Eu cu cine votez?

marți, 23 mai 2000, 23:00
4 MIN
 Eu cu cine votez?

Cum ziua primelor alegeri din acest an se apropie, oamenii, bineinteles cei care mai au chef sa mearga la urne, incearca sa se hotarasca ce formatiune politica vor vota.
Pentru cei care sint fani ai unor partide consacrate lucrurile sint clare, insa pentru multi orientarea catre un partid este, din varii motive, un lucru greu de realizat. Ca este de dreapta, de centru, de stinga, nationalist, crestin-democrat etc. nu prea intereseaza. Important pentru electorat este ca partidul pe care il voteaza sa il reprezinte cu adevarat, iar membrii acestuia, odata alesi, sa nu fie pusi pe capatuiala, asa cum din pacate s-a intimplat pina acum. La aceasta dilema a omului de rind se mai adauga una: numarul imens de partide din care trebuie sa aleaga.
In Romania zilelor noastre exista peste 50 de partide si partidulete sau, cum ar spune un hitru, "omul si partidul". Si aceasta fara a mai pune la socoteala fel si fel de aliante sau formatiuni nepartinice. Asa ca, hotaraste-te omule, daca ai cum! Numai marele maestru "al alegerilor", Ion Luca Caragiale, ar rezolva problema voturilor. Ecologisti si umanisti, crestini si social-democrati, liberali, socialisti si comunisti, pensionari si feministi, nationalisti si extremisti, republicani si monarhisti, moldoveni si maghiari, conciliatori si frustati etc., asa ar putea fi impartite in mare, pe categorii, partidele.
Dreapta…
O familie numeroasa de partide este cea a liberalilor. Cap de lista este Partidul National Liberal (PNL), insa cei care considera ca nu se regasesc aici pot opta pentru Partidul Liberal Democrat Roman (PLDR) sau Partidul Liberal Crestin (PLC).
Liberalii nostalgici se pot inscrie in Partidul Uniunea Liberala Bratianu (PULB), iar cei care viseaza inca la reintoarcerea regelui pot vota pentru Partidul Liberal Monarhist din Romania (PLMR).
Cei care vor sa fie liberali, dar nu pot sa uite perioada comunismului, pot merge cu Partidul National Liberal – Cimpeanu. Liderul acestui partidulet, fost candidat la presedentia Romaniei, dupa 10 ani de cautari si neimpliniri s-a hotarit sa faca o alianta cu vechiul dusman, adica cu partidul lui Ion Iliescu. Ce nu face omul pentru un post de senator.
In aceeasi zona a spectrului politic, cel putin teoretic, se afla partidele crestin-democrate, in frunte cu partidul lui Maniu si Coposu – Partidul National Taranesc Crestin si Democrat.
Electoratul care agreaza acest gen de doctrina, dar care considera ca PNTCD a dezamagit, poate sa voteze cu Partidul National Crestin Democrat (PNDC) sau cu Partidul Uniunea Democrat Crestina (PUDC).
Partidul National Taranesc (si atit) poate crea ceva confuzii printre alegatorii taranistilor aflati la putere, daca se tine seama de asemanarea denumirilor. Cetatenii care considera ca Victor Ciorbea a condus bine tara, pot sa-i mai acorde inca o sansa si sa voteze Alianta Nationala Crestin Democrata (ANCD).
Dreapta reala este timid reprezentata pe esichierul politic romanesc, cap de lista fiind partidul armeanului Varujan Vosganian, Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD).
Alaturi de UFD este situat un partid mai putin cunoscut pe plaiurile moldave – Partidul Dreapta Romaneasca (PDR).
Cu toate eforturile lor de a se uni, ecologistii – probabil mai mult de stinga decit de drepta – sint in continuare impartiti in mai multe tabere. Cel mai important partid "verde" este Federatia Ecologista din Romania (FER), insa iubitorii de natura pot sa voteze Partidul Ecologist Roman (PER), Partidul Conventia Ecologista din Romania (PCER) sau Partidul Alternativa Verde din Romania (PAVE).
…stinga
Adeptii partidelor social-democrate se pot considera privilegiati, deoarece au de unde alege, si nu oricum, ci partide care s-au aflat sau se afla la putere.
Cel mai cunoscut este fara indoiala Partidul Democratiei Sociale din Romania (PDSR), cel care incearca de ani buni sa se dea bine pe linga Partidul Democrat (PD) sau Partidul Social Democrat Roman (PSDR) pentru a intra in Internationala Socialista.
Insa lista social-democratilor nu se opreste aici. Partidul Vietii Romanesti (Partidul Social – Democrat "Constantin Titel Petrescu"), Alianta pentru Romania (ApR), Partidul Particularilor Partis Social – Democrat Traditional Roman (PPPSDTR) sint tot atitea optiuni pentre simpatizantii social-democratiei.
Socialistii sint si ei numerosi. Partidul Socialist (PS), Partidul Socialist al Muncii (PSM), Partidul Liber Republican Socialist Democratic (PLRSD), Partidul Muncitoresc din Romania (PRM), Partidul Socialist Muncitoresc Roman (PSMR) sau Partidul Socialist Roman (PSR) maresc dilema alegatorilor romani.
Nationalistii se fac si ei prezenti, insa mai mult timid, chiar daca Corneliu Vadim Tudor incearca sa faca din Partidul Romania Mare "salvatorul tarii". Partidul National Roman (PNR), Partidul Reintregirii Optiunea Daco-Latina (PRODL), Partidul Pentru Patrie (PPR), Partidul National Ginta Romana (PNGR), Partidul Uniunea Populara pentru Dreptate (PUPD) sau Partidul Unitati Nationale a Romanilor (PUNR) sint citeva din cele mai reprezentative partide care vor "binele" tarii.
Si altii…
Cum pensionarii au o foarte buna reprezentare demografica, cineva s-a gindit sa infiinteze Partidul Pensionarilor din Romania, la fel ca femeile care au considerat ca ar fi mai bine protejate daca si-ar face propria formatiune politica: Partidul National Conservator al Femeilor din Romania (PNCFR).
Nehotaritii se pot orienta catre Partidul Umanist din Romania (PUR), Partidul Revolutionar Roman (PRR). Partidul Fortelor Democratice (PFD), Partidul Republican (PR) sau Partidul Noua Generatie (PNG), formatiunea cu ajutorul careia actualul primar al Capitalei vrea sa mai fie odata primar general.
Persoanele care vineaza functiile de prefect, subprefect, presedinte de consilier judetean etc. trebuie sa faca tot posibilul ca Partidul Renasterii Judetelor Abuziv Desfiintate (PRJAD) sa ajunga in Parlament, altfel adio preamarire.
"Arienii" din Balcani pot fi multumiti deoarece Partidul Liber Democrat Maghiar (PLDR) sau Partidul Moldovenilor, odata ajunsi "sus" promit bunastare.
Iar ca totul sa fie in ordine, Partidul Reconcilierii Nationale (PRC) vrea sa impace toata lumea.
Asadar, vasluieni, orientati-va si votati cu toata increderea! ( Nicu VIRLAN)

Comentarii