Scolile lasate la cheremul infractorilor

vineri, 16 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Scolile lasate la cheremul infractorilor

Renuntarea la paznicii unitatilor scolare face parte dintr-un val de disponibilizari lansat la nivelul intregii tari, inca din toamna anului trecut. La 1 septembrie 2000, Ministerul Educatiei Nationale a dispus reducerea numarului personalului nedidactic din institutiile de invatamint. La acea data, fiecare inspectorat scolar judetean a primit cite o circulara in care se preciza numarul de salariati nedidactici care trebuie disponibilizat. La nivelul judetului Vaslui s-a impus disponibilizarea din scoli si licee a 110 oameni din rindul salariatilor auxiliari, din care, intr-un prim val consumat in toamna anului trecut, au ramas fara locuri de munca 59 de angajati.
De curind, conducerea noului MEC a transmis Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui o adresa prin care a solicitat ca restul de 51 de oameni sa fie disponibilizati. Cel mai puternic afectati au fost paznicii institutiilor de invatamint. Astfel, scolile si liceele s-au trezit ca ramin fara cele mai elementare conditii de securitate.
In Birlad, cel mai mult de suferit vor avea scolile si liceele care sint situate in cartierele si zonele marginase ale orasului. Una dintre acestea este Scoala generala nr. 7, care este amplasata in cartierul Deal. "Zona in care sintem este una mai izolata, decit a altor scoli din oras. Asa ca pot «baietii» sa lucreze mai bine si fara grija, ca nu vine politia sa-i deranjeze. Avem puse gratii pe la geamuri, insa astea sint pentru oameni seriosi. Cine vrea sa faca un rau il face cu tot cu gratii. Nu vad cum ar putea fi asigurata de acum inainte paza. Nici nu putem obliga pe ceilalti angajati ai nostri sa pazeasca scoala, pentru ca fiecare isi cunoaste fisa postului si stie exact care ii sint indatoririle de serviciu", ne-a declarat Constantin Busca, directorul Scolii nr. 7.
In cazul Scolii generale nr. 6, situatia se complica si mai mult. Pe linga faptul ca este situata in cartierul Podeni, o zona in care locuiesc foarte multe familii de rromi, scoala este si in reconsolidare, renovare si utilare. Astfel ca materialele folosite reprezinta un plus de atractie pentru hoti. Felicia Negre, directorul unitatii, ne-a declarat: "Una este cind te afli intr-o zona centrala, unde patruleaza mai des politia si este mai circulata si alta e cind te afli intr-un cartier marginas. Chiar si pina acum scoala noastra a fost sparta de nenumarate ori de hoti. Ne-au furat tot ce aveam de valoare, de la masina de scris, pina la televizor. Si de fiecare data, faptele au ramas cu autori necunoscuti pentru ca politia nu a reusit sa descopere cine a facut-o. Timp de o luna si jumatate, am avut centrala termica pe gaz in custodie, care valoreaza sute de milioane. Acum, am reusit sa o montam. Unde mai pui ca nu avem gratii absolut deloc la geamuri. Am inteles ca ministerul face restructurari, dar problema e ca nu-i intereseaza nevoile scolilor."
"MEC ne-a ordonat sa continuam disponibilizarile pina la cifra de 110"
Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" si Scoala Normala "Alexandru Vlahuta" (Liceul Pedagogic) sint amplasate in partea de vest a Birladului, practic la marginea orasului. In urma noului val de disponibilizari, a trebuit sa se renunte la un paznic din cei trei existenti. "Nu am fost nevoiti sa-i dam afara pe toti paznicii, dar chiar si asa vor fi probleme. La dimensiunile pe care le are complexul nostru scolar, va fi foarte greu de asigurat paza", ne-a declarat Marinica Stoian, director adjunct al Liceului Teoretic "Mihai Eminescu".
Unele institutii de invatamint birladene, cum ar fi Scolile generale nr. 3 si nr. 2, au avut sansa de a scapa de acest val de disponibilizari.
Potrivit spuselor lui Vasile Negura, inspector scolar pe probleme de personal in cadrul ISJ Vaslui, aceasta a doua runda de disponibilizari a fost impusa de MEC pentru ca judetul nostru sa atinga cifra de 110 oameni ramasi fara slujbe. "In toamna trecuta, am redus doar 59 de posturi, deoarece scolile speciale au trecut in subordinea Directiei Judetene pentru Protectia Copilului. Insa, acum, MEC ne-a ordonat ca trebuie sa continuam disponibilizarile pina la cifra de 110. Din cauza asta am fost nevoiti sa renuntam la paznici, prin prisma faptului ca primariile locale sint obligate sa asigure paza scolilor pe timpul noptii. Dar, din cei 51 disponibilizati acum, efectiv doar 32 de oameni au ramas fara slujbe, pentru ca am facut unele artificii. Adica, spre exemplu, am renuntat la citeva grupe de gradinite unde nu prea erau copii, iar educatorii s-au pensionat si am mai renuntat la unele indemnizatii de biblioteca care erau oferite in scolile din mediul rural. Acestea s-au facut tot in ideea de a afecta cit mai putin oameni", ne-a declarat Negura.
Fata de aceasta situatie, primarul Ioan Juverdeanu a adoptat o pozitie transanta: "Daca inspectoratul a decis sa diminueze numarul paznicilor la scoli, nu are decit sa suporte consecintele. Primaria Birlad nu va introduce paza la unitatile scolare. Ce nu inteleg este ca la unele scoli din Cartier Deal, acolo unde pericolul infractiunilor este mai mare, au renuntat la paza, iar la Scoala generala nr. 2, de exemplu, situata pe strada principala a orasului, a lasat paznici."
Motivul pentru care primarul birladean nu se va implica in problema asigurarii pazei la unitatile de invatamint este din considerente financiare: "Primaria nu are bani nici sa plateasca paznici pentru obiectivele proprii. In sedinta Consiliului Local s-a stabilit ca numai pentru o parte dintre acestea sa se apeleze la gardieni publici: sediul primariei, al Protectiei civile, Biblioteca «Stroe B. Belloescu», pietele agroalimentare, Cantina de ajutor social, cimitire, Gradina Publica si Teatrul «Victor Ion Popa»." (Razvan CALIN, Simona MIHAILA)

Comentarii