Finantistii trec de la "bordei" la "palat

marți, 09 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Finantistii trec de la "bordei" la "palat

Inceput inca din 1991, sediul in care urmau sa fie mutate cam toate institutiile cu atributii financiare de la noi din oras va fi in sfirsit finalizat. Probabil ca mai toti vasluienii care treceau prin Crucea Garii se intrebau oare cind vor scapa de acest santier care a blocat ani de-a rindul jumatate din trotuar. Pe linga aspectul neplacut creat de constructie pe principala artera a orasului, mai exista si pericolul ca gardurile ce imprejmuiau santierul, si care se inclinau destul de serios, sa cada peste eventualii trecatori. O alta problema pe care o ridica nefinalizarea cladirii era cea a ciinilor comunitari, care se aciuasera prin santier si uneori atacau persoanele care treceau prin spatele constructiei. Nu sunt de neglijat nici "concertele nocturne" pe care patrupedele le ofereau, spre disperarea locatarilor din blocurile vecine. Cu siguranta, toate aceste probleme vor disparea, iar Vasluiul isi va recapata aspectul normal, chiar daca alaturi mai este o constructie in lucru, de dimensiuni mult mai mari.
Dupa "lupte seculare care au durat zece" ani, finantele au un sediu modern"
Actualul sediu al Directiei Generale de Finante Publice Vaslui in cel mai bun caz stirnea mila, daca nu ilaritatea celor care treceau pragul institutei. Tavanul plin de igrasie, gata sa cada in capul celor care trec pe holurile DGFP, mocheta invechita si destramata – vor fi date uitarii de angajatii care se vor putea mindri cu unul din cele mai moderne sedii din Vaslui. "Fodurile alocate pentru constrirea noului sediu se ridica la 10 miliarde de lei, bani cheltuiti pina in 2000, sumele nefiind actualizate. Pentru anul in curs au mai fost alocate 3 miliarde, si mai sunt necesare cel putin 7 miliarde anul viitor, pentru definitivarea lucrarii", ne-a declarat Neculai Safir, directorul firmei care a executat lucrarile la noul sediu al finantelor. Cele 20 de miliarde de lei, cit se pare ca a costat constructia reprezinta, dupa cum am mai spus, sumele neactualizate.
O eventuala actualizare a acestor sume cu siguranta ne-ar aduce in fata niste cifre cu mult mai mari. Licitatia pentru aceasta constructie a avut loc in anul 1990, iar lucrarile au demarat in 1991. Perioada atit de mare necesara finalizarii constructiei este determinata si de stagnarea lucrarii intre anii 1997-1999, "din cauza zvonurilor care au circulat prin oras, cum ca s-ar desprinde fatada sau s-ar scufunda cladirea, zvonuri care l-au determinat pe Viorel Huminiuc, fostul director al DGFPCFS sa ceara o expertiza a lucrarii. Zvonurile nu s-au confirmat. Cele citeva nereguli nu au fost cauzate in totalitate de firma ce a realizat constructia si montajul", ne-a mai declarat Neculai Safir. Am dorit sa aflam care este si punctul de vedere al lui Viorel Huminiuc, dar domnia sa a refuzat vehement sa stea de vorba cu noi, ba mai mult, ne-a trintit usa in nas. Replica sa a fost "am facut destule declaratii cit am fost director.Mergeti la actualul director, eu nu mai am nimic de declarat". Este de neinteles pozitia pe care a decis sa o adopte fostul director, cu atit mai mult cu cit este vorba de o cladire constrita din bani publici, iar sumele care se vehiculeaza sunt uriase.
De la "bordei" la "palat
Cam asa am putea sintetiza trecerea de la vechiul, la noul sediu. "Pina acum au fost terminate doua nivele, si ma refer aici la definitivarea completa, inclusiv mobilier si mocheta. Partea interioara va fi gata pina la 20 octombrie sau cel mai tirziu pina la sfirsitul lunii. Mai avem de lucru la partea sistematizata din spatele cladirii si la subsolul A.L.A." a afirmat, in cadrul aceleasi declaratii, Neculai Safir. Pina in prezent, s-a realizat racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale, unde se mai fac probe, urmind ca in cursul zilelor urmatoare sa se realizeze si racordare la sistemul de distributie a energiei electrice. Lucrarile vor continua in acest an pina in lunile octombrie-noiembrie, in functie de evolutia vremii. Directorul SCIR SA, firma care a executat lucrarile, ne-a mai declarat ca, daca s-ar acorda anul acesta o parte din cele 7 miliarde preconizate pentru la anul, lucrarile ar avansa mult mai repede. (IulianBLAJAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii