Blocaj in privatizarea Rulmenti Birlad

joi, 12 august 1999, 23:00
5 MIN
 Blocaj in privatizarea Rulmenti Birlad

Salariatii societatii au aflat de noile date si satui de modul in care FPS s-a implicat au inceput sa se agite si sa intrebe cine nu doreste cu adevarat ca SC Rulmenti Birlad sa se privatizeze.
Rulmenti Birlad este cea mai mare societate comerciala din judet, in jurul careia graviteaza intreaga viata sociala si economica a municipiului Birlad. De bunul mers al intreprinderii depinde traiul a mii de familii si de aceea, birladenii isi doresc foarte mult ca societatea sa fie puternica si stabila, iar privatizarea este singura solutie. Desi actuala administratie a unitatii a facut eforturi mari ca societatea sa fie buna de privatizat, finalizarea este intirziata nepermis de mult.
Desi toata lumea stia ca turcii de la Kombassan au depus oferta finala si ca privatizarea SC Rulmenti Birlad este aproape, ultimele stiri i-au pus pe ginduri pe muncitori si pe cei din administratia intreprinderii. Conform ultimelor informatii, pe fir ar fi intrat un SRL din Bucuresti – SC Capital Parteners SRL, societate la care presedinte este o persoana cu numele Nichi Borcea. Acest lucru i-a nemultumit foarte mult pe salariati, care sint convinsi ca FPS nu doreste cu adevarat privatizarea societatii lor.
Toader Neagu, unul din liderii de sindicat de la Rulmenti, ne-a declarat: "Muncitorii au fost informati de cum merg treburile la Bucuresti si sint foarte nemultumiti. Noi am facut toate demersurile si pina luni sau marti asteptam raspuns daca nu, trecem la presiuni. Facem parte dintr-o confederatie puternica si nu avem cum sa nu reusim. Nu dorim decit ca SC Rulmenti SA sa se privatizeze in conditii sigure si avantajoase pentru noi."
L-am intrebat si pe Stefan Pais, director general al Rulmenti, daca stie ceva despre taraganarea voita a privatizarii si de existenta acelei enigmatice societati particulare. El ne-a declarat: "Pe 25 august, FPS trebuie sa dea un raspuns, daca accepta sau nu oferta Kombassan-ului, oferta care este cea mai buna de pina acum. Am auzit si eu, insa pina acum nu stiu nimic oficial, ca pe fir a intrat un SRL din Bucuresti. Constat insa o tergiversare privind privatizarea societatii. Ne apropiem de termenul limita si nu se constata nici un progres in procesul de privatizare. Administratia societatii si sindicatele au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca treaba sa fie buna. Ne-am ocupat si de unele lucruri pe care trebuia sa le faca FPS, totul din dorinta de a grabi privatizarea, insa totul se taraganeaza, nu se ia decizia: se vinde sau nu se vinde. Nu stiu deocamdata daca se doreste sau nu privatizarea, dar pot sa fac o speculatie: nu doresc privatizarea acei care pot sa traga foloase de pe urma neprivatizarii. Nu am deocamdata date certe, insa in curind le voi sti."
La rindul lui, Marian Albu, directorul economic al Rulmenti, ne-a spus: "Am auzit ca firma Capital Parteners SRL a depus o oferta acum o luna si zece zile. Este legala, dar numai dupa data de 25 august, daca nu se semneaza contractul cu turcii. Este foarte dubios ca in aceasta perioada (n.r. – pina pe 25 august) sa fie acceptata o oferta si sa se spuna despre oferta Kombassan-ului ca este mica si ca «lasati ca mai avem si alte oferte». Sa fie clar, alte oferte nu exista, decit cea a firmei bucurestene care este de doi bani. Eu cred ca persoane, care nu sint straine de FPS si care cunosc bine mersul din interiorul acestei institutii, au informat permanent Capital Parteners despre pasii pe care-i facea firma turca si ca jocurile nu sint cinstit facute."
"Daca in urmatoarele luni nu se capitalizeaza societatea, se alege praful!"
De la inceputul anuntului de privatizare, mari concerne din Anglia, Germania, Franta si Turcia si-au exprimat dorinta de a cumpara pachetul de 63,34% (5.364.707 actiuni) detinut de FPS la Rulmenti.
La inceputul acestui an, in cursa a ramas numai holdingul turc Kombassan. Administratia societatii a depus eforturi considerabile pentru a usura privatizarea. S-a obtinut de la Ministerul Finantelor (MF) si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), dupa multe discutii, esalonarea platii unor datorii catre bugetul statului, in valoare de peste 200 miliarde lei.
"Desi ne-am rugat la FPS sa ne faciliteze intilniri cu ministrii Finantelor si Muncii, acesta, ori ca nu a avut posibilitatea, ori nu a avut interesul, nu a facut-o. Ne-am zbatut singuri timp de 45 de zile si am reusit sa obtinem reesalonari pe perioade de pina la 5 ani. Acest lucru este bun, insa trebuie intretinut prin privatizare imediata, indiferent ca este Kombassan sau oricare alt concern puternic. In nici un caz un SRL din Romania. Trebuie sa se stie ca Rulmenti Birlad nu poate fi capitalizat decit de firme din afara", ne-a declarat Marian Albu.
De asemenea, exista promisiuni ca si datoria de peste 34 de miliarde de lei catre Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Vaslui va putea fi reesalonata.
In primele sase luni ale acestui an, Rulmenti SA a inregistrat un profit de 5 miliarde lei, o cifra de afaceri de 200 miliarde lei si o balanta export-import de 11 milioane de dolari.
Capitalul social al societatii este de 208 miliarde insa, reevaluarea activelor ar fi dus la un capital social de aproximativ 1.000 miliarde de lei, dar aceasta nu a putut fi facuta din cauza procesului de privatizare aflat in curs. Toate aceste lucruri au facut din Rulmenti o societate numai buna de cumparat pentru orice investitor. Dintre toti, Kombassan a fost cel mai serios si a depus cea mai buna oferta. Din cele spuse de Stefan Pais, reiese ca turcii au oferit de sase ori mai mult pe o actiune decit pretul ei la bursa. In acest moment, valoarea unei actiuni pe bursa este de 3.100-3.300 lei, ceea ce inseamna ca suma totala oferita pentru cele 5.364.707 actiuni se ridica la aproximativ 90 miliarde lei. In plus, turcii se obliga sa faca investitii tehnice si financiare mari, precum si sa preia toate datoriile societatii. Intre holdingul turc si FPS s-a semnat un protocol de incheiere a negocierilor.
Asa cum am amintit, pe 25 august expira termenul in care FPS trebuie sa ia o decizie. Insa, se pare ca respectiva institutie are alte ginduri.
"Imediat dupa ce am obtinut ultima reesalonare, a inceput viltoarea. Ca mai exista o firma… cu alte cuvinte, blocarea procesului de privatizare care este o nenorocire pentru fabrica noastra. Daca in urmatoarele luni nu se capitalizeaza societatea, se alege praful! Sint foarte suparat ca pe ultima suta de metri ni se blocheaza privatizarea din nou. Ne luptam de 3 ani de zile. Am patit la fel si cu Societe Generale. Dupa cinci luni i s-a spus aut firmei respective si am ramas neprivatizati, la cheremul unor firme intermediare care au interese in comun cu alte personalitati din Bucuresti, care doresc numai imbogatirea personala. Nu mai putem sta cu miinile in sin sa vedem cum cei de sus se joaca cu interesele a mii de oameni, chiar ale unui oras intreg, poate judet", a precizat Marian Albu.
Ca urmare, cei peste 5.000 de muncitori de la Rulmenti, care stiu ca singura solutie de mentinere a societatii este capitalizarea prin privatizare, sint nelinistiti si se pregatesc sa riposteze. (Nicu VIRLAN)

Comentarii