"Mass-media si drepturile copilului"

luni, 19 martie 2001, 00:00
2 MIN
 "Mass-media si drepturile copilului"

In perioada 11-14 martie, UNICEF Romania a organizat, la Poiana Brasov, un seminar pe probleme de protectie a drepturilor copilului, cu tema "Mass-media si drepturile copilului". "Monitorul" a fost singurul mijloc mass-media din judetul Vaslui invitat sa participe.
Cursurile au fost sustinute de trei membri ai organizatiei "The PressWise Trust", din Marea Britanie, care se ocupa de etica in mass-media. Jurnalistii romani au fost instruiti de Mike Jempson, directorul organizatiei, Lynne Walsh si Arjum Wajid. Toti trei sint ziaristi britanici cu experienta in domeniu.
Scopul acestui "training" a fost de a aduce in atentia ziaristilor romani modalitati cit mai eficiente si, mai ales, cit mai umane de prezentare a problemelor cu care se confrunta copiii aflati in dificultate. Una dintre ideile cel mai des vehiculate a fost ca toti copiii trebuie respectati ca fiinte umane individuale si ca trebuie sa li se ofere ocazia de a vorbi direct despre sperantele si temerile lor, despre realizarile lor si impactul comportarii adultilor asupra vietii lor. Potrivit "dascalilor" britanici, jurnalistii romani ar trebui sa inceteze a mai prezenta copiii ca "victime" tacute sau "inocenti" fermecatori. De exemplu, in cazul unui copil abuzat sexual, mass-media nu trebuie sa furnizeze publicului nici un fel de date despre identitatea victimei, intrucit ar putea produce un nou soc emotional. Mai mult, nici identitatea agresorului nu trebuie dezvaluita si nu trebuie catalogat drept "criminal" pina ce instanta de judecata nu il condamna. Cu alte cuvinte, fuga dupa senzationalul vandabil, in detrimentul protejarii copilului aflat in dificultate, trebuie sa inceteze.
"Lasati copiii sa vorbeasca singuri! Ei au nevoie sa fie tratati ca fiinte umane egale si vor sa fie intrebati si despre chestiuni importante. Asta nu inseamna, bineinteles, sa lasam copiii sa conduca lumea. Dati-le copiilor sansa de a vorbi liber adultilor si cu alti copii. Lasati-i sa fie ei insisi si nu ceea ce vor adultii. Nu trebuie sa uitati ca ei vor ca opiniile lor sa fie luate in serios. De multe ori, copiii au considerat ca nu sint luati in serios, ceea ce i-a lezat", au fost citeva din ideile avansate de jurnalistii britanici de la "The PressWise Trust".
Un alt scop al seminarului a fost sa verifice in ce masura protectia si promovarea drepturilor copilului au fost integrate in procesul jurnalistic si in industria mass-media din Romania. (Razvan CALIN)

Comentarii