Radiografia caliciei

joi, 05 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Radiografia caliciei

Starea economica a judetului Vaslui se depreciaza intr-un ritm naucitor, fenomen confirmat de statisticile privitoare la piata muncii, gradul de ocupare profesionala, somaj si caracteristicile locurilor de munca.
Judetul Vaslui se afla in primele cinci locuri pe tara in ce priveste rata somajului, cu 17,3%. La sfirsitul lunii septembrie, numarul somerilor inregistrati din judet era de aproximativ 25.000, din care circa 20.000 beneficiaza de diverse forme de plata, iar ceilalti au iesit recent din plata. Dar, numarul celor care nu mai figureaza de mult in evidentele Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Vaslui este cu mult mai mare. Deci si somajul real este cu mult mai mare.
Statisticile AJOFP arata ca cei mai multi someri sint tineri pina la 30 de ani. Din punct de vedere al pregatirii profesionale, 260 sint someri cu studii superioare, 4.327 au studii medii, iar restul sint muncitori. Oferta de locuri de munca in judet este foarte putin diversificata. Aceasta se adreseaza in primul rind confectionerilor si altor meserii specifice industriei usoare.
La sfirsitul lui septembrie, numarul somerilor din judetul Vaslui a crescut cu 2.000 deoarece acestor persoane le-a expirat termenul de plata a salariilor compensatorii in baza carora au fost disponibilizati. Ei vor intra in rindul celor care vor primi de ajutor de somaj.
Potrivit evidentelor Oficiului de Pensii din cadrul Directiei Muncii si Protectiei Sociale Vaslui, numarul pensionarilor era la sfirsitul lunii septembrie de 153.000 din care aproape jumatate beneficiaza de pensii pentru agricultori.
Inspectoriatul Teritorial de Munca Vaslui a informat ca are in evidenta peste 54.000 de salariati ai societatilor comerciale private si aproximativ 15.000 de conventii civile.
Conform bilantului contabil al unitatilor bugetare, in sectorul de stat lucreaza circa 31.000 de persoane la care trebuie adaugat si numarul altor categorii de bugetari (din invatamint, sanatate, armata) de aproximativ 10.000 de persoane.
Si munca la negru reprezinta un fenomen in judetul Vaslui. Peste 300 de persoane au fost descoperite in luna august lucrind fara nici un fel de forme legale. Dar numarul lor real este cu mult mai mare.
"Cei care nu respecta legislatia muncii cu privire la declararea angajatilor si colaboratorilor au fost sanctionati cu peste 300 de milioane de lei", ne-a declarat Valeriu Anitei, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca.
Aceste date scot in evidenta faptul ca aproape jumatate din populatia judetului beneficiaza de o forma de protectie sociala, ceea ce demonstreaza ca vasluienii se numara printre cei mai saraci romani.
8.207 someri in plata, la Birlad
Numarul somerilor in plata aflati in evidenta Unitatii Locale de Ocupare si Formare Profesionala (ULOFP) Birlad depaseste 8.000 de persoane. Conform statisticii unitatii, la 15 septembrie 2000 erau 8.207 someri in plata. Dintre acestia, 2.546 beneficiau de ajutor de somaj sau ajutor de integrarea profesionala (in cazul absolventilor care nu si-au gasit un loc de munca), iar 5.561 primeau alocatie de sprijin.
Ponderea somerilor o detin barbatii – 4.812 la numar. Statistica pe categorii de virste arata ca cei mai multi someri au pina in 25 de ani (4.639). Un numar de 2.100 someri in plata au virsta cuprinsa intre 26 si 40 de ani, iar 1.468 au peste 40 de ani.
Reprezentantii ULOFP Birlad ne-au spus ca, in prezent, sansele de angajare a acestor someri sint foarte scazute. Mai rau este ca nici tinerilor absolventi nu li se ofera ocazia de a-si gasi un loc de munca, desi angajatorii ar avea unele avantaje.
Potrivit actului normativ respectiv, agentii economici (persoane fizice sau juridice) care angajeaza absolventi aflati in primul an de la absolvire vor primi, timp de 12 luni, 70% din salariul net de incadrare al fiecarui absolvent angajat pe perioada nedeterminata.
In cazul persoanelor cu handicap angajate facilitatile financiare se acorda pentru o perioada de 18 luni. In schimb, agentii economici sint obligati sa-i tina incadrati cel putin trei ani. Desfacerea contractului de munca mai devreme de trei ani poate avea loc numai din motive imputabile angajatului. In caz contrar, agentii economici sint obligati sa returneze fondurile primite pentru acoperirea a 70% din salariul acestuia. (Marius HERMENIUC, Carmen STEFANESCU)

Comentarii