Consilierii judeteni au luat in vizor DJPC Vaslui

marți, 19 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Consilierii judeteni au luat in vizor DJPC Vaslui

Aprobarea organigramei si Regulamentului de organizare si functionare a Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DJPC) Vaslui a prilejuit vii dispute intre consilierii judeteni. Ei au fost de acord cu numarul de posturi – 864 – insa au cerut sa se demostreze eficienta acestora. Consilierii judeteni au fost de parere ca cele mai importante probleme sint cele referitoarea la calitatea actului educational si integrarea in societate a copiilor asistati care au implinit virsta de 18 ani.
Ioan Manole, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, a spus ca activitatea la DJPC Vaslui nu este atit de buna pe cit ar trebui si ca in aceasta institutie sint multe probleme, care trebuiesc grabnic rezolvate.
"Daca nu incercam sa rezolvam problemele va fi foarte rau. Grav este ca unele lucruri se fac fara resposabilitate. Noi oferim tot sprijinul de care este nevoie insa efortul trebuie sa fie colectiv. Cine nu este capabil sa tina pasul cu noile cerinte nu are ce cauta in aceasta institutie", a declarat Manole. El a spus ca problema copiilor din centrele de plasament care au implinit 18 ani trebuie rezolvata neaparat si gasite solutii cit mai repede, iar una din solutii ar fi crearea de ateliere productive in scolile speciale care sa produca pentru consumul propriu al institutiei. Citiva consilieri judeteni au inceput sa-si dea cu parerea despre ce ar trebui facut in acest sens. Daca ideea consilierului Laurentiu Coatu, de a se facilita angajarea acestora in cadrul unor intreprinderi mici si mijlocii, este una realizabila, nu acelasi lucru se poate spune si despre gaselnita lui Gheorghe Trifan: "Domnilor, cei care au depasit virsta de 18 ani trebuie pusi la prasit. In felul acesta aduc si venituri si nu mai bat nici berbunca prin Birlad." No comment!
O alta problema care trebuie rezolvata in centrele de plasament si scolile speciale este cea a calitatii actului educational, care are mult de suferit. O interventie "speciala" a avut consiliera Nadia Talpes, care a pus punctul pe "i", insa gravitatea unor lucruri care se petrec in centrele de plasament a determinat-o sa izbucneasca in lacrimi:"Stiu ce vorbesc pentru ca si eu am fost un copil asistat. In centrele de plasament trebuie angajate persoane cu studii si sufletiste, astfel actul educational va lasa in continuare de dorit. Tot spunem ca vrem sa facem, dar nu se face niciodata nimic. Trebuie sa ne apucam odata si odata de treaba." Spusele ei au fost accentuate de Manole care a declarat ca in cel mai scurt vor fi scoase la concurs posturile de conducere ale centrelor de plasament si ca vor trebui angajate persoane care sint hotarite sa-si indeplineasca obligatiile. ( Florin RADU)

Comentarii