Vasluietul este cel mai poluat riu din judet

luni, 16 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Vasluietul este cel mai poluat riu din judet

Cea mai poluata apa din judet este riul Vasluiet, reiese dintr-o informare emisa de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Vaslui. Apa din riul Vasluiet este otrava curata daca se au in vedere depasirile concentratiilor admise la diverse substante organice si anorganice.
La fosfor, concentratia maxima admisa este depasita cu 621%: 0,721 de miligrame/litru, fata de valoarea normala de 0,1 mg/l.
Ca riul Vasluiet este foarte poluat o demonstreaza si concentratia de substante organice, care este de aproape doua ori mai mare decit concentratia maxima admisa (25mg/l).
Riul Birlad depaseste cu 60% concentratia maxima admisa de substante organice, in amonte de orasul Negresti. Cauza: in riul Craiesti, un afluent al Birladului, sint evacuate apele uzate de la o distilarie care functioneaza ilegal in judetul Neamt.
Toderita Costanel, directorul general al APM Vaslui, ne-a declarat ca din cei 43 de agenti cu efecte poluante asupra apelor din judetul Vaslui doar cinci sint dotati cu instalatii de epurare. Principalele unitati care poluaeaza apele din judet sint: statiile de epurare Vaslui, Birlad, Husi si Negresti; SC Rulmenti SA Birlad; SC Prodsuis SA Stanilesti.
"Cauzele ce au determinat poluarea apelor curgatoare sint in principal: epurarea insuficienta a apelor uzate, randamentele scazute la statiile de epurare, deversari directe facute de agentii economici, depozitarea gunoiului de grajd provenit din gospodariile populatiei pe malurile cursurilor de apa", ne-a declarat Toderita Costanel.
El ne-a mai spus ca lacurile destinate alimentarii cu apa a asezarilor urbane nu intimpina probleme in ce priveste poluarea. S-a constatat chiar o imbunatatire a calitatii apelor la acumularile de la: Puscasi, Ripa Albastra, Cazanesti, Cuibul Vulturilor si Solesti.
Statiile de epurare – cele mai mari probleme pentru mediul inconjurator
Cauza principala a poluarii riurilor din judetul Vaslui este proasta administrare a statiilor de epurare, care ar trebui, in mod normal, sa filtreze toate mizeriile provenite din apele menajere. Lipsa fondurilor sau pur si simplu neglijenta provoaca mari pagube mediului inconjurator. Vasluienii care locuiesc in Zona Garii sau in Ana Ipatescu sint nevoiti sa suporte zi de zi duhori insuportabile provenite de la statia de epurare a apelor reziduale.
Costanel ne-a declarat ca statiile de epurare reprezinta "o adevarata bomba ecologica": "Deoarece acestea sint subdimensionate sau prezinta deficiente de constructie, apele care trec sint insuficient epurate, iar indicatorii de calitate depasesc sistematic limitele stabilite prin acordurile de gospodarire a apelor. Retelele de canalizare sint, la rindul lor, foarte uzate si reprezinta un important factor de poluare a apelor. Pentru inlaturarea acestor deficiente ar fi nevoie de 400 de miliarde de lei."
Agentia a informat reprezentantii conduceri locale si ai societatilor comerciale ca exista programe cu finantare externa pentru investitii in domeniul protectiei mediului. Fiecare institutie a primit consultanta necesara. Depinde numai de mai-marii institutiilor vizate ca aceste probleme sa fie rezolvate. (Marius HERMENIUC)

Comentarii