Judetul Vaslui, un adevarat cimp minat

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Judetul Vaslui, un adevarat cimp minat

La mai bine de jumatate de secol de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial, pe teritoriul judetului nostru se descopera o mare cantitate de munitie neexplodata. "Firesc", judetul nostru este fruntas si la acest capitol.
Multi oameni care au gasit astfel de obuze nu realizeaza pericolul la care se expun prin manevrarea imprudenta a acestor obiecte. Cea mai expusa este populatia din mediul rural. In sate au ramas ingropate cantitati importante de proiectile, grenade, bombe explozive de aruncator, cartuse si alte elemente. Descoperirile cele mai multe se fac in special primavara, cind taranii se apuca de lucrat pamintul.
Au fost descoperite cantitati impresionante de munitie si de catre cautatorii de fier vechi. De obicei, munitia gasita a fost predata la centrele de preluare a materialelor refolosibile, cu "ajutorul" totalei indiferente de care au dat dovada angajatii acestor firme.
Pirotehnistii au ajuns chiar la concluzia ca oamenii nu numai ca le gasec intimplator, ci le cauta inadins. Din fericire, in judetul nostru nu prea au fost probleme deosebite. Angajatii Inspectoratului Judetean de Protectie Civila (IJPC) Vaslui i-au instruit repetat pe cei care au ca obiect de activitate colectarea de metale si au impus verificarea amanuntita a materialelor care se predau la aceste centre si, in cazul in care se descopera munitie, anuntarea organele responsabile.
"Sint zone in judetul Vaslui pe care noi le cunoastem si unde sint importante cantitati de munitie. Ele sint rezultate din depozite de munitie germane care, dupa al doilea razboi mondial, au fost distruse intr-o oarecare masura. Din pacate, o mare parte au fost ingropate in pamint si sint descoperite chiar si in ziua de astazi. Ingroparea s-a facut in viroage, ripe, fintini secate. O data cu efectuarea unor lucrari sau pur si simplu prin eroziunea naturala, munitia iese la suprafata. Ceea ce trebuie sa remarcam este ca, la mai bine de 50 de ani de la terminarea razboiului, aceasta munitie isi pastreaza caracteristicile de functionare si parametrii distructivi intacte. Nu sint «alterate» nici elementele de dare a focului, nici explozivul care se afla in interiorul lor. Sint foarte putine cazurile in care elemente de munitie nu au percutoare si dispozitiv inauntru", ne-a precizat colonelul Traian Chesa, seful IJPC Vaslui.
"Colectie" impresionanta in ultima luna
Numai in aprilie, IJPC Vaslui a avut cinci interventii pirotehnice, in diferite zone ale judetului: Negresti, Dragomiresti, Lipovat, Serbotesti si Birlad. "Recolta" strinsa de pirotehnistii de la IJPC Vaslui in ultima luna este impresionanta: 10 proiectile de artilerie, 20 de bombe explozive de aruncator (calibru 120 mm), sase grenade, 300 de cartuse de armament usor penru infanterie. Cel mai elocvent caz s-a inregistrat la Vetrisoaia, unde copiii din localitate au "prezentat" munitie de artilerie gasita in zona chiar la o instruire care se facea in scoala pe tema protectiei civile.
"Cu ajutorul dumneavostra, trebuie sa tragem semnale de alarma in mass-media pentru a instrui populatia, pentru ca nu este de joaca cu asemenea obiecte. Copiii trebuie sa fie educati sa nu se joace cu munitia, iar daca este cazul sa anunte imediat parintii si acestia, la rindul lor, sa informeze organele de politie pentru paza si securizarea acesteia pina la sosirea pirotehnistilor", a concluzionat colonelul Chesa.
Pirotehnistii cred ca vor mai avea de lucru serios cel putin o luna, pina cind se vor finaliza, in mare parte, lucrarile agricole. (Theodor ISTRATE)

Comentarii