"Calamitate" cu banii pentru calamitati

joi, 08 februarie 2001, 00:00
5 MIN
 "Calamitate" cu banii pentru calamitati

Nu este pentru prima data cind mai multi locuitori ai comunei au ceva de spus impotriva primarului.
Taranii sustin ca la unele persoane, amici sau rude cu primarul Duca, valoarea daunelor a fost supraevaluata, fata de nivelul real al pagubelor. Acestora, dar si personalului din primarie si unor consilieri locali, li s-au acordat sume importante de bani, desi nu au avut daune provocate de grindina. Nemultumiti de aceasta stare de lucruri, circa 300 de tarani din mai multe sate ale comunei au intocmit un memoriu, care a fost inaintat de Virgil Hutanu, delegat satesc al localitatii Fintinele, lui Ioan Manole, presedintele CJ Vaslui, la sfirsitul anului trecut.
Potrivit spuselor lui Constantin Moraru, consilier local PDSR, numai in satul Puiesti, primaria a acordat despagubiri in valoare de circa 500 de milioane de lei, desi valoarea totala a pagubelor nu a depasit suma de 100 de milioane de lei. "Spre exemplu, Constantin Gherghescu, director adjunct al Grupului Scolar Industrial Puiesti, care locuieste in blocul cu 12 apartamente din sat, a primit odata, 750.000 de lei si mai figureaza cu inca 45 de milioane de lei. Cum a fost posibil cind blocul nu a suferit pagube de pe urma grindinei? Zona satului Puiesti nu a fost afectata, insa sint aici oameni care au primit cite 3, 4 si chiar 10 milioane de lei despagubiri. Pe liste mai figureaza cu aproape 4 milioane de lei, Pachita Oprea, tot din Puiesti, a carei casa a ars si este nelocuita de 10 ani. Petre Chetraru si Ion Chetraru, tata si fiu, din satul Calimanesti, au primit 29 de milioane de lei si respectiv 15 milioane de lei", ne-a declarat Moraru.
In schimb, sustin oamenii, alte persoane din comuna, care au avut mult de suferit de pe urma grindinii, au fost despagubiti cu sume derizorii. Cei mai defavorizati au fost locuitorii satelor cel mai puternic afectate de grindina: Fintinele, Calimanesti, Lalesti, Cristesti, si Fulgu.
Este si cazul lui Stefan Focsa, din satul Puiesti, caruia grindina i-a distrus aproximativ 180 metri patrati de sera. Din cei 10 milioane de lei cit i s-ar fi cuvenit, omul nu a primit decit 1,7 milioane de lei.
Mihaela Ibanescu, din Fintinele, ne-a declarat: "Cind am aflat ca se vor da despaguniri, m-am dus la primarie si am intrebat cit voi primi. Mi s-a spus ca am de primit 3,6 milioane de lei. Dar eu figuram in dosar cu acoperis din carton, pe cind casa mi-e acoperita cu placi de eternita. Cind l-am chemat pe domnul primar acasa ca sa vada ca am eternita, mi-a zis ca a fost probabil o greseala, dar sa fiu multumita daca Guvernul o sa-mi dea 30% despagubiri. Mi-a mai zis ca imi mai da el un milion de lei. Dar nu mi-a mai dat nici un leu."
Emil Dumbrava, din satul Puiesti, ne-a declarat: "Mi s-a spus ca trebuie sa primesc despagubiri de 3,1 milioane de lei. Cind m-am dus la primarie sa iau banii, mi-au dat doar 800.000 de lei, zicindu-mi ca suma a fost impartita si la ceilalti doi frati ai mei. Dar nu este corect, deoarece doar eu locuiesc in aceasta casa si eu ingrijesc de ea."
Oamenii sint nemultumiti ca desi intreaga suma de 2,8 miliarde de lei a fost impartita, nu s-au afisat listele cu cei care au primit despagubiri si citi bani au primit fiecare.
Acuze peste acuze
Moraru mai sustine ca acestea nu ar fi singurele nereguli de care se face vinovat primarul Duca: "Puiesti este singura comuna in care sotia primarului este contabil-sef al primariei. In aceasta conjunctura, primaria este o feuda a primarului, pe care o conduce dupa bunul plac, prin eliminarea adversarilor politici si prin atragerea de partea sa a majoritatii consilierilor locali, acordindu-le favoruri ilegale. Astfel, tot ce vrea primarul se aproba in Consiliul Local, chiar daca 3-4 consilieri voteaza impotriva. Primarul a acordat unor cunostinte locuri de casa pe spatiul construit al unui tronson de cladire din caramida cu schelet metalic. Deoarece acestia il presau sa elibereze terenul, domnia sa a lasat cu buna stiinta sa se volatilizeze materialele. Apoi, cind nu mai era aproape nimic din cladire, a supus spre aprobare in CL, demolarea acesteea. Consilierii au aprobat si astfel o constructie a disparut fara a avea autorizatie de demolare de la Prefectura Vaslui si fara documente de revalorificare."
Potrivit spuselor lui Moraru, in decembrie 2000, s-au alocat 19 milioane de lei din banii destinati calamitatilor, pentru organizarea serbarii Pomului de Craciun, desi se obtinusera deja pentru acest scop 77 milioane de lei de la diferiti sponsori. O alta problema ridicata de Moraru a fost cea a unui pod care s-a construit in satul Cetatuia: "Pentru acest obiectiv, la care se lucreaza de patru ani, s-au alocat in 2000, 620 de milioane de lei. In sedinta CL de pe 29 ianuarie 2001, primarul a solicitat inca 250 de milioane de lei pentru pod. Dar, in tot anul trecut nu s-a lucrat deloc la pod. Se poate vedea la fata locului cum stau casetele imprastiate pe tot drumul. Cred ca este inutil sa se mai continue finantarea pentru acest pod, care nu este amplasat cum trebuie."
Indignati de aceasta situatie, taranii din comuna Puiesti sint hotariti sa declanseze un nou val de proteste. Ei ameninta ca se vor sui in carute si vor pleca la Bucuresti pentru a protesta in fata Guvernului.
Primarul contraataca
Fata de toate aceste afirmatii, primarul Duca, a considerat ca acestea sint spuse de un grup de "indivizi" din comuna, care "nu au nici un capatii", al caror unic scop este "capul" sau. "Primul este vesnicul reclamagiu Constantin Moraru, care de patru ani nu face altceva decit asta. Al doilea este un alt individ, care este «locotenentul» lui Moraru, si se numette Hutanu Virgil. Acesta a detinut pina acum ilegal, pe raza satului Calimanesti, 7 hectare de teren, in timp ce pamintul lui se afla in alta parte, si bininteles ca acum nu-i convine. Pentru podul din satul Cetatuia, sint situatii de lucrari avizate de dirigintele de santier, ca altfel nu se poate deconta nici un leu. Pentru Pomul de Iarna din anul ce a trecut, am avut sponsorizare de la SC Comcereal SA Vaslui, in valoare de 20 de milioane de lei si nicidecum din banii pentru calamitati. Pentru constatarea pagubelor produse de grindina, am format comisii din cadrul aparatului primariei, care s-au deplasat din casa in casa pentru a evalua pagubele la fiecare cetatean. Listele astfel intocmite nu pot fi consultate de toti cei interesati. Constantin Gherghescu nu a ridicat 45 de milioane de lei, ci 22,5 milioane de lei, bani pentru toti locatarii de pe scara blocului unde locuieste. Si acolo a batut grindina ca in toata comuna. Locurile de case s-au dat pe baza de licitatie in urma unei hotariri de consiliu, prin care s-au stabilit terenurile supuse concesionarii. Problema e ca cei doi indivizi, Moraru si Hutanu, nu accepta nici o constatare facuta de cei in drept si ei stiu una si buna: inlaturarea mea cu orice metoda. Deja lumea spune ca si-au stabilit posturile: unul primar, altul viceprimar. Au intocmit deja organigrama si fel de fel de mirsavii. Regretabil este ca au sustinere si undeva mai sus."
Primarul Duca ne-a mai precizat ca deja, o comisie de control a CJ Vaslui, desfasoara o ancheta la Primaria Puiesti, pentru a elucida toate problemele sesizate de oameni. (Razvan CALIN)

Comentarii