ALOFM Husi "taie" fara mila

vineri, 22 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 ALOFM Husi "taie" fara mila

Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca (ALOFM) Husi continua campania demarata impotriva somerilor care refuza locurile de munca oferite sau care nu vor sa urmeze cursurile de calificare. In ultimele doua saptamini, ALOFM a sistat de la plata somajului nu mai putin de 120 de persoane. Dupa cum v-am informat, in penultima saptamina, 50 de persoane si-au pierdut dreptul la plata. In ultimele sapte zile, au urmat inca 70. Insa, numarul acestora continua sa creasca de la o zi la alta. De fapt, punctul final va fi atunci cind agentii economici huseni vor anunta ca nu mai au posturi vacante.
In prezent, ALOFM monitorizeaza peste 180 de locuri de munca vacante, majoritatea in domeniul confectiilor. Pentru ca acestea sa fie ocupate, agentia se indreapta, cum e si normal, catre persoanele inregistrate sub o forma de plata (somaj, alocatie de sprijin sau ajutor de incadrare). Numai ca majoritatea acestora refuza cu incapatinare sa se angajeze. Conform Legii 1/1990, angajatilor de la ALOFM li se rezerva dreptul de a recurge la masuri extreme, cum ar fi excluderea de la plata somajului.
"Sint obligat sa ma repet: oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca statul ii ajuta financiar doar in cazul cind nu sint locuri de munca dupa calificarea pe care o au. In cazurile cind se pot califica intr-un alt domeniu, prin cursurile organizate de agentie, cei solicitati au obligatia de a urma aceste cursuri. In caz de refuz, cel solicitat risca sa fie suspendat de la plata somajului", a spus Ion Armanu, seful ALOFM.
Insa, si in cazul acestor cursuri, intervin probleme din partea celor care le urmeaza. Dupa ce au terminat cursurile de calificare si s-au ales cu diplome, unii someri refuza sa se indrepte catre locul de munca oferit de agentie.
"In acest caz, ei vor fi pusi sa plateasca cursurile, care se ridica la un pret destul de mare, si sint sistati de la plata somajului. Au fost destule cazuri de acest gen, astfel ca am luat masurile prevazute de lege", ne-a mai spus Ion Armanu.
Dupa cum spun functionarii agentiei, cauza principala de la care porneste aceste refuzuri o constituie "credibilitatea" de care se bucura angajatorul. O alta cauza: multora le convine sa primeasca somajul si, in acelasi timp, sa lucreze la negru. (G. BEJENARU)

Comentarii