alta. Cel mai scump este hectarul de cartof. De la arat si pina la "urcatul in pod" al cartofilor se va cheltui in acest an, pentru fiecare hectar, suma de 29 de milioane de lei. In judetul nostru se pot obtine, bineinteles daca anul este normal din punct de vedere al precipitatiilor, cel mult 15 tone de cartofi. Vinduti la un pret de 3.000 lei lei kilogramul, "la prima mina", inseamna ca se pot obtine cel mult 45 de milioane. Insa, anul trecut, productia a fost de cel mult 4 tone la hectar. Daca si anul acesta se vor obtine aceleasi productii, pierderea este de 17 milioane.
Cultura de soia este total nerentabila. Costurile pentru un hectar sint de 15,1 milioane, in timp ce cantitatea recoltata este de aproximativ 1.000 de kilograme. Daca soia este vinduta cu 10.000 lei/kilogram, pierderea este, si in acest caz, mare – 5 milioane.
Nici cultivatul florii-soarelui nu este prea rentabil. Pentru un hectar se cheltuie 8,6 milioane si se pot obtine 1,5 tone. La 4.000 lei/kg, rezulta o pierdere de 2,6 milioane.
Singurele culturi care produc aproape tot timpul beneficii sint cele de griu si porumb, de altfel si cele mai intilnite in judet. Specialistii spun ca o implicare mai activa a statului in agricultura, prin subventionari masive si asigurarea unei piete de desfacere, la preturi avantajoase, a produselor obtinute, ar duce la rentabilizarea acestei ramuri. (N.V.)

Comentarii