Cadrele didactice din judet se unesc intr-un singur sindicat

marți, 15 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Cadrele didactice din judet se unesc intr-un singur sindicat

Evenimentul a fost "girat" de Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), care a dorit sa fie prezent la Vaslui, unul dintre ultimele judete din tara in care sindicatele acestei federatii erau divizate. De asemenea, au mai fost prezenti delegatii celor trei sindicate unioniste (Didactica Vaslui, Tutova Birlad si Sindicatul Liber Zona Husi), precum si inspectorii scolari general-adjuncti Victor Petru Avram si Gheorghe Panainte-Cornescu, ca reprezentanti ai ISJ. Singurul sindicat din invatamint din judetul Vaslui care a ramas, deocamdata, pe "dinafara", este Uniunea Judeteana a Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret", care de altfel este afiliat la federatia cu acelasi nume.
Punctul principal al ordinii de zi l-a constituit adoptarea statutului Conventiei. Dupa discutiile privind amendamentele aduse proiectului de statut, acesta a fost adoptat in unanimitate. Noua conventie devine astfel cel mai puternic sindicat din invatamintul vasluian, avind in prezent aproximativ 5.000 de membri, din totalul de 7.500 de salariati in invatamint din judetul Vaslui. La nivel national, FSLI are peste 135.000 de membri in 36 de judete si sase sectoare ale municipiului Bucuresti, constituind una dintre cele mai puternice federatii sindicale din tara.
Dupa aprobarea statutului si constituirea oficiala a noii organizatii, reprezentantii sindicalistilor vasluieni l-au informat pe Aurel Cornea despre problemele cadrelor didactice din judet: restringerea posturilor in invatamintul primar, tichete de masa, indexari salariale, transferul salarizarii la administratiile locale etc.
Aurel Cornea a incercat sa dea raspunsuri la toate intrebarile puse de sindicalisti. El a explicat in special manevrele de "culise" prin care s-au rezolvat citeva probleme importante ale cadrelor didactice. Cea mai trista veste anuntata de Cornea a fost cea despre tichetele de masa, care, dupa cum a spus presedintele FSLI, in acest an nu este nici o sansa de acordare a acestora, fiind nevoie de 1.800 de miliarde de lei: "Ar mai fi o speranta in septembrie, la rectificarea bugetului, daca economia va functiona la parametrii planificati, cu o crestere de 4%."
Cornea a mai precizat ca acordarea tichetelor de masa nu a fost prevazuta in Contractul Colectiv de Munca (CCM) ca un drept imperativ, ci ca o posibilitate, in limita fondurilor alocate.
Aurel Cornea a mai spus ca o miscare de masa nu este oportuna, nefiind dorita nici macar de sindicalisti. El i-a mai intrebat pe profesorii vasluieni prezenti ce parere au despre boicotarea celor doua examen ale verii: capacitatea si bacalaureatul ca o masura represiva, la care a primit raspuns negativ. Presedintele FSLI a mai declarat ca premierul Adrian Nastase i-a reprosat ca doreste sa aduca la lumina un protocol incheiat cu PDSR, pe cind acesta era in opozitie, si in care se promitea acordarea pentru invatamint a 4% din PIB, precum si acordarea tichetelor de masa.
"Se pare ca unele lucruri se mai uita sau se fac uitate", a afirmat Cornea.
"Directorii de scoli nu trebuie sa urmareasca pofesorii la ore"
Luni, 14 mai, Aurel Cornea a fost la Birlad. Cornea a avut o intrevedere cu membrii Sindicatului Invatamint "Tutova" din localitate, afiliat la FSLI, care s-a desfasurat la sediul organizatiei. Cornea a facut o trecere in revista a realizarilor federatiei pe care o conduce, precum si o prezentare a actualei situatii din invatamintul romanesc. In opinia liderului FSLI, in acest sector de activitate, s-au facut citiva pasi pe calea reformei, insa multe probleme continua sa ramina nerezolvate: "Actualul sistem de salarizare din invatamint este depasit. Nu motiveaza tineretul, ca sa-l faca sa caute sa se perfectioneze pentru a face un lucru de calitate. Practic, noi nu avem un sistem foarte clar de cuantificare riguroasa a cunostintelor elevilor, profesorilor si de evaluare a unitatilor de invatamint. Este un mare impediment."
Cornea a fost de parere ca o alta lacuna a invatamintului romanesc, ce trebuie solutionata cit mai repede, priveste inexistenta unor manageri profesionisti in fruntea institutiilor de invatamint. Cornea considera ca trebuie ca cei ce se vor inscrie pe viitor la concursurile pentru ocuparea unui post de manager de unitate de invatamint trebuie sa aiba obligatoriu diploma de absolvire a unei scoli superioare de management: "In actualul invatamint din Romania este o situatie care nu mai poate fi intilnita in nici o alta tara din Europa. La noi, principalul atribut al directorului de scoala este sa asiste la clasa colegii. E nefiresc asa ceva. Spre exemplu, cum pot eu, ca profesor de istorie, sa ma duc sa asist la ora de engleza a unui coleg? O alta indeletnicire a directorilor de scoli de la noi este sa-si urmareasca colegii sa vada daca vin sau nu la ore. Deci, directorul urmareste prezenta la ore a profesorilor. Iata cum s-au mentinut niste pirghii de presiune nefiresti asupra cadrelor didactice. Directorii de scoli nu trebuie sa urmareasca profesorii la ore. De procesul de invatamint si de inspectia la ore trebuie sa se ocupe doar inspectorii scolari, pentru ca este de competenta lor." (Razvan CALIN)

Comentarii