AFP: Romanii si bulgarii culeg roadele celor cinci ani de la aderarea lor la UE

joi, 29 decembrie 2011, 11:53
3 MIN
 AFP: Romanii si bulgarii culeg roadele celor cinci ani de la aderarea lor la UE

"S-au schimbat multe lucruri de la 1 ianuarie 2007: romanii si bulgarii pot calatori liber in UE", a declarat pentru AFP ministrul roman pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. Desi restrictiile se mentin, sute de mii de bulgari si doua milioane de romani si-au gasit locuri de munca in Italia, Spania sau Germania. Muncitori in constructii sau infirmiere care ingrijesc persoanele in varsta, ei au trimis familiilor lor din Bulgaria 680 de milioane de euro si celor din Romania 2,7 miliarde de euro, in perioada ianuarie-octombrie 2011.

Pentru aceste doua tari foste comuniste, aflate printre cele mai sarace din Europa, intrarea in UE a fost insotita de fonduri structurale importante: 6,67 miliarde de euro pentru Bulgaria si aproape 20 de miliarde pentru vecinul sau din nord, puse la dispozitie in perioada 2007-2013. In afara de acestea au fost si ajutoarele pentru agricultura, in valoare de 13 miliarde de euro.

Destinata reducerii diferentei care le separa pe cele doua tari de membrii mai vechi ai clubului european, aceasta mana a permis lansarea lucrarilor de modernizare a infrastructurii chiar daca procedurile complicate si dificultatile legate de confinantare au intarziat incheierea numeroaselor lucrari la autostrazi si cai ferate.

In Alexandria (sudul Romaniei), un proiect care vizeaza reabilitarea spitalului de urgenta, in valoare de 21 de milioane de euro, stagneaza.

"Este enorm de multa birocratie, caietele de sarcini au fost contestate … Este prima data cand lansam un proiect de o asemenea anvergura si ne lipseste experienta", a declarat pentru AFP vicepresedintele consiliului judetean, Ilie Balan.

Suspiciunile de frauda au constrans Bucurestiul sa inghete, in octombrie, o parte din proiecte pentru verificari aprofundate, in scopul de a evita blocarea banilor de catre Bruxelles.

In 2008, Comisia a inghetat folosirea de catre Sofia a sute de milioane de euro din fondurile de preaderare din cauza neregulilor.

Cele doua tari, supuse unei supravegheri stricte a UE in privinta justitiei si luptei impotriva coruptiei, au adoptat reforme importante, chiar daca mai sunt multe de facut.

In plina criza europeana a datoriilor, cele doua tari se numara printre cele cu datoriile cele mai mici si cele mai disciplinate, pretul fiind insa o austeritate dureroasa.

Directorul Centrului roman pentru politici europene (CRPE), Cristian Ghinea, nu vede o transformare "radicala" in cei cinci ani de la integrarea in UE, dar vede schimbari vizibile.

"Pentru prima data, in satul bunicii mele exista un serviciu de colectare a gunoiului. La fel se intampla si in multe alte comune", se bucura el.

"Exista si o anumita deziluzie deoarece asteptarile au fost prea mari, UE a fost considerata un fel de Mos Craciun", a adaugat el.

In piata din Alexandria, dezamagirea este mare. "Nimic nu s-a schimbat pentru noi. Suntem chiar mai saraci", afirma Stela, o vanzatoare care isi aranjeaza cartofii pe taraba.

Imbracat cu o vesta uzata in pofida temperaturii scazute, Constantin Apostol, in varsta de 73 de ani, sustine ca a "obtinut ceva profit" de pe urma intrarii Romaniei in UE. "Primesc o subventie pentru cele trei vaci ale mele. Nu este enorma, dar conteaza totusi", a declarat el.

"Europa pare un pamant binecuvantat", subliniaza directoarea Institutului bulgar de sondare a opiniei publice, Alpha Research, Boriana Dimitrova.

"Devine clar in prezent ca sunt si probleme. Apararea intereselor diferite la summiturile europene, insistenta asupra unei rescrieri a tratatelor … In acest nou puzzle, Bulgaria isi cauta locul", explica ea pentru AFP.

"Este vorba despre un proces de durata, nu se poate schimba totul de maine", a declarat Orban. Romania si Bulgaria nu mai sunt doua tari "la marginea Europei", ci doua tari membre UE ale caror "voci sunt respectate", afirma el. (Mediafax)

Comentarii