Directia Sanitar-Veterinara Vaslui are forte proaspete

vineri, 11 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Directia Sanitar-Veterinara Vaslui are forte proaspete

Pe 21 decembrie anul trecut, Directia Sanitar -Veterinara a organizat un concurs in urma caruia au fost angajati 12 medici veterinari si 11 asistenti. Acestia vor fi remunerati de DSV, dar isi vor desfasura activitatea in unitatile de productie din judet. Potrivit Ordinului 400, care cuprinde normele de aplicare ale Ordonantei 62 din 2001, aceste unitati de productie vor trebui sa verse intr-un cont special al DSV minim 150 euro lunar, in functie de specificul fiecarei unitati. La rindul sau, din acesti bani DSV va trebui sa plateasca personalul nou angajat. Dupa un calcul preliminar, Directia Sanitar-Veterinara primeste de la agentii economici ce se supun Ordonantei 62, in jur de 92 milioane lei lunar. Pentru plata salariilor proaspat angajatului personal sanitar-veterinar sint necesare insa 104 milioane lei. In aceste conditii DSV inregistreaza un deficit lunar de aproximativ 11 milioane lei.
Directorul DSV, Costel Galan afirma ca lefurile celor 23 de noi angajati au fost calculate conform Ordonantei 24, ordonanta ce face referire la statutul DSV: ”Prin aceste calcule estimative unui medic sanitar-veterinar ii revine un salariu cuprins intre 2 589 000 lei si 5 279 000 lei. Un asistent medical va primi intre 2 400 000 si 2 700 000 lei. Diferenta de salarii pentru medicii sanitar-veterinari se regaseste in experienta fiecaruia, in gradul profesional si in vechimea in munca. Prin aceste angajari, DSV are un control mai mare privind neregulile din unitatile de productie si pe aceasta cale atentionez agentii economici sa se incadreze intocmai in prevederile Ordonantei 62 si ale Ordinului 400 din 2001”.
Cele 23 de cadre sanitar-veterinare se ocupa de activitatea si asistenta controlului veterinar de stat, iar din punct de vedere tehnic si administrativ sint subordonati direct DSV. Ei au obligatia sa prezinte catre directie rapoarte lunare de activitate in care sa calculeze productia la fiecare unitate si numarul sacrificarilor efectuate.
Potrivit aceleiasi ordonante, denumirea medicilor sanitar-veterinari a fost schimbata din medici oficiali, in medici de stat. Inainte ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare, personalul sanitar-veterinar era platit de agentul economic si, se stie prea bine din experienta ultimilor ani, ca cine te plateste, acela iti este si mama, si tata. In urma eventualelor sesizari din partea populatiei, si dat fiind ca ea da banii, Directia Sanitar-Veterinara va trage direct la raspundere personalul sanitar-veterinar care se ocupa de sectorul unde a fost depistata neregula. Directorul Galan a declarat ca daca se constata astfel de nereguli, va desface fara discutie contractele de munca ale vinovatilor, iar daca vina este a agentilor economici, acestia vor suporta consecintele ce se impun prin lege :”Eu nu vreau sa ma mai lovesc de probleme de genul asta. De exemplu, taranul cind intra cu animalul pentru sacrificat pe poarta abatorului, medicul respectiv trebuie sa se asigure ca are in regula autorizatia de transport, bonul de proprietate, cit si certificatul sanitar-veterinar. Daca vin in control si constat asemenea nereguli, nici nu voi sta la discutie”, a mai adaugat Costel Galan.
Noii angajati ar trebui sa isi faca foarte bine treaba, mai ales ca la concursul pentru angajare s-a tinut cont si de faptul ca aceste cadre au fost selectate si dintre cei disponibilizati de DSV in luna iunie a anului trecut. (Cornel MIRZAC)

Comentarii