Taranii din Puiesti se rascoala

miercuri, 30 august 2000, 23:00
5 MIN
 Taranii din Puiesti se rascoala

In comuna Puiesti, taranii au ajuns la capatul rabdarii. Apropierea sezonului rece a agravat urmarile calamitatilor naturale ce s-au abatut asupra zonei in aceasta vara. Seceta indelungata a pirjolit culturile agricole in proportie de peste 90%, iar grindina devastatoare, ce a cazut in urma cu doua luni, a spulberat si ultima speranta a oamenilor. In intreaga comuna, grindina a provocat pagube de circa 4,5 miliarde de lei, iar calamitatile produse culturilor agricole se ridica la 13 miliarde.
Deznadajduiti ca nimeni nu le-a intins o mina de ajutor, locuitorii din Fintinele, unul dintre cele mai afectate sate componente, au declansat, luni, 29 august, in jurul orei 8, un protest disperat. Ei au blocat timp de citeva minute Drumul Judetean (DJ) 243, care face legatura intre Bacau si Birlad. La protest s-au alaturat si locuitorii satelor Calimanesti si Fulgu.
Dumitru Baltatu, prefectul judetului Vaslui, s-a deplasat de urgenta la fata locului pentru a calma spiritele. In cele din urma, oamenii au degajat soseaua.
"N-avem nici macar o buruiana de pus in ciorba"
La prima vedere, ieri, in Fintenele situatia parea linistita. Aparentele reuseau sa ascunda destul de bine durerea, disperarea si indirjirea din sufletele oamenilor. Ei ne-au marturisit cu durere in glas ca grindina de pe 9 iulie i-a lasat muritori de foame si fara un acoperis deasupra capului. Si sezonul rece se apropie amenintator.
"N-avem absolut nimic, nici macar o buruiana de pus in ciorba. Acoperisul de la casa mi-a fost ciuruit de grindina. M-am apucat sa cirpesc o parte din gauri, dar n-am putut prea mult ca n-am mai avut bani. E jale, ne-a distrus totul. De doua luni ni se tot spune ca vom primi ajutoare, dar nici pina azi n-am primit nimic. Am doi copii pe care trebuie sa-i dau la scoala acusi, dar n-am cu ce. Asa ca trebuie sa-i tin acasa. Da’ acasa ce le dau de mincare si cu ce-i imbrac!? Ca n-avem servici, nici eu si nici sotia. Iar din recolta cimpului s-a ales praful", ne-a spus Costel Sisca.
Florentina Berbece are cinci copii si nu are serviciu nici ea si nici sotul. Pina acum, cele sapte guri s-au hranit cu roadele cimpului: "Acum, Dumnezeu ne-a luat si de pe cimp totul. Nu mai avem cu ce ne hrani copiii. Toti cinci sint de virsta scolara, dar pe trei dintre ei nu-i mai pot da si anul asta la scoala ca nu mai am cu ce. Cu ce sa le platesc naveta la Puiesti, unde fac scoala? Traim doar cu alocatia copiilor, care este de 65.000 de lei pe luna pentru fiecare dintre ei. Deocamdata, mincam ce avem si ce putem, dar pina cind?"
Gheorghe Huidiu este in aceeasi situatie. Intr-un fel, pare resemnat ca pamintul pe care l-a muncit atita timp nu mai e in stare sa-i dea nici o lingura de mincare. Insa, se face negru la fata de suparare cind vede ca nimeni nu a intins o mina de ajutor: "Nimeni n-a venit sa ne ajute. Nu mai avem ce minca si nici in case nu mai putem locui ca ne pica tavanele in cap din cauza umezelii de la ploi. Eu imi terminasem de invelit casa cu azbest cu cinci zile inainte de a cadea grindina. Piatra mi-a distrus tot acoperisul. Lumea ar trebui sa sara in ajutorul unui sat necajit de pe «Valea Plingerii», ca asta au ajuns locurile astea!"
De cind grindina i-a distrus acoperisul, Didina Ibanescu e nevoita, atunci cind ploua, sa puna lighene si cratite prin camere. Si asta pentru ca tavanele i s-au crapat de la umezeala, iar apa de ploaie se infiltreaza si-i curge in toata casa.
Taranii isi vind animalele din batatura
Ion Ibanescu ne-a marturisit ca i-a ajuns cutitul la os: "De doua luni tot asteptam sa ne ajute si pe noi cineva, dar n-a venit nimeni. Vine toamna, vin ploile si nu stiu cum o sa ne descurcam. Cind sa ne reparam acoperisurile? N-avem nici un sfant ca sa ne cumparam azbest sau tigla. Ni s-a spus ca vom primi asa ceva, dar pina acum, nimic. Griul si porumbul nu au iesit, iarba pentru vite nu este, legume si zarzavaturi nici atit. Cu ce trecem iarna?" Ibanescu spune ca, daca situatia se mentine, va fi nevoit sa-si vinda animalele din batatura, ca si asa nu mai are cu ce sa le hraneasca. De altfel, foarte multi tarani din Fintinele, Calimanesti si Fulgu au inceput sa-si vinda animalele. Decit sa le vada murind de foame, oamenii prefera sa le vinda si sa mai cistige citiva banuti.
O situatie disperata este in familia Mariei Enache. Are patru copii, iar sotul i-a murit in urma cu trei ani si jumatate. Pentru ca Maria Enache nu are serviciu si nici pamint, traiesc doar din alocatia copiilor si din pensia de urmas, cu totul adunindu-se cam 800.000 de lei pe luna: "E foarte putin. Traim de azi pe miine. Am trei copii care fac naveta la Puiesti pentru a se duce la scoala, iar transportul costa foarte mult. Din cauza grindinei care mi-a distrus acoperisul, plafoanele din camere au inceput sa cada. Totul in jurul nostru este imbibat de umezeala. Am avut pasari, dar mi le-a omorit grindina aproape pe toate. Sintem intr-o situatie extrem de critica."
Toti cei cu care am stat de vorba ne-au marturisit ca sint gata sa reia protestul daca in cel mai scurt timp nu li se acorda o mina de ajutor. Satenii au amenintat ca nu vor mai debloca soseaua pina ce nu vor fi ajutati. Si daca nici asa nu vor obtine ceva sint hotariti sa recurga si la alte forme de protest, pina cind autoritatile vor lua masuri.
Ieri, la ora 10.30, o delegatie formata din trei reprezentanti ai satelor Fintinele, Fulgu si Calimanesti, in frunte cu Ion Duca, primarul comunei, a obtinut o audienta la Ion Manole, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Oamenii i-au solicitat sa gaseasca o modalitate pentru a li se acorda ajutoare banesti sau materiale. Taranii au insistat pe urgentarea primirii ajutoarelor intrucit sint infricosati de apropierea sezonului rece.
"In cele din urma, ni s-a promis ca de la CJ ni se vor aloca 200 de milioane de lei. Cu acesti bani vom acorda oamenilor care se afla in situatii extrem de delicate ajutoare sociale in valoare de circa un milion de lei. CJ nu are deocamdata acesti bani si cel mai sigur ii vom primi in jurul datei de 15 septembrie. Momentan, oamenii s-au mai linistit, dar asteapta ca promisiunile sa fie puse in practica", ne-a declarat primarul Duca.
Astazi, se asteapta sosirea in comuna Puiesti a unui transport de 5 tone de faina si 500 de litri de ulei comestibil. Aceste ajutoare vor fi impartite celor mai napastuiti. (Razvan CALIN)

Comentarii