Barul "Filote" din autogara – in stare de asediu

joi, 14 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Barul "Filote" din autogara – in stare de asediu

Miercuri, 13 iunie, vasluienii care se aflau in preajma SC "Rotrans" SA Vaslui au avut parte de un spectacol de zile mari, pe care nu il poti vedea in fiecare zi. Din dispozitia lui Ioan Acatrinei, directorul Rotrans, in jurul barului apartinind firmei "Filote" SRL Vaslui, situata pe peronul fostei autogari, era instaurata parca starea de asediu. Dupa ce in noaptea anterioara citeva camioane descarcasera balastru chiar pe terasa barului, blocindu-i intrarea, alti muncitori l-au imprejmuit cu sirma. Parca nefiind de ajuns acestea, 18 agenti de paza de la Terminator Protex Vaslui inconjurau zona si nu permiteau nici angajatilor nici clientilor trecerea.
Maria Filote, proprietara barului, sustine ca a avut o intelegere cu conducerea Rotrans ca in schimbul a 9% din actiunile detinute la aceasta societate sa i se dea terenul pe care-l detinuse anterior cu chirie, dar a fost mintita si data in judecata pentru evacuare. Dupa care, desi hotarirea instantei nu era definitiva, activitatea barului i-a fost blocata, pierzind milioane de lei pe zi. Acatrinei neaga toate acuzatiile aduse si considera ca a procedat corect.
Firma SC "Filote" detine, din 1994, pe peronul SC "Rotrans" un chiosc si un bar cu terasa. Terenul pe care functionau, in suprafata de 68 de metri patrati, a fost inchiriat in baza unui contract, care trebuia reinnoit anual.
Maria Filote sustine ca nu a avut probleme cu spatiul pina in 1998, cind director a fost numit Ioan Acatrinei. Intrucit chiria era foarte mare, de peste sase milioane de lei lunar, Filote a inceput sa cumpere actiuni ale Rotrans, pina a detinut un pachet de 9%, iar cind in 1999 Rotrans a inceput demersurile pentru privatizare, a incercat sa ia parte la aceasta.
"Mi-au promis ca imi vor da terenul in schimbul actiunilor"
Maria Filote ne-a declarat: "Intr-o duminica, Acatrinei si Penisoara – directorul economic, m-au invitat la o discutie si s-au interesat daca doresc sa cumpar tot patrimoniul firmei. Mi-au propus sa nu particip la licitatie, pentru ca nu vor participa nici ei, iar in acest mod va scadea pretul. Mi-au mai promis ca astfel imi vor da terenul inchiriat in schimbul actiunilor pe care le detineam si a unei sume de bani."
Dupa cum sustine Filote, in urma unor actiuni de culise, in iunie 1999, conducerea Rotrans s-a prezentat la licitatie si si-a adjudecat-o. Dupa licitatie, a discutat iar cu conducerea Rotrans: "Penisoara mi-a zis sa stau linistitia si totul va fi OK. De asemenea, sa ne consideram proprietarii terenului si sa nu mai platim chiria. Ca urmare, timp de sase luni, pina in noiembrie, ne-au lasat fara sa platim."
Ulterior, Filote s-a trezit data in judecata pentru plata chiriei si pentru evacuarea din spatiu: "Asta in ciuda promisiunilor ca-mi vor da terenul si in conditiile in care contractul de inchiriere expirase. M-au mintit si m-au tras pe sfoara. Astfel, dupa atita timp nu mai puteam contesta licitatia."
Ca urmare, Filote a pierdut procesul. Instanta a dispus evacuarea si plata retroactiva a chiriei. Femeia a facut recurs la Curtea de Apel Iasi, unde insa s-a mentinut hotarirea primei instante. Hotarirea a fost comunicata pe 7 iunie 2001, cu termen de recurs in 15 zile.
"Balastrul ajunsese pina la copertina barului"
Dar, in ciuda asigurarilor date de Acatrinei, ca va primi alt spatiu, marti, 12 iunie, in jurul orei 1 noaptea, din dispozitia conducerii Rotrans, fara nici o somatie, mai multe camioane cu balastru au venit si au descarcat chiar in fata barului.
"Cu mormanul de balastru care ajunsese pina la copertina barului mi-au blocat accesul. Dimineata cind am venit am gasit salariatele plingind. Imediat au aparut agentii de la Terminator Protex, cu trei masini, aproximativ 18 oameni. Nu au mai permis accesul salariatilor mei si a clientilor, inclusiv la grupul sanitar din curte. Agentii de paza au spus ca sint platiti de Rotrans si noi trebuie sa plecam", a argumentat Maria Filote.
Dupa cum mai sustine ea, in jurul orei 11, salariatii Rotrans de aceasta data au imprejmuit cu plasa de sirma barul, angajatele raminind sechestrate in interior: "Am anuntat Politia Vaslui, care nu a luat nici o masura. Executorul judecatoresc Boboc mi-a spus ca actiunea lor este ilegala si abuziva, pentru ca pentru aceasta era necesara o hotarire judecatoreasca definitiva, cu preaviz de 15 zile. Eram in termenul de recurs si pot sa-mi exercit acest drept. Este un abuz ce s-a intimplat!"
Si ieri, situatia barului era tragica. In fata erau gramezi de pietris care acopereau terasa, barul era imprejmuit cu sirma, iar cei sase agenti de paza care inconjurau zona dadeau impresia unui "conflict gen Kosovo". Toate angajatele plingeau, speriate. Acestea au confirmat cele spuse de patroana. "Cind am venit la serviciu m-a luat groaza. In jurul orei opt, au venit agentii. Cind oamenii pusi de patroana au inceput sa dea pietrisul pentru a putea intra in bar, agentii de paza le-au spus sa lase lopetile jos ca o patesc. Am vrut sa ma duc la toaleta, dar nu m-au lasat. Se purtau urit cu noi", ne-a declarat Mihaela Baciu, de 20 de ani, barman. Aceleasi lucruri le-a sustinut si Mihaela Popa, angajata a barului: "Cind au venit cei de la Terminator nu au mai dat voie la clienti. Au inchis intrarile. Ne-au interzis sa mergem la toaleta. Ne tot spuneau: «Va mai plimbati mult pe aici?»"
Directorul Rotrans considera ca a procedat corect
In schimb, Ioan Acatrinei, directorul SC "Rotrans" SA Vaslui este de cu totul alta parere. Acesta sustine ca nu a incalcat legea si ca cele afirmate de Filote nu sint reale, respectiv Filote a fost somata sa elibereze terenul prin trei adrese in octombrie 1998, specificind ca incepind cu ianuarie 1999, contractul nu va mai fi prelungit, intrucit Rotrans dorea sa faca pe teren o statie de combustibil si un complex comercial.
"Complexul nu a putut fi realizat pentru ca Filote nu a eliberat terenul, conform contractului. Nu am avut nici o discutie in sensul ca Filote sa ne dea actiunile, iar noi sa-i dam terenul si sa nu plateasca chiria. Intre timp, cu autorizatia Primariei Vaslui, Rotrans va construi o hala agroalimentara si o piata, in care am investit peste patru miliarde de lei. In doua luni lucrarea urmeaza sa fie predata la cheie", sustine Acatrinei.
El s-a justificat si cu privire la celelate acuze: "Intrucit sintem la nivel de fundatie, perimetrul trebuie imprejmuit, pentru ca aici se afla cabluri, materiale, si se pot intimpla evenimente deosebite cind cheflii din zona ies din bar si merg printre masini si utilaje. Am discutat sa-si ridice chioscul de pe teren. A refuzat si am procedat conform legii, la imprejmuirea terenului. Filote nu poate sa-mi impuna mie unde sa pun balastrul, care este pe terenul Rotrans. Fiindca Filote este o fire violenta, am procedat la protejarea terenului cu angajati ai Terminator Protex. Desi este convinsa ca va pierde procesul, care efectiv nu are obiect, Filote vrea doar sa cistige timp si ca noi sa nu ne putem realiza investitia. Nu ne-am atins de chioscul lui Filote. Il rog pe aceasta cale sa inteleaga ca spatiul trebuie eliberat. Societatea noastra va face concesii, ii va asigura lui Filote la sediu sau o portiune de teren la strada, unde sa-si amplaseze chioscul." Acatrinei mai sustine ca si alte firme aveau sediul pe terenul Rotrans, dar au inteles ca trebuie sa plece si au primit spatii in alta parte.
Cu afirmatiile directorului Rotrans am putea fi sau nu de acord, dar cu privire la modul in care aceasta a procedat, cu certitudine nu a fost aleasa calea cea mai buna. (Florin RADU)

Comentarii