Casa de Asigurari Vaslui, sub asediu

vineri, 06 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Casa de Asigurari Vaslui, sub asediu

Haosul domina in continuare sistemul sanitar vasluian. Cadrele medicale din unitatile spitalicesti vasluiene au redus activitatea la minimum. Tratamentele bolnavilor, acolo unde se mai fac, sint asigurate din banii celor spitalizati, care se vad astfel nevoiti, chiar daca sint cu plata la zi la fondul de sanatate, sa-si cumpere singuri medicamentele. Toata lumea din sistemul sanitar asteapta rezolvarea problemelor, prioritare fiind salariile. Chiar daca, deocamdata, nu sint bagate de nimeni in seama, cadrele medicale sint hotarite sa mearga pina la capat.
Nici Congresul Extradordinar al Sanitas, desfasurat ieri la Bucuresti, nu a adus prea multe clarificari. Poate cu exceptia solidarizarii tuturor angajatilor din sistemul sanitar national cu colegii lor din Vaslui, Cluj, Mures si Iasi. Reprezentantii Sanitas au promis ca pe 12 octombrie vor intra si ei in greva generala timp de doua ore, de la 9 la 11. Apoi, daca nu vor fi obtinute rezultatele dorite, pe 17 octombrie, la Congresul National Sanitas se va pune la cale o greva de proportii.
Emil Cirjan, liderul Sanitas Vaslui, si-a exprimat indignarea: "Nu am obtinut nimic pina acum. Am constatat cu stupoare ca Vasluiul si Muresul sint singurele judete din tara care nu au obtinut majorarile salariale conform Ordonantei de Urgenta 24/2000. Celelalte judete au obtinut de la 20% pina la 80% din fondurile necesare. De aceea, noi ne vom continua greva si, de luni, vom picheta pe o perioada nedeterminata CJAS Vaslui, pichetare pentru care am obtinut toate aprobarile."
Grevistii de la Ambulanta merg si ei pina la capat
Intilnirea de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Vaslui, dintre Consiliul de Administratie (CA) al unitatii si liderii de sindicat, a ramas fara nici un rezultat. Conducerea unitatii si-a manifestat intelegerea fata de protestatari, dar a aratat cu degetul tot spre CJAS.
"Au spus ca ne dau banii retroactiv din 1900, dar ca nu au nici un leu. Totul depinde de cei de la Casa de Asigurari. S-a incheiat un proces verbal ca sint de acord cu revendicarile noastre, sa aduca totul la zi, inclusiv asigurarea banilor necesari cheltuielilor curente care se fac la Ambulanta. Deci, urmeaza ca cei din conducerea unitatii noastre sa poarte discutii cu CJAS, unde vor negocia ceea ce am stabilit astazi (6 octombrie – n.r.) de comun acord. Se observa o nepasare din partea Casei de Asigurari. Pina nu vom vedea concret, negru pe alb, noi nu vom renunta la proteste, inclusiv la greva foamei", ne-a precizat Mihai Tufa, liderul de sindicat de la Ambulanta.
Drept urmare, greva de la Ambulanta va continua. Nici cei patru protestatari aflati in greva foamei nu vor renunta la aceasta ultima forma de manifestare. Saptamina viitoare, toti cei 114 angajati de la Ambulanta vor picheta din nou CJAS.
Birladenii merg mai departe
Ieri, sindicatele Sanitas si TESA de la Spitalul de adulti si Spitalul de copii din Birlad au continuat greva generala declansata cu o zi inainte. Din cauza ca la sfirsit de saptamina, in unitatile sanitare, personalul este redus numeric, simbata si duminica sanitarii nu se vor mai aduna pentru a protesta. Ei vor face simtit "spiritul" de greva prin ecusoane, pancarde si afise. Asistenta medicala se acorda numai pentru urgente.
Greva generala care a inceput pe 5 octombrie nu se va incheia prea curind, din cauza ca nici una din revendicarile protestatarilor nu a fost solutionata.
Cadrele medicale si personalul TESA solicita, in primul rind, finantarea corespunzatoare a spitalelor pentru a putea functiona in conditii normale si majorarea salariilor conform Ordonantei 24/2000.
Neculai Perju, lider Sanitas la Spitalul de adulti Birlad, ne-a declarat: "Uniunea Judeteana Sanitas Vaslui a obtinut aprobarea Primariei Vaslui de a picheta CJAS de luni, 9 octombrie."
Cadrele sanitare husene au ramas pe baricade
Cadrele sanitare husene au ramas pe baricade, in ciuda unor zvonuri care anuntau ca greva va fi iar suspendata. Sanitarilor li s-au alaturat si o parte a pacientilor, in special cei cu afectiuni mai putin "dureroase". Curtea spitalului a ramas ocupata de sanitari pina la sfirsitul zilei de lucru. Ei au plecat acasa cu sufletele neimpacate. Se auzeau voci care propuneau o noua forma de protest, una dintre acestea referindu-se si la iesirea sindicalistilor in strada. Protestantii revendica in special "mai multi bani pentru spital, care sa revigoreze conditiile de munca". In acelasi timp, ei doresc respectarea Ordonantei 24/2000, care prevede marirea salariilor.
"Conditiile din spital sint cu mult mai proaste ca inainte de 1989. Acum, noi platim conditii de puscarie. Mai bine stau acasa, ca tot acelasi lucru mi se intimpla. Vin la spital si nu primesc nici un tratament. Doctorii n-au nici o vina. Ei ar vrea sa te trateze, dar n-au cu ce. Tot eu trebuie sa cumpar medicamentele", ne-a spus pacientul Mircea Popa.
"Nici macar o fiola de calciu nu se gaseste in tot orasul, fie ca te duci la farmacie sau spital. Nu se poate asa ceva. Aceasta in timp ce o asistenta de la CJAS primeste un salariu la nivelul medicului specialist. Actuala putere s-a dovedit a fi incompetenta. Sistemul sanitar nu este un element al negocierilor, cum cred cei de la putere. In aceste conditii, sintem supusi unui stres continuu. In orice moment, doctorul poate fi tras la raspundere penala, intrucit nu are cu ce sa raspunda interventiilor", ne-a spus medicul primar Viorel Puiu.
Medicul Mihaela Beschieru, directorul spitalului husean, sustine revendicarile grevistilor: "Sint alaturi de personal. Cred ca ar fi momentul sa nu renuntam. In asemenea conditii nu se mai poate lucra. Nu mai sint medicamente si nici nu mai putem procura. Contractul cu CJAS a ramas acelasi, in detrimentul nostru si al pacientilor. Batem in lemn, dar, daca continuam in asemenea conditii, nu mai avem nici un viitor." (Theodor ISTRATE, Carmen STEFANESCU, G. BEJENARU)

Comentarii