Conflictele dintre salariati si agentii economici au devenit tot mai dese

luni, 09 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Conflictele dintre salariati si agentii economici au devenit tot mai dese

Multe firme vasluiene si-au facut o veritabila strategie de lucru din neachitarea obligatiilor financiare ce deriva din plata salariilor catre angajati la fondul asigurarilor de stat. S-ar putea spune ca agentii economici care se sustrag de la plata si-au facut din aceasta activitate ilegala un adevarat plan de afaceri.
Dupa ce se spetesc ani buni muncind la o anumita societate, tot mai multi vasluieni se vad in postura de a nu beneficia de vechimea in munca pentru perioada pentru care firma nu si-a onorat datoriile catre stat. Exista numeroase situatii cind conducerile societatilor comerciale refuza pur si simplu sa elibereze angajatilor cartile de munca. Acest lucru nu este nici legal si nici etic. Cind apar astfel de probleme, salariatii incearca sa ajunga la intelegere cu mai-marii unitatilor implicate. Cind nu se ajunge la intelegere, apar procesele. Aceasta cale nu este si cea mai buna. Procesele pot dura luni si chiar ani in sir fara a exista certitudinea ca lucrurile se vor rezolva favorabil pentru angajatul pagubit de societate.
Salariatii sint actionati in judecata pentru furturi sau deconturi false
Majoritatea proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata au ca obiect plingeri impotriva deciziilor de imputatie luate de conducerile societatilor comerciale impotriva angajatilor. Acestea au la baza ilegalitati savirsite de salariat in perioda in care a lucrat in baza unui contract de munca la un agent economic, cum ar fi furturi, deconturi false, delapidari.
De cealalta parte, plingerile inaintate de fostii angajati care reclama diferite abuzuri savirsite de angajatori sint destul de putine. Acestea se refera la desfacerea contractelor de munca, neplata catre bugetul asigurarilor sociale de stat a obligatiilor financiare sau neeliberarea carnetelor de munca. Aceste situatii apar in cazul societatilor cu mari probleme economice. Cazurile de persoane fizice care apeleaza la justitie pentru rezolvarea unor astfel de probleme sint foarte rare.
Calin Popescu, director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala (DGMPS) Vaslui, ne-a spus ca explicatia este foarte simpla: "Daca un salariat doreste sa paraseasca o anumita societate pentru un nou loc de munca la alta, el are nevoie de cartea de munca. In acel moment, el afla ca societatea nu si-a onorat datoriile catre stat. Acest lucru inseamna ca, pentru toata perioada in care nu au fost platite obligatiile financiare, vechimea in munca nu exista. Singura cale de a obliga societatea sa se achite de aceste sarcini este actionarea in judecata."
Pentru a evita o astfel de situatie unitatea prefera sa achite sumele restante, evitind astfel scandalul. Varianta este des utilizata, iar calea justitiei este eliminata.
In cazul in care societatea refuza sa plateasca banii si persoana nemultumita apeleaza la justitie, procesul se deruleaza pina se da o solutie definitiva. Daca aceasta este favorabila reclamantului, exista doua posibilitati de a face piritul sa plateasca sumele respective: contactarea unui executor judecatoresc care sa constringa angajatorul sa plateasca sau blocarea conturilor societatii de catre DGMPS. Executorul nu poate decit sa someze conducerea societatii debitoare sa vireze banii in conturi. Daca si de aceasta data banii nu sint virati, pagubitul poate inainta plingere penala impotriva celui care a refuzat punerea in aplicare a hotaririi judecatoresti.
Calin Popescu a afirmat ca reconstituirea vechimii in munca se poate face si in cazul in care societatea angajatoare nu si-a platit obligatiile financiare catre stat. Acest lucru implica existenta unei hotariri judecatoresti in acest sens. La Vaslui nu au existat cazuri de recuperare a datoriilor de catre persoane fizice cu ajutorul executorului judecatoresc. Toate problemele au fost rezolvate inainte ca instantele de judecata sa dea o sentinta in favoarea unui petent.
Amenzi infime pentru neplata obligatiilor la asigurarile sociale de stat
Operatiunea de verificare a societatilor cu privire la plata asigurarilor sociale de stat se poate face de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vaslui. Singura sanctiune care poate fi luata de aceasta institutie este amendarea societatii: minimul amenzii este de 3 milioane de lei, iar daca amenda este achitata in 48 de ore cuantumul ei se reduce la jumatate. In plus, din cauza lipsei mijloacelor, verificarea societatilor se poate face cel mult o data pe luna si, in consecinta, pentru marii datornici suma de 1,5 milioane, cit este amenda, este nesemnificativa.
Inspectorii de la DGMPS au posibilitatea sa apeleze la mai multe metode pentru a forta mina datornicilor sa-si plateasca datoriile la bugetul asigurarilor sociale de stat. Prima este atentionarea prin somatie a unitatilor debitoare, lucru care este realizat de Corpul de Control al DGMPS. Se asteapta 15 zile, perioada in care unitatea are posibilitatea sa achite sumele restante.
Daca acest lucru nu se intimpla, se trecerea la executarea silita. In cazul in care nu se reuseste recuperarea debitelor prin executare silita, se trece la administrarea judiciara sau administrativa. (Marius HERMENIUC)

Comentarii