Anul 2002 a inceput prost pentru judetul Vaslui

vineri, 01 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Anul 2002 a inceput prost pentru judetul Vaslui

Mult asteptata crestere economica pe care guvernul Nastase o tot anunta de ceva vreme, pare sa ocoleasca sistematic judetul nostru. Aceasta e concluzia ce se impune la analiza evolutiei principalilor indicatori socio-economici in prima luna a acestui an. Daca finalul anului 2002 aducea o imbunatatire a valorii indicatorilor, chiar daca intr-o mica masura, 2002 a fost marcat de o inrautatire generala a situatiei economico-sociale. Productia industriala, realizata in luna ianuarie 2002 comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, a scazut cu 1%, in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare. In acelasi timp, numarul de salariati din acest sector a fost mai mic cu 495 de persoane fata de luna decembrie 2001. La sfirsitul lunii in industria vasluiana erau angajati un numar de 20.178 de persoane. Paradoxul in acest domeniu de activitate este acela ca a fost totusi posibila scaderea productiei economice, cu toate ca aceasta era oricum la pamint. De unde tragem concluzia ca oricind e loc pentru mai rau. A scazut si diferenta dintre valoarea productiei realizate si valoarea livrarilor. Aceasta se ridica, la finele lunii ianuarie, la 25 de miliarde de lei. Valoarea totala a livrarilor de produse industriale in prima luna a anului curent a insumat 310 miliarde de lei, in timp ce stocurile de produse finite insumau 566 de miliarde de lei.
Dupa cresterile gradului de utilizare a timpului de lucru din ultimele luni ale anului 2001, vasluienii s-au mai «domolit» nitel. Fata de anul precedent se constata o scadere a acestui indicator cu 1%, nivelul atins fiind de 89,6%. Productivitatea orara a muncii a crescut putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost de 2,8%.
Inflatia, calculata pe baza cresterii preturilor de consum al populatiei, a fost cu 2,3% mai mare fata de luna precedenta. Cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare, cu 2,5% si marfurile nealimentare, 2,4%, in timp ce serviciile au inregistrat o crestere de pret de numai 1,7%.
Rolul constructiv al AJOFM e sublim, dar insesizabil
Cea mai dramatica este cresterea numarului somerilor. Numarul celor care nu au un loc de munca se situa la sfirsitul lunii ianuarie la 33.052 de persoane, cu 7.743 mai mult decit in luna precedenta. Masurile de combatere a somajului aplicate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vaslui si cu care conducerea se mindrea ca a ocupat un loc fruntas pe tara, par sa fi avut efect doar pe termen scurt. Explozia somajului a contracarat toate descresterile din lunile precedente. In ceea ce priveste ponderea somerilor, in functie de pregatirea pe care o au, s-a mentinut in linii mari aceeasi. 80,9% dintre someri sint muncitori, 17,8% sint persoane cu studii medii iar 1,3% sint absolventi de invatamint superior.
Fata de luna precedenta, cresterea este de 4%, ajungind la 16,7%. Deasemenea, rata somajului se situeaza si peste nivelul de anul trecut, procentul de crestere in acest caz fiind de 1,1%.
In ceea ce priveste cistigul salarial mediu nominal net, acesta a ajuns in luna ianuarie la 3.551.439 de lei, cu 117.241 lei mai mult decit in ultima luna a anului trecut. Nivelul de trai a continuat tendinta de imbunatatire din ultimele luni ale lui 2002, cel putin conform indicatorilor socio-economici. Astfel, raportul intre indicele cistigului salarial mediu nominal net si indicele preturilor de consum a crescut cu 1,1% fata de luna decembrie. Situatia nu mai pare la fel de buna daca luam ca termen de comparatie luna octombrie a anului 1990. In acest caz raportul prezentat mai sus arata o scadere de 28,3%. (Iulian BLAJAN)

Comentarii