Profesorii grevisti din Husi vor ataca "spargatoriide greva" de la "Dimitrie Cantemir"

marți, 08 iunie 1999, 23:00
4 MIN
 Profesorii grevisti din Husi vor ataca "spargatoriide greva" de la "Dimitrie Cantemir"

Cadrele didactice de la cele 5 scoli, 13 gradinite si Liceul "Cuza-Voda" din Husi s-au aflat, ieri, in cea de-a doua zi de greva. Singurii care lucreaza sint angajatii Liceului "Dimitrie Cantemir". Stefan Asandei, liderul sindical de la aceasta institutie, ne-a comunicat ca n-a reusit sa stringa toate semnaturile necesare declansarii grevei. Elena Nicolau, directorul liceului, nu se opune demararii grevei.
Stefan Asandei ne-a declarat: "Am reusit sa string doar 30 de semnaturi, dintr-un total de 82 de membri. Profesorii si specialistii angajati la acest liceu se tem de un rezultat negativ in urma acestei greve, declansata in toata tara. Ei cred ca nu vor fi platiti pentru orele de greva, asa cum au mai patit in octombrie 1998. Insa, se poate spune ca sint multumiti de atitudinea MEN fata de invatamintul romanesc. I-am rugat pe sindicalistii de la Liceul «Cuza» si Gimnaziul «Anastasie Panu» sa vina si sa picheteze salile de clasa ale liceului nostru."
Dorinta liderului sindical de la "Dimitrie Cantemir" se va transforma in realitate: profesorii de la cele doua institutii, in frunte cu liderii de sindicat, Cristinel Popa ("Cuza-Voda") si Aurica Blaj ("Anastasie Panu"), vor fi prezenti inca de dimineata pentru a bloca accesul "spargatorilor de greva" in salile de cursuri. Elevii vor fi trimisi acasa.
Aurica Blaj: "S-a redeschis acest conflict pe plan national si trebuie sa-l respectam cu totii. Numai uniti vom obtine ce ne-am propus."
"Daca primesc o pusca cu un cartus pe teava… scap de toate necazurile"
Situatia profesorilor huseni la sfirsit de mileniu ne-a fost explicata de unul dintre cei mai cunoscuti si respectati dascali din "orasul dintre vii", Dumitru Turculet: "Eu nu am bani sa-mi cumpar pantofi. Imi iau adidasi, ca-s mai ieftini, desi si in acest caz ma ustura buzunarele. Mai am de hranit si alte suflete. Insa, daca mergem in acest ritm, nu pot sa-i mai scap de la moarte prin infometare. Daca primesc cadou o pusca cu un cartus pe teava, va asigur ca-mi este necesara. O singura lovitura si scap de toate necazurile."
Dascalii birladeni dau semne ca vor sa participe mai ferm la proteste
Pina la inchiderea editiei, dupa cum ne-a informat Mircea Marinescu, 13 institutii de invatamint din Birlad si comunele aferente au intrat in totalitate in greva. In alte 14, doar o parte dintre salariati au participat la proteste. Ca procentaj, 65% dintre salariatii unitatilor de invatamint locale au intrat in greva generala.
"La aceasta ora, (ieri – n.r.) Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), are o intrevedere cu ministrul Andrei Marga. Insa, pina acum, nu avem nici un semnal ca Guvernul ar dori sa ne invite la masa negocierilor. De luni, 7 mai, de la ora prinzului, s-a observat in Birlad si in comunele aferente o crestere a numarului de salariati care intra in greva si ne asteptam ca acest fenomen sa creasca. Atitudinea ostentativa exprimata de guvernanti prin intermediul mass-media nu face altceva decit sa ne indirjeasca. Ministrul Marga a afirmat pe un post national de televiziune ca, fata de anul trecut, cind pentru salariile personalului din invatamint s-au alocat peste 700 miliarde lei, in 1999 s-au alocat 1.200 de miliarde, ceea ce ar insemna, in viziunea dumnealui, o suplimentare semnificativa. Ori, nu este asa. Daca ne gindim la faptul ca anul trecut un dolar valora circa 8.000 de lei, iar acum ajunge la 16.000 lei, se vede clar ca, practic, valoarea sumei alocate anul acesta este mai mica", ne-a declarat Mircea Marinescu.
Cadrele didactice de la Scolile generale 1 si 6 continua sa refuze participarea la greva generala.
Felicia Negre, directorul Scolii 6: "Colegii nu mai doresc sa intre in greva intrucit dupa cea din toamna anului trecut li s-a imputat din salarii foarte multi bani. Am avut cadre didactice carora li s-a oprit contravaloarea a 16 ore de curs, ceea ce inseamna o catedra intreaga, in jur de 250-300.000 lei. Oamenii sint dezamagiti si nu mai au incredere ca se poate rezolva ceva. Insa, toti sint intr-o totala stare de solidaritate cu colegii din celelalte unitati de invatamint locale si din intreaga tara."
"Ca director, nu pot sa-i organizez la greva"
La Scoala 5 Vaslui, din 42 de cadre didactice, au semnat pentru redeschiderea conflictului de munca doar 12. Dumitru Busuioc, directorul scolii, a spus: "Respect legislatia existenta, si drepturile colegilor, dar, ca director, nu pot sa-i organizez la greva. Doar sindicatul condus de Elena Popescu va lua o hotarire in aceasta zi, iar eu ma voi conforma. Deocamdata, astazi nu este greva."
Si la Liceul "Angel Rugina" se lucra ieri, dar astazi profesorii vor intra in greva.
La Liceul "Mihail Kogalniceanu", ieri a inceput greva. 37 de cadre din 40 au aderat la actiunea revendicativa. Ileana Pricop, lider de sindicat: "Sper din toata inima ca MEN si Executivul sa inteleaga ca efectul grevei in invatamint poate sa fie foarte nociv, fiindca timpul este scurt. Aceasta este perioada tezelor si evaluarilor orale si, daca greva se prelungeste, toata lumea – elevi, parinti, profesori – va intra in panica. Daca totul se rezolva, se va recupera, insa in ritm alert si nimeni nu are de cistigat."
La Scoala 3, Narcisa Pirvoiu, lider sindical, ne-a declarat ca de astazi se va intra efectiv in greva: "Nu ne asteptam la rezolvarea rapida a conflictului, dar din spirit de solidaritate ne aliniem la actiunea colegilor nostri." (Gabrian BEJENARU, Razvan CALIN, Paul TEODOR)

Comentarii