Specula si mita in Piata Traian

joi, 07 ianuarie 1999, 00:00
2 MIN
 Specula si mita in Piata Traian

Sistemul de programare din Piata Traian este "la mina" medicului veterinar
Situatia sta in felul urmator: comerciantul primeste de la medicul veterinar un bon de control al carnii pe care i se trece si ziua cind sa vina sa-si vinda marfa. Acesta vine si constata cu surprindere ca locul ii este ocupat. De catre cine? De primul venit in ziua respectiva si care a avut inspiratia sa fie "atent" cu cine trebuie. "Exista in Piata Traian un sistem incorect de programare si de plata a taxelor ce sint percepute de administratie. Daca ma programeaza, este foarte bine. Dar de ce daca m-am programat cu o luna in urma, vin altii din alte parti si-mi ocupa locul? Cind am venit eu cu carnea, au mai aparut altii care mi-au ocupat masa si cirligele. Are nevoie doamna doctor de citi mai multi bani la sacrificari?! Are nevoie de aceasta bulibaseala ca noi sa ajungem sa ne batem intre noi?! Ne fac speculanti, dar nu-i nici unul nu-i speculant, noi ne platim darile la stat", ne-a declarat Paul Comisescu. Verificind cele declarate de Paul Comisescu, am constatat ca acesta creste in gospodaria proprie nu mai putin de 30 de porci.
"Cine poate sa «dea dreptul» mai mare in Piata Traian, cistiga!"
Interlocutorul nostru a continuat: "Intiietate la programare ar trebui sa aiba producatorul direct, dar ei nu sint capabili sa programeze un producator. Ne trimit pe toti sa transam si sa afumam carnea la «Fortus». Acolo a trebuit sa ma inchin, sa fac temenele si sa amenint ca fac public totul ca sa-mi faca treaba asa cum sint obligati s-o faca. Ei trebuie sa-mi pirleasca porcul pina la sorici, dupa ce mi l-a introdus pe linie. Dar nu se intimpla asa! Trebuie sa dai dreptul ca sa-ti faca treaba asta. Daca ma duc la alt abator, imi spune ca ala nu-i autorizat, ca nu indeplineste conditiile igienico-sanitare. Pai, daca imi impune abatorul, masa, programarea, ei ce-mi ofera in schimb?! Sa-mi creeze in hala conditii optime de transare si comercializare a carnii. Dar interesul lor este altul: au nevoie de cit mai multe taieri la 125.000 de lei. Si pe partea astalalta, in Piata Traian, sa inceapa bulibaseala care genereaza spaga. Cine are «sa dea dreptul» mai mare in Piata Traian, cistiga! Eu, producator direct, nu pot sa le impun celor care au inceput cu bisnita sa nu ma concureze pe mine, care am 30 de porci. Dar macar sa pot sa-mi vind marfa!". (Mihai CIOBANU, Nicu VIRLAN )

Comentarii